用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇理羅士和英華
go

庇理羅士和英華

Band 1a, 自行和大抽獎,請教邊間易入呢?

回覆樓主

相對既比較:
自行,YWGS易D~~~
統一,要睇是否本區或住址,都係YWGS昜D,一則中西區有女校拉散左B1學生,二則YWGS本身無聯繫小學,位亦多D~~~

mcl203 發表於 18-8-10 18:37
相對既比較:
自行,YWGS易D~~~
統一,要睇是否本區或住址,都係YWGS昜D,一則中西區有女校拉散左B1學生 ...

我仲以為自行 bps 比 ywg 易呢。

因為聽講 bps 比較少人申請。

請問為什麼 ywg 自行比較易? Thanks.

mykate 發表於 18-8-10 20:04
我仲以為自行 bps 比 ywg 易呢。

因為聽講 bps 比較少人申請。

我估估下咁諗,似乎BPS和QC一樣,自行主睇成績,YWGS會人性化D~~~

mcl203 發表於 18-8-10 20:33
我估估下咁諗,似乎BPS和QC一樣,自行主睇成績,YWGS會人性化D~~~

照你咁講。
如果只得成績,課外活動 and cert 都唔出色,係咪應該真係 bps 比較易❓

唔好意思,搭單問埋,spss 會唔會比呢兩間更易?

Thanks thanks.

mykate 發表於 18-8-10 20:50
若只有超卓成績...BPS應該係適合選擇...始終官校都似乎直接D...依賴自行去確保DSE成績~~~

又估估下...家長普遍認為YWGS係1A中學...成績好D...知名度高D
SPSS被坊間評為1B...我估自行機會稍為易D ~~~

回覆樓主

請問若自行兩間分別要全級排名第幾內先 ok??

回覆 mcl203 的帖子

SPSS 是否指跑馬地那間? 那間有聯繫小學。

kenchtam 發表於 18-8-10 21:06

SPSS 是否指跑馬地那間? 那間有聯繫小學。

係呀,有直屬小學~~~

但樓上係討論緊自行階段~~~

mcl203 發表於 18-8-10 21:08
係呀,有直屬小學~~~

但樓上係討論緊自行階段~~~

Spss, 自行會唔會收直屬小學生架。。。❓

mykate 發表於 18-8-10 21:21
Spss, 自行會唔會收直屬小學生架。。。❓
唔易估喎...始終呢D要有數據先可以計吓~~~

據以前網友資料...係近乎全直升

SPSS 有99個直屬位...若有~10個係放棄直升...咁代表SPSS係有用少量自行位係用於收自己學生~~~
但我唔知SPPCS P6有幾多畢業生...又是否小學部學生近乎可以全部直升 ~~~

英華自行不需要遞交任何獎狀、證書、等文件,只需填在申請表上,是我所認識的學校裏申請手續最簡單的一間。
BPS 可以交大約20項課外活動、獎項、證書及服務等,交表時必需出示正本核對。
感覺英華較著重教統局次第,致於邊間自行較易入就見仁見智啦!

alhy.love 發表於 18-8-10 18:30
Band 1a, 自行和大抽獎,請教邊間易入呢?

2018 數據:

BPS
1) F1 學位 Total: 144; 自行: 43
2) 有聯繫小學

YWGS
1) F1 學位 Total: 165; 自行: 50
2) 無聯繫小學

數字上對街外人嚟講 YWGS 位較多, 但因有新校舍, 受歡迎程度可能會增加.
但估計 YWGS都係會易一些.

mmpo 發表於 18-8-10 21:05
請問若自行兩間分別要全級排名第幾內先 ok??

十五名內穩陣

考幾名內都要睇小學本身整體升中成績來決定,一線和三線可以相差很大。

mcl203 發表於 18-8-10 21:38
唔易估喎...始終呢D要有數據先可以計吓~~~

據以前網友資料...係近乎全直升
SPSS小學家長透露,小學部唔鼓勵學生自行報埋中學部,因為多數唔會收。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

一年級新生入學,每班32-33人。到高年班,大約每班30人,畢業時約120人左右。

hkpapa852 發表於 18-8-11 14:15
SPSS小學家長透露,小學部唔鼓勵學生自行報埋中學部,因為多數唔會收。

咁又奇怪,唔鼓勵學生自行填中學部,即係令小學部學生外流機會大增,除非,學生自願放棄自行,一間中學都唔申請~~~

mcl203 發表於 18-8-11 15:19
咁又奇怪,唔鼓勵學生自行填中學部,即係令小學部學生外流機會大增,除非,學生自願放棄自行,一間中學都 ...

haha有好多都照填in case大抽獎入唔番可以叩門...不過我熟個D(可能物以類聚),自行都有試既因為好肯定大抽獎一定入得番

cmchang0927 發表於 18-8-11 15:48
haha有好多都照填in case大抽獎入唔番可以叩門...不過我熟個D(可能物以類聚),自行都有試既因為好肯定大 ...

奇係小學部叫家長唔好填中學部,自行是旦一間收左,即係幫中學部倒米嘛~~~