用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇理羅士和英華
樓主: alhy.love
go

庇理羅士和英華

mcl203 發表於 18-8-11 15:54
奇係小學部叫家長唔好填中學部,自行是旦一間收左,即係幫中學部倒米嘛~~~
...

冇叫唔好既
係暗示自行中學部要比D機會收出面的
因為99 for小學部11x to 12x人已好多了
其實唔暗示top那些知道大抽獎一定安全,一定想自行搏的

alhy.love 發表於 18-8-10 18:30
Band 1a, 自行和大抽獎,請教邊間易入呢?

會否考慮一試直資如 DGS, SPCS  

cmchang0927 發表於 18-8-11 16:27

我哋嗰陣係講到明自行只會揀外來精英但是小學又會幫中學部收自行表格,之後班主任又會在堂上問邊個自行冇揀中學嘅舉手
直到自行去面試時,老師們都會俾鼓勵叫加油的

hkpapa852 發表於 18-8-11 14:15
SPSS小學家長透露,小學部唔鼓勵學生自行報埋中學部,因為多數唔會收。

又是道聽塗說,這只是幾年前嘅說法。

王國會長

alhy.love 發表於 18-8-10 18:30
Band 1a, 自行和大抽獎,請教邊間易入呢?

自行應差不多.

Rattie 發表於 18-8-11 19:30
我哋嗰陣係講到明自行只會揀外來精英但是小學又會幫中學部收自行表格,之後班主任又會在堂上問邊個自行冇揀 ...

我個年校長話:其實學校已留了99個位比小學部,差不多收哂所有band 1 and 2, 所以自行都要比D機會學校收吓出面的精英既...
跟住class teachers也有幫收表過中學部
但我諗自行選中學部的都是一心一意上中學部,in case大抽獎出咩意外叩門也show到誠意

cmchang0927 發表於 18-8-11 23:27
我個年校長話:其實學校已留了99個位比小學部,差不多收哂所有band 1 and 2, 所以自行都要比D機會學校收吓 ...

事實上好多同學自行只選中學一間,講明唔會揀都是,絕對一心一意
意外⋯⋯應該唔會有喇啩
叩門⋯⋯我聽返嚟入到的都是他校精英

Rattie 發表於 18-8-11 23:45
事實上好多同學自行只選中學一間,講明唔會揀都是,絕對一心一意
意外⋯⋯應該唔會有喇啩
叩門⋯⋯我聽返 ...

咁我個年又冇人出意外(around 11x人)...差不多20人走左, 有兩個入左再叩港同, 因為覺得教學模式較適合

cmchang0927 發表於 18-8-11 23:50
咁我個年又冇人出意外(around 11x人)...差不多20人走左, 有兩個入左再叩港同, 因為覺得教學模式較適合 : ...

入咗至去叩港同咁奇怪,唔係一早可以考的嗎?女嗰屆都有一個同學考咗入去。另外一個S2 轉過去~ 去咗美國升U了
你女有同學一起升中?

Rattie 發表於 18-8-12 00:04
入咗至去叩港同咁奇怪,唔係一早可以考的嗎?女嗰屆都有一個同學考咗入去。另外一個S2 轉過去~ 去咗美國升 ...

佢冇呀,那年只有佢一個咋,不過反而3個去左中西區皇者男女直資
叩入港同其中一個有個姐姐在中學部讀緊的,可能咁就知模式不適合妹妹

cmchang0927 發表於 18-8-12 00:06

佢冇呀,那年只有佢一個咋,不過反而3個去左中西區皇者男 ...

真係年年d女有唔同心水,女嗰屆5個全選你女的一間
回一回樓主的主題,英華 vs BPS~ 呢兩間都係港島區女生首選大熱,差別只是擺邊間做自行一而已
英華好似係全in, BPS 就揀 3xx人? 希望冇記錯

elbar 發表於 18-8-11 17:15
會否考慮一試直資如 DGS, SPCS

冇,冇$

Rattie 發表於 18-8-12 00:16
真係年年d女有唔同心水,女嗰屆5個全選你女的一間
回一回樓主的主題,英華 vs BPS~ 呢兩間都係港島區女生 ...

我都諗,YWGS搬返中西區唔易入,而BPS又有聯系位東區又多人爭,所以頭痕

os_ecu 發表於 18-8-11 13:08
十五名內穩陣

請問呢兩間通常收邊類形學生多?駛唔駛有如運動或音樂等特異功能

alhy.love 發表於 18-8-12 09:16
我都諗,YWGS搬返中西區唔易入,而BPS又有聯系位東區又多人爭,所以頭痕
...

嗱,我嘅諗法係
反正大抽獎東區女生都會派入嚟
再加上聯繫位
比著我係BPS 我會響自行階段去盡收區外/聯繫位外的精英

mmpo 發表於 18-8-12 10:08
請問呢兩間通常收邊類形學生多?駛唔駛有如運動或音樂等特異功能

區外人我覺得佢哋都係都係 Rank Order 行先,體藝方面次要

alhy.love 發表於 18-8-12 09:16
...
感覺呢兩間都難入,bps我女今年擺自一,不過我地二線學校往績五年內都無人入過(也因為之前都冇人揀呢間)個女好鐘意先決定搏下,女話英文面試較難,唔少生字,中文就信心十足,但最後都係無緣

mcl203 發表於 18-8-11 15:54
奇係小學部叫家長唔好填中學部,自行是旦一間收左,即係幫中學部倒米嘛~~~
...

不是叫所有同學在自行唔好選直中。

升中主任意思喺有能力同學可以出去考其他中學,但首要考到後唔好後悔!

再講,基本上連續這幾屆填得乙一都100% 入晒。 只有2-3個喺自願放棄再跟手轉埋校網!

mcl203 發表於 18-8-10 21:38
唔易估喎...始終呢D要有數據先可以計吓~~~

據以前網友資料...係近乎全直升

講左咁耐,仲未有網友答到SPSS有無用自行位收自己學生,全經直屬位直上,除非,係一個本區B3生都無~~~

Rattie 發表於 18-8-12 11:52
嗱,我嘅諗法係
反正大抽獎東區女生都會派入嚟
再加上聯繫位

但我女二線小學前10,自行可能未必太精英,體藝又冇乜料到,不過阿女小學每年都有人入BPS,但透明度唔高唔知幾個入,又唔知自行還是大抽獎入