用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我想認識2018/19升中家長 (今年升小六)
樓主: shanshanbaby
go

我想認識2018/19升中家長 (今年升小六)  

shanshanbaby 發表於 18-8-9 21:33
大家有冇去搵面試班?
無呀!我上年聽上智個簡介會,校長話唔需要上面試班的,所以我無同阿囡報呀。

大家有冇去搵面試班?
有諗過,但最終無報面試班。

回覆樓主:

報到!囝囝係沙田91網

回覆 shanshanbaby 的帖子

Hello, 我亞仔係中西區。有諗過面試班, 不過好似操吓科數實際o的。所以唔諗住報啦。亞仔科數差

我想問吓你地小朋友五年班成績係咪只俾grading,而唔會俾分數,亦沒有名次?

shanshanbaby 發表於 18-8-10 10:03
我想問吓你地小朋友五年班成績係咪只俾grading,而唔會俾分數,亦沒有名次? ...
係呀, 好似話係教育局指引喎。不過, 有D學校好好, 有兩張成績表, 一張grade, 一張分數。

shanshanbaby 發表於 18-8-10 10:03
我想問吓你地小朋友五年班成績係咪只俾grading,而唔會俾分數,亦沒有名次? ...
阿囡學校也是只俾grade。但會在成績表上列出班頭十及級頭十的名次。
班主任亦口頭告知同學呈分名次的範圍。我覺得這數據對揀中學很有幫助。
你們沒有列出名次?咁能否口頭告知?

成績表只有 grading, 只係班5內或級10內先有張證書咁,老師又好口密,咩都無講。

kncl 發表於 18-8-10 11:26
阿囡學校也是只俾grade。但會在成績表上列出班頭十及級頭十的名次。
班主任亦口頭告知同學呈分名次的範圍。 ...
下學期派成績表無得見班主任,等我下次如果有機會問吓先

成績表只有grading及名次。分數,只能從考試後派卷才知道少少

小女KL3校網, 自行仲考慮緊試唔試其他網。學校成績表只印了grade, 但學校有將呈分名次的range講俾家長知。

我囡學校係油尖旺區, 屋企係元朗區,
油尖旺區女仔唔多著收, 轉區去元朗係返學近左好多但阿女又唔多想!
點做好呀?

gigayan 發表於 18-8-10 12:03
小女KL3校網, 自行仲考慮緊試唔試其他網。學校成績表只印了grade, 但學校有將呈分名次的range講俾家長知。 ...
阿女也是KL3校網,都係會講呈分名次的range,唔知會唔會係同一間小學呢?

我校P.5張成續表只有grading, 冇分數,冇名次,但我校級頭5有獎學金,级頭20內有獎牌。 P. 5學期尾時,班主任都有逐個同學生講大約banding。

Joyceyim 發表於 18-8-10 12:07
油尖旺區女仔唔多著收, 轉區去元朗係返學近左好多但阿女又唔多想!
點做 ...
我都有同樣問題, 住屯門, 返九龍城, 中學心儀屯門一所中學, 但阿女唔想..... 宜家諗住開放日俾佢參觀一次, 再睇下佢睇法有沒有改變, 如果都係改變不到佢就算了........

大家有冇去搵面試班?
無揾啊 !

gigayan 發表於 18-8-10 12:47
我都有同樣問題, 住屯門, 返九龍城, 中學心儀屯門一所中學, 但阿女唔想..... 宜家諗住開放日俾佢參觀一次,  ...
我都係咁話,阿女意向行先。

gigayan 發表於 18-8-10 12:47
我都有同樣問題, 住屯門, 返九龍城, 中學心儀屯門一所中學, 但阿女唔想..... 宜家諗住開放日俾佢參觀一次,  ...
會唔會都諗下葵青區呀? 自行可以試下, 好過咁遠出九龍喎。

Joyceyim 發表於 18-8-10 12:07
點做 ...
元朗區好似都無乜著數喎, 不如叫阿女一人行一步, 自行揀D近D, 大抽奬抽返油尖旺得唔得? 不過油尖旺女仔真係無乜so。

熱媽 發表於 18-8-10 13:12
我都係咁話,阿女意向行先。
但另一位JM由元朗出油尖旺, 日日由大西北出東南沿海, 二萬五千里長征咁, 都好辛苦。