用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我想認識2018/19升中家長 (今年升小六)
樓主: shanshanbaby
go

我想認識2018/19升中家長 (今年升小六)   [複製鏈接]

gigayan 發表於 18-8-16 15:01
佢揀個間其實又啱佢多D嘅
有時佢比我更加了解自己想要d乜
所以我只好揀晒A-B-C餐俾佢

我都係打算帶阿女去多幾間學校睇,希望佢中意啦﹗

回覆樓主

報到,我仔學校深水埗區,但會轉返屋企KL3區!

二女升小六,油尖旺區
大女剛升中,也是油尖旺區。
分享小小經驗,大女剛在中學做了份數學測驗。
班內最高分是96 . 大女 .65 ..一心以為小學水準不夠。。再打聽一下,原來很多是3X . 重點是3x 那堆人不小是來自油尖旺有名小學。。
我女兒畢業在油尖旺區一所很多家長看不上眼的小學,級5 /140 左右入一間在旺角東站的男女中學

Hi各位好! 報到,仔讀深水埗區

Cliokohonda 發表於 18-8-20 22:04
二女升小六,油尖旺區

嘩,分數相差甘遠。但係考中數定英數呀?

二女升小六,油尖旺區
咁你阿女係級5, 可能另一間名小既同學係級70呢, 咁緊係你個叻過佢哋啦。我哋雖然都係二線小學, 阿大出到去, 雖然唔會做頭果批, 但一定都唔會包尾囉。

bbeasy25 發表於 18-8-21 08:28
嘩,分數相差甘遠。但係考中數定英數呀?
英數。。我也覺得奇怪,雖然一個測驗不可太作準,但名小的優勢真的不大,參考油天升中數據,級三十不比普通小學級十好。。升中最好參考過往自己小學的升中結果,大女級五自行報曾肇添及伊中。兩間有得in.甲一伊中,甲二曾肇添。乙一曾肇添。。

Cliokohonda 發表於 18-8-21 10:40
英數。。我也覺得奇怪,雖然一個測驗不可太作準,但名小的優勢真的不大,參考油天升中數據,級三十不比普通 ...

即是甲一中?好好彩啊

popochiny 發表於 18-8-21 11:13
即是甲一中?好好彩啊

看來是自行入伊中,應該係靠實力~

回覆 popochiny 的帖子

不知是自行或甲一。。Qes 同 Tst 都有in 過。。同校級十以外冇得in Qes . 所以自行如果只揀1A 校 in .. 都幾多人最後冇一間有得in ..  二女下年升中,暫時呈分級二 , 自行會揀 SMCC 同 QES . 甲一 SMCC , 甲二 QES .乙一 QES

回覆 bbforever 的帖子

小小貼士 QES interview 比曾肇添 難 .. 但曾記應該讀書氣氛好,學生好薯仔。。 其實我只會參考DSE result 去揀學校。。。社會就係咁現實,級一同級十面試機會也大不同,課外活動只系佔好小比重。學校自行收生一定收盡成績好學生。有ハ級樂器不及級八,有什麼獎也不及級三。。現實真的如此

二女升小六,油尖旺區

Cliokohonda 發表於 18-8-21 02:03
我是91 年入讀的舊生,穌校長的年代,我也有小孩升中,但始終對母校沒信心,各師弟不要懶散,小學已成過去 ...

華仁書院(九龍)18/19升中一交流區

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3674139&page=3#pid46933473

路過,純好奇而已。無論你對母校幾有信心、幾熱愛都好,九華應該
都唔係你杯茶卦。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Cliokohonda 發表於 18-8-21 11:34

不知是自行或甲一。。Qes 同 Tst 都有in 過。。同校級十以外冇得in Qes . 所以自行如果只揀1A 校 in .. 都幾多人最後冇一間有得in ..  二女下年升中,暫時呈分級二 , 自行會揀 SMCC 同 QES . 甲一 SMCC , 甲二 QES .乙一 QES

呢個排位,典型聯繫官小排法,莫非是廣官/佐官?!

如果真心喜歡SMCC,我會連乙一都搏埋佢,唔貪個聯繫位。。。
你千金有實力,若然派位失手,仲可以叩番QES。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

在九華讀了七年,真的沒信心。。零讀書氣氛,只適合唔想做功課但又
會自動自覺自學的學生。先天叻既學生有好多,
但如果家長放手而仔仔不是能自學的一群,會帶來
災難性的前途,我果時hkcee , 全級18x 人,全級100 A . 考十四分以上只有 90 人,我不清楚現在是怎樣,但不敢博了。

回覆 奥脫福 的帖子

不是呀,東華三院羅裕積。。今年三個女仔入Qes 。。

Cliokohonda 發表於 18-8-21 13:13
回覆 奥脫福 的帖子

不是呀,東華三院羅裕積。。今年三個女仔入Qes 。。

噢,我仔是你女兒師弟。學校透明度唔高,我仔呈一有級十,但我唔肯定要級幾多先可穩入B1。
我也是心儀伊中,但又怕多女仔爭有點危險,如揀SFX 勝數高好多,十五十六中。
九華我完全放棄,我仔就是唔自律的人

你個仔咪係我二女同班同學。小姓譚。。你估下

Cliokohonda 發表於 18-8-21 13:39

你個仔咪係我二女同班同學。小姓譚。。你估下

唔同班,因為我不喜歡普教中,所以沒有入精英班

二女升小六,油尖旺區

小學成績可以系家長谷出來,中學就現形,尤其是數學科。有些學生小學呈分試谷得太過,對學習無曬興趣,一上中學就大倒退,名小學有好多呢D學生。讀書系馬拉松,但香港好多家長爲了升中,當100 米甘跑,個細路跑完100米咪無氣囉!

另外,我估名校同非名校分別唔系數學科,系英文,尤其是英文口語。

回覆樓主:

報到
‹ 上一主題|下一主題