用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇人可以俾啲意見呢?
go

有冇人可以俾啲意見呢? [複製鏈接]

澳洲有大學收左吖女讀護士,要8月尾前交二十幾萬學費,而同時又申請左HA嘅rn課程,但要9月中前先知收吾收,家陣都吾知應該點算,大拿拿二十幾萬喎,點搏,但如果吾交,到時HA又吾收,咁點算?唉!都吾明HA點解咁遲先通知。
   0    0    0    0

estw 發表於 18-8-8 17:11
澳洲有大學收左吖女讀護士,要8月尾前交二十幾萬學費,而同時又申請左HA嘅rn課程,但要9月中前先知收吾收, ...

澳洲大學幾時開學?申請遲啲比學費.

澳洲有大學收左吖女讀護士,要8月尾前交二十幾萬學費,而同時又申請左HA嘅rn課程,但要9月中前先知收吾收, ...

回港考牌難過關  

回覆 elbar 的帖子

畢業可否留澳工作?本地,还有其它自資,明愛,東华,公大。私院,有EN课程,競爭很大。

estw    發表於 18-8-8 21:47

正常澳洲大學只需要比AUD4000 - 6000 deposit, 之後已經出 CoE。 但你囡囡間U要比足全年學费?最多咪一個 Sem.學费, 你肯定?

另外,澳洲讀完返香港護士要再考試,肥咗再考,但有次數限制。唔多建議過澳洲讀護士,風險好大,亦無乜機會留澳工作,除非你係permanent resident會有人請。 最好報多幾間香港自資大學,私家醫院嘅護士課程,留番D錢將来去澳洲讀護理Master好過。

回覆 cow 的帖子

下年2月開學,吾知有冇得申請遲交。

回覆 elbar 的帖子

我都係咁諗,有冇過來人分享下經驗?

回覆 ricetaster 的帖子

再睇清楚,原來只係俾AUD10,000.-留位費,但一樣數目吾少呀

回覆 ipadress 的帖子

報左HA,要等到9月先知結果。

estw 發表於 18-8-8 21:44
回覆 cow 的帖子

下年2月開學,吾知有冇得申請遲交。
我覺得唔使比錢住, 申請佐先, 如果唔得就拖下佢.

回覆 estw 的帖子

你可以試吓問吓大學是否有total refund or partial refund 嘅 conditions.

回覆 estw 的帖子

我識幾個朋友個女都喺澳洲讀完護士, 已經留左喺澳做野了, 攞埋澳洲國籍添, 佢地話畢業有攞到牌, 就有醫院請, 最重要無香港做得咁辛苦.
但如果澳洲讀完, 想番來香港, 考試就好難了, 好似話合格率得30%咋. 所以去讀就預左留喺澳洲做. 喺澳洲做護士舒服好多, 香港真係做死人架. 不如開個家庭會議, 睇下呀囡點諗再決定, 雖然1萬澳洲留位吾平, 但買個保險又吾貴既.

angie_ma 發表於 18-8-9 16:45
回覆 estw 的帖子

我識幾個朋友個女都喺澳洲讀完護士, 已經留左喺澳做野了, 攞埋澳洲國籍添, 佢地話畢業有 ...

現今澳洲政府時常收緊移民政策,今日該行業夠分申請,不代表三四年後的入藉移民條件不燮。

angie_ma 發表於 18-8-9 16:45
回覆 estw 的帖子

我識幾個朋友個女都喺澳洲讀完護士, 已經留左喺澳做野了, 攞埋澳洲國籍添, 佢地話畢業有 ...
請問澳洲讀護士, DSE 要幾多分? 要讀幾多年? 每年學費大約幾多?
謝謝!

回覆 168148 的帖子

咁呢樣又好難講既, 暫時都只能看目前情況同條件作判斷, 澳洲移民政府一直在收緊左好多年, 但都從來都cut過護士, 所以讀完後仲可以留底既機會, 應該係相對係大的.
當然另一個考慮因素就係, 無論如何, 要考番香港做, 個合格率係低啦.

回覆 angie_ma 的帖子

謝謝分享,我就係驚吖女就咁留左响澳洲吾返黎,雖然知道香港做護士辛苦過全世界。。。。。。

回覆 estw 的帖子

作為父母, 我當然明白你想法啦, 最重要係所作既決定係對小朋友好.
我囡在英國讀緊中學, 前幾日佢同我講, 聽講在英國住夠10年可便申請入籍. 雖然十劃無一筆, 但個心即時有少少吾舒服. 亦明白作為父母點可以咁自私.......人生係佢地既, 我地只能盡能力協助, 讓佢地行最適合既人生.  (個人意見咋)

estw    發表於 18-8-9 23:53

estw 發表於 18-8-9 18:10
回覆 angie_ma 的帖子

謝謝分享,我就係驚吖女就咁留左响澳洲吾返黎,雖然知道香港做護士辛苦過全世界。。 ...

好簡單,唔好俾佢過澳洲。

走咗就唔會返嚟,香港考牌咁麻煩。

香港護士課程咁多,梗有一間收。

謝謝大家寶貴嘅意見,而家睇下可否申請遲啲交,如果吾得就算,可能HA根本吾收,又可能呢條係吖女要行嘅路。
‹ 上一主題|下一主題