用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 自己教中文及英文
go

自己教中文及英文 [複製鏈接]

兒子小學二年級, 除了看課外書, 請問各位媽媽是怎麼樣教小朋友語文而不用到外出上課的呢?

謝謝.
   14    0    0    0

October 發表於 18-8-8 15:34
兒子小學二年級, 除了看課外書, 請問各位媽媽是怎麼樣教小朋友語文而不用到外出上課的呢?

謝謝.

我自己教grammar

I am letting my kid watch Peppa Pig, or Super Wings etc for 30 min per day for 1/2 yr continuously. So far when he joins the English playgroups run by foreigners, he says he can understand all the content.

grammar 最易, 因一般學校水準買番出面同級甚至高幾級 / 專門補充便是.

作文..家長如英文程度教好一般小學的都可以自己教到, 坊間大把作文書.

listening - 睇TV / on line ..

Oral - 要流利如IS的, 如果家長本身好強就可以自己做. 否則可能要外援

Listening maybe easy to be fixed. But speaking needs to get help from an English native speaker.

回覆 星西部 的帖子

小朋友有多大呀, 已經學詩詞, 厲害.

回覆樓主

唐詩宋詞文字優美,教小朋友學好中文必讀。簡單如一首咏鵝/靜夜思,已經是很好的教材,等小朋友明白每一個中文字也有不同的意思,中國文學的優雅。

回覆樓主

星西部 發表於 18-8-8 18:11
中文,我教個仔平仄,對句,唐詩宋詞。
英文,我教唔來。交畀學校,電視,故事書。 ...

你好厲害中文我完全攪唔掂.  唔好話詩詞, 普通白話作文/ 作句, 我都唔識教!  淨係識話比小朋友聽, 佢寫嘅嘢有問題,要點改,但唔識解釋個rationale

ch-cheung 發表於 18-8-9 23:59
中文我自己教,最近教緊文言文

佩服佩服

ekhc 發表於 18-8-12 08:11
你好厲害中文我完全攪唔掂.  唔好話詩詞, 普通白話作文/ 作句, 我都唔識教!  淨係識話比小朋友聽,  ...

係呀, 中文其實難教過英文好多, 好彩我仔鐘意睇中文書, 本身中文較好, 我先無咁頭痛, 英文死記還可以, 中文真係難解釋好多, 最好解決方法都係多睇書

星西部 發表於 18-8-12 22:41
你試下留意講中文的書,有興趣之後,好容易掌握。你天天都用中文的嘛。
...

有試過伴讀中文書, 但佢都係鍾意睇英文書多D 只好試多幾次啦!

回覆樓主

以前我好著重二個女英文,我無點教中文,諗住身為香港人,一定會識中文,結果而家大女黎緊升Y.2,連個「車」字都話唔記得點寫,講中文故事書勁抗拒,我先下意識到唔係中國人就一定易學中文,而家則重哂係英文度,睇電視,睇書都全英文,有時連中文都唔知點表達出黎,所以我而家都尋求方法加強中文,由基礎500開始

要自己教中文已經難, 仲要教埋文言文, 真心佩服.

哇,你小朋友幾年班?文言文書自己響書店買?點教?

ch-cheung 發表於 18-8-14 17:00
文言文書我上大陸書城買,教得好好的

有無推介?想要書名或圖片,thx
‹ 上一主題|下一主題