用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新增2018DSE狀元來自將軍澳官立中學
go

新增2018DSE狀元來自將軍澳官立中學  

首增非傳統名校狀元 將軍澳官中女狀元曾患抑鬱症 盼從醫助人[size=0.75em] (14:30)

考評局今日公布成績覆核結果,考獲7科5**狀元人數由8位增至10位,新增1男1女兩名狀元,即今屆文憑試考獲至少7科5**或以上的狀元增至11名,其中新增的女狀元陳曉汶來自將軍澳官立中學,曉汶高中曾因學業壓力患上抑鬱症,及後在班主任鼓勵下逐漸走出低谷,最終成為今屆唯一一名來自非傳統名校的狀元,她日後盼成為醫生,期望通過關心有需要的人,感染他人的生命。

香港中學文憑試(DSE)上月放榜,有9位考生考獲至少7科5**或以上成績,包括1位8科5**和8位7科5**。考評局今日表示,覆核成績後,今屆文憑試取得7科5**考生人數增至10人;取得6科5**人數則由30人減至28人;考獲5科5**人數則增加3人至47人;8科5**狀元則維持1名。

新增的兩名狀元1男1女,其中來自將軍澳官立中學的女狀元陳曉汶,今日得知通識科成績覆核成功,由5*升至5**級,她形容感覺「好不真實」,解釋自己就讀的官立中學「不算出名中學」,沒想過能考獲14粒星星。

曉文坦言,高中時因學業壓力患上抑鬱症,形容大腦好像被「Hack(駭客入侵)似的」,找不到人生意義,幸好在班主任勸勉下,醒悟到不應「抹殺將來的自己」,重新出發,備戰DSE時,她規定自己每日溫習約10小時,晚上8時後不再溫習,會到海邊閒逛和在家做運動放鬆。

曉汶說,中學時已很敬佩謝婉雯醫生在沙士期間的無私奉獻,立志成為醫生,幫助其他人,早前她已獲香港大學醫科取錄。曉汶又說,因為自己明白低谷的感覺,現時亦會主動協助有情緒困擾的人,擔當聆聽者角色,盼自己的關心能「感染到別人的生命」,曉汶亦有在社交平台開設帳號,分享讀書心得。

男狀元則為聖保羅男女中學學生傅霆軒,他在數學必修及延伸兩部分均取得5星星。校方表示,傅同學自小對人體科學感興趣,中二時患病入院做手術,深感病者無助,燃起行醫助人念頭,及後参加大學醫學營,確立志向,他早前亦已獲港大醫科取錄。

資料來源:明報

回覆 kk1186 的帖子

將軍澳區地區英中將軍澳官立中學出了一位狀元, 打破了狀元大多來自傳統名校的傳統, 相信將軍澳中學將來會越來越好.

kk1186 發表於 18-8-8 15:29
首增非傳統名校狀元 將軍澳官中女狀元曾患抑鬱症 盼從醫助人 (14:30)考評局今日公布成績覆核結果,考獲7 ...

叻呀

回覆樓主

將官在區內都係數一數二,依家出左個狀元,下年競爭更激烈了。

pccw2017 發表於 18-8-8 17:06
將官在區內都係數一數二,依家出左個狀元,下年競爭更激烈了。
唔, 現實唔係咁, 將官係俾區內家長嫌棄既英中.

部份家長眼中, 甚至認為佢可能連區內B2學校王華湘都不如

今次出狀元, 可以話幫學校爭番一口氣

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

將軍澳中產好多,家長肯放資源係仔女身上,其實將軍澳D中學應該可以更好!

hkpapa852 發表於 18-8-8 17:18
唔, 現實唔係咁, 將官係俾區內家長嫌棄既英中.

部份家長眼中, 甚至認為佢可能連區內B2學校王華湘都不如
特别系news形容位同学既情况, 如果唔系d老师既支持, 所以, 学校老师们更应值得赞赏!

近年有個趨勢,家長普遍不太喜歡官校(皇仁除外)。

回覆 manmonster 的帖子

同我哋以前的年代好不同, 在我的年代沙官, 荃官和筲官都很受歡迎, 其實每間學校都有好老師和hea老師, 將軍澳官立中學可以晉升為英中, 應該都是老師和同學努力的成果.

lulumelody 發表於 18-8-8 17:43
將軍澳中產好多,家長肯放資源係仔女身上,其實將軍澳D中學應該可以更好!
...
其實係雞先定蛋先嘅問題. TKO啲小學(生)嘅平均質素其實唔錯, 只係好多top student升中時, 跨區走咗. TKO嘅中學點樣喺有限嘅資源裡面做出好成績, 留住本區高質嘅升中學生, 先係重點. 否則TKO嘅小學就只會繼續變成幫人地培訓人才嘅基地, 為他人作嫁衣裳!

ok3 發表於 18-8-8 18:00
其實係雞先定蛋先嘅問題. TKO啲小學(生)嘅平均質素其實唔錯, 只係好多top student升中時, 跨區走咗. TKO嘅 ...

係,因為將軍澳地點及交通方便,跨區返學也可以,唔同屯門同上水,所以屯門同上水都有好劲的中學。

回覆 ok3 的帖子

而家將軍澳官立中學出了一位狀元, 前年宣基中學出了一位榜眼, 以我所知將官的數學和M2老師教得好好, 而宣基中學的中文和通識教得好好,所以如果有潛力的同學留在將軍澳就讀, 應該都未必比外區學校差.

回覆 ok3 的帖子

同意。其實將軍澳父母自幼稚園開始,已不斷替子女找區外(他們認為)較佳的學校,小學階段更甚,不會留待中學階段才向外找機會。
我認同將軍澳小學有些真的不俗,但抱歉未必會是份當區部家長的首選。

ok3 發表於 18-8-8 18:00
其實係雞先定蛋先嘅問題. TKO啲小學(生)嘅平均質素其實唔錯, 只係好多top student升中時, 跨區走咗. TKO嘅 ...
好耐以前將軍澳學校俾人印象唔好,我小朋友出世已經有教育界朋友叫我地搬或者用其他人地址轉校網。而且有時候係一個循環,將軍澳少B1中學更無B1A,咁好學生當然跨區唔會留係到,就算搏到只係主恩B1B,搏唔到可能去左B2,不過近年已經好左好多,最少有四間英中加王華湘,但始終留唔住最叻個批,我小朋友學校評估係B1A自行一甚至自行二都會試跨區,希望近年出左榜眼今年出左狀元,d人會慢慢妀觀,不過一代人要六年時間先會見到變化!

kk1186 發表於 18-8-8 18:22
回覆 ok3 的帖子

而家將軍澳官立中學出了一位狀元, 前年宣基中學出了一位榜眼, 以我所知將官的數學和M2老 ...

其實TKO個4間英中, 至少有3間比觀塘區大份英中既成績還要好, 甚至好過部份九龍城區B1中學, 只係名氣低D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lulumelody 發表於 18-8-8 17:43
...

家長放資源?

回覆樓主

我都覺得意外,將官好似一向成績不及其餘3間英中。恭喜晒呢位同學,好叻

hkpapa852 發表於 18-8-8 18:32
其實TKO個4間英中, 至少有3間比觀塘區大份英中既成績還要好, 甚至好過部份九龍城區B1中學, 只係名氣低D
...

我識既將軍澳小學叻人通常都會選擇觀塘或北角中學

奇奇媽媽 發表於 18-8-8 19:05
我都覺得意外,將官好似一向成績不及其餘3間英中。恭喜晒呢位同學,好叻
...
作為今屆將軍澳升中家長,我真係完全無考慮將官,乙部亦排係其他英中後。主要係完全唔知間學校係點,學校本身已非常低調,相對宣基、景嶺既進取真係完全兩回事,升中簡介會係星期五,已經要請假去,打去仲話已經滿額。其實就算出左狀元咁大件事,佢網頁都仲未更新!

小黃豆B 發表於 18-8-8 19:36
作為今屆將軍澳升中家長,我真係完全無考慮將官,乙部亦排係其他英中後。主要係完全唔知間學校係點,學校本 ...
我有諗過會唔會係官校,係咪政府有規定唔可以自己做宣傅,所以咁低調