用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 “元朗區"小六升中交流區
樓主: bbq.
go

“元朗區"小六升中交流區   [複製鏈接]

回覆 29XX86 的帖子

荃灣嚴重b1位不足, 我地學校b1生, 自行時, 全部都跨出去香港, 九龍, 新界其他區, 通常都成功, 所以我地放榜, 大部份b1生, 派到既學校都唔係荃灣區

今年細仔都有好多跨境同學升中, 屯門, 元朗升中競爭更加白熱化

回覆 banhung 的帖子

我女今年都話有幾個同學上bridging course放學後係跑去搭 B2 架, 即係唔係本地人

回覆 bbq. 的帖子

囡囡整體呈分試考級10內(全級180人)。呈一時考級二十,暑假全力補不足及小六開學後恆常溫習,呈二已有大進步。我感覺陳中自行面試重視英語,可留意呢方面。

大隻媽媽 發表於 18-8-10 12:08
回覆 bbq. 的帖子

囡囡整體呈分試考級10內(全級180人)。呈一時考級二十,暑假全力補不足及小六開學後恆常 ...

陳中著重英文,面試有中學級的英文文章要讀。最好有公開英文試的証書更加好,會加分。

29XX86 發表於 18-8-10 10:46
元朗誇屯門, 四大真係陳中算相對較為方便(不過都唔係全因為佢方便先揀, 都因為佢無咁谷同欣賞佢著重德育培 ...

馬中你最好去左佢嘅開放日才決定。其實去開放日可睇到好多野,留意學生同老師,學校的安排與學生的投入性。

polly0503 發表於 18-8-10 14:57
陳中著重英文,面試有中學級的英文文章要讀。最好有公開英文試的証書更加好,會加分。
...

係!?? 咁可能係咁收我囡, 因我囡有英文試證書
囡又無同我講英文難, 佢只同我講唔洗考數學, 同問D野唔難, 開正我囡果飯, 英文強, 數一般.

大隻媽媽 發表於 18-8-10 12:08
回覆 bbq. 的帖子

囡囡整體呈分試考級10內(全級180人)。呈一時考級二十,暑假全力補不足及小六開學後恆常 ...

多謝分享

29XX86 發表於 18-8-10 15:09
係!?? 咁可能係咁收我囡, 因我囡有英文試證書
囡又無同我講英文難, 佢只同我講唔洗考數學, 同問D ...

我都驚面試要問數,因我女數學考試唔差,但簡簡單單的一條數學題,心算都唔掂。其實我都係。

bbq. 發表於 18-8-10 15:43
我都驚面試要問數,因我女數學考試唔差,但簡簡單單的一條數學題,心算都唔掂。其實我都係。
...

我囡就係呢隻, 一問數要心算死硬, 最慘面試係唔可以用紙筆, 所以, 如要考數就輸晒, 所以, 陳中開正我囡果飯. 得左﹗

回覆 bbq. 的帖子

唔駛擔心, 阿女考崇德, 2分鐘做4題, 唔比諗, 問完數3聲, 唔答就NEXT.  結果阿女只答到2題, 但都全錯.....
後尾問小學校長, 校長話錯係正常, 佢唔係想要答案, 係要睇小朋友既反應

1. 老師一講2分鐘要答4題數, 小朋友即時會有咩反應?
     e.g. 會唔會話.........吓, 邊答得切呀??   

妹妹頭 發表於 18-8-10 15:49
回覆 bbq. 的帖子

唔駛擔心, 阿女考崇德, 2分鐘做4題, 唔比諗, 問完數3聲, 唔答就NEXT.  結果阿女只答到2 ...

聽完你咁講都無咁驚

妹妹頭 發表於 18-8-10 15:49
回覆 bbq. 的帖子

唔駛擔心, 阿女考崇德, 2分鐘做4題, 唔比諗, 問完數3聲, 唔答就NEXT.  結果阿女只答到2 ...

我囡IN協恩就唔係考反應了, 真係要答得多先得, 好似2分鐘, 越答得多越好, 我睇EK D人話答到1X-2X題, 但我囡只答到幾題, 仲要未必岩. 結果, 咪無得2 IN囉.

回覆 bbq. 的帖子

我覺得, 面試係睇小朋友點面對突然發生既野? 應變能力? 有冇禮貌? 是否問非所答?

HY 依D名校就緊係啦, 我講緊係普通津校呀

29XX86 發表於 18-8-10 16:00
我囡IN協恩就唔係考反應了, 真係要答得多先得, 好似2分鐘, 越答得多越好, 我睇EK D人話答到1X-2X題, 但我 ...

2分鐘答到十幾,廿題?有冇紙筆架?

妹妹頭 發表於 18-8-10 16:03
回覆 bbq. 的帖子

我覺得, 面試係睇小朋友點面對突然發生既野? 應變能力? 有冇禮貌? 是否問非所答?

都係, 呢點我都認同, 好似之前面試前, 我都同囡講有名校問蝦熟左點解會變橙色? 其實, 應連大人都唔會識正確答案, 其實, 都係考小朋友反應, 有無創意, 最怕係D DEAD AIR無黎反應, 我都教囡, 就算唸唔到點答, 都試下答, 就算答D明知錯, 但有創意都未必係壞事, 再唔係, 唸一陣, 唔識就講SORRY, 呢題我真係唸唔到點答, 會唔會有第二題??

妹妹頭 發表於 18-8-10 16:03

HY 依D名校就緊係啦, 我講緊係普通津校呀

崇德都唔算普通津校啦。 在元朗好勁的學校

bbq. 發表於 18-8-10 16:07
2分鐘答到十幾,廿題?有冇紙筆架?

無架! 其實數感強既人唔會太難, 只係我囡, 心算好差. (有D係代數)

29XX86 發表於 18-8-10 16:09
無架! 其實數感強既人唔會太難, 只係我囡, 心算好差. (有D係代數)

可能佢哋有操過心算呢一樣野。
‹ 上一主題|下一主題