用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 “元朗區"小六升中交流區
樓主: bbq.
go

“元朗區"小六升中交流區   [複製鏈接]

birdbird522 發表於 19-1-17 13:44
呢間我知,本身上年想去升中講座,但就係見到新聞而卻步冇去,今年因有同學相約一齊去,去完感覺唔差,好似 ...
我囝小學老師話有師兄入咗去,入到Poly讀視光師。佢意思係band 2有band 2讀法,事在人為。

另外,囝同學入咗又幾開心吖,揾到佢鍾意嘅運動。

草原 發表於 19-1-17 13:50
我囝小學老師話有師兄入咗去,入到Poly讀視光師。佢意思係band 2有band 2讀法,事在人為。

另外,囝同學入 ...

這校交通方便,坐落西鐵站旁,是元朗B2生的其中一個選擇!
(因為住元朗都唔想去天水圍太入的地方,鄧中係好好的選擇。)

回覆 JJDBB 的帖子

崇德好著重英文, 依樣係真, 但我女英文並唔叻, 小學時英文只係剛剛取A, 希望佢在崇德可以慢慢改變佢, 喜歡英文, 因為暫時佢都係喜歡中文/古人多過英文

bpooh 發表於 19-1-17 13:39
真係好恐怖,我哋以前讀書邊有咁㗎!?
以家個教育制度好有問題,先令啲小朋友咁有壓力,好慘!
現今做父 ...

其實係咪真係關教育制度事?我也不太清楚!我哋少時BANDING分1-5,競爭更激烈,但比現在少了錯配。

我哋少時只擔心在波地學壞,現在係怕沉迷電子產品。時代不同了!
無可否認,青少年情緒病多了也年輕化,這是學童自殺增加的重要因素。究竟我哋作為家長怎麼辦? 學你話齋:多些關心子女!

回覆樓主:

崇德一般老師都幾熱心,可惜最熱心的英文老師退休了,老師都幾後生,每年都有入有出,個別老師比較hea(一般都去左幫手做IT)。中一冇分精英班,中二,中三,分J、L兩班精英(分散編入),英文較好,口話較佳(但我大果個話,DSE考出英文成績又不見得好好)。數學一般。
鄉中中一開始分精英班,老師一般年幾較長,政府工心態,主要是學生自覚,要事先備課,數學較好,每年都有超過十幾拿奧數獎。以上是兩個小朋友話我知。希望對你地選校有小小幫助

ikenmak 發表於 19-1-17 14:12
其實係咪真係關教育制度事?我也不太清楚!我哋少時BANDING分1-5,競爭更激烈,但比現在少了錯配。

我哋 ...

有點是避免沉迷電子產品,可以的話。

ikenmak 發表於 19-1-17 14:12

我哋 ...

我都十分認同呈分試比學能測驗差,成日話一試定生死。試問DSE 咪又係......
最荒謬係計埋pre-S1 成績
MY BB PHOTO   :-D  ;-)  :-P

stephen_lam 發表於 19-1-17 14:19
崇德一般老師都幾熱心,可惜最熱心的英文老師退休了,老師都幾後生,每年都有入有出,個別老師比較hea(一般 ...

多謝你的分享!
既然你是崇德及鄉中家長,按你的經驗,兩校比較適合哪些不同類型的學生?或者哪些學生不宜入讀?

bpooh 發表於 19-1-17 14:47
我都十分認同呈分試比學能測驗差,成日話一試定生死。試問DSE 咪又係......
最荒謬係計埋pre-S1 成績
...

呈分試係將痛苦延長,學能測驗只係緊張半年,呈分試係痛苦1.5年。
家長有壓力,自然加諸在學生身上,真係唔知乜制度比較好?!

妹妹頭 發表於 19-1-17 10:30
回覆 JJDBB 的帖子

上年崇德有個男教師, 入女廁偷拍, 即場比女生知道, 通知校方, 學校即時報警拉人
是否即時報警拉人,真係校方先知,但新聞唔係咁講。https://www.hk01.com/突發/180045/教師偷拍-元朗名校女生如廁遭偷拍-男教師斷正辯稱玩捉迷藏

elderberry 發表於 19-1-17 08:06
朋友說,到昨天為至: 信義8xx人報,祟德3xx,鄉中3xx,我報左信義呀,好大鑊
有其他學校報 ...

.....

ikenmak 發表於 19-1-17 18:14
自行交表已結束,綜合各家長提供的資料,暫時已知的數字如下:

信義:800

其實都有好多元朗,天水圍學生,自行跨區到屯門,北區,我兩年前大仔係自行跨區到屯門,大仔好多同學都是住元朗天水圍,上年,今年跨區情況會愈來愈多

醒目開學勳章

banhung 發表於 19-1-17 18:23
其實都有好多元朗,天水圍學生,自行跨區到屯門,北區,我兩年前大仔係自行跨區到屯門,大仔好多同學都是 ...

北區不是也競爭大嗎?

其實都有好多元朗,天水圍學生,自行跨區到屯門,北區,我兩年前大仔係自行跨區到屯門,大仔好多同學都是 ...

舊年我女小學班叻B1雙非家長,唔係屯門北區,就係港九直資,無人留係元朗,非常聰明!

(有時覺得雙非家長,仲熟過本地家長,知道遊戲玩法)

醒目開學勳章

ikenmak 發表於 19-1-17 18:27
舊年我女小學班叻B1雙非家長,唔係屯門北區,就係港九直資,無人留係元朗,非常聰明!
...

咁雙非值得去北區搏既,反正都要搭長途車

bobo98 發表於 19-1-17 15:41
是否即時報警拉人,真係校方先知,但新聞唔係咁講。https://www.hk01.com/突發/180045/教師偷拍-元朗名校女生 ...

個老師有問題應是單一事件,唔好因為咁而影響對該校的印象。保記中學夠不止一間發生事啦!

係呀!我囡班28人,但都至少3個天水圍誇屯門。

conniewktang 發表於 19-1-17 23:33
個老師有問題應是單一事件,唔好因為咁而影響對該校的印象。保記中學夠不止一間發生事啦!
...
個人一直都認為選校應揀間適合就得,唔理有冇負面新聞,你揀果時冇,唔代表你讀果時冇,所以理人講咁多做咩。只不過有jm大讚學校處理事件的手法好好,但同我在新聞睇到的完全相反,不過可能新聞係做謠抹黑都唔定,所以我只係話校方先知實情。還有這事件沒有影響我對崇德的印象,我仍然認為崇德係元朗區數一數二的學校。

29XX86 發表於 19-1-18 00:09

係呀!我囡班28人,但都至少3個天水圍誇屯門。

我在2年前發現某天水圍教會小學,10個學生跨區屯門某教會B2中學,都好跨張(當時屯門還未借位俾元朗),意思是這批小學生全都係自行到屯門校。

不過個人認為B2生其實不需要跨區,天水圍都有唔少B2校,可能因為宗教信仰因素而跨區。

ikenmak 發表於 19-1-17 18:27

舊年我女小學班叻B1雙非家長,唔係屯門北區,就係港九直資 ...
呢類家長有晒部署,去足哂港九新界band 1學校啲簡介會,買定樓搬定屋,上網搜集資料不遺餘力,囝囡自小已經打好學習根基(尤其英文),當本地家長仲話要happy school嗰陣,佢哋已經明白happy school得個“噏”字。
‹ 上一主題|下一主題