用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 “元朗區"小六升中交流區
樓主: bbq.
go

“元朗區"小六升中交流區  

29XX86 發表於 18-8-10 16:09
無架! 其實數感強既人唔會太難, 只係我囡, 心算好差. (有D係代數)

我個女都c梗。

29XX86 發表於 18-8-10 16:09
無架! 其實數感強既人唔會太難, 只係我囡, 心算好差. (有D係代數)

其實唔只考你心算,仲考埋時間管理,應對方法,呢D係要經平時既培訓去教懂學生去面對~~~

bbq. 發表於 18-8-10 16:12
可能佢哋有操過心算呢一樣野。

D人有上下奧數/ 公民果D會好D, 我就無比囡報過呢D, 我都後悔果時應比呢D佢學下, 因平時學校都係少功課學校, 數真係多做先進步.

mcl203 發表於 18-8-10 16:19
其實唔只考你心算,仲考埋時間管理,應對方法,呢D係要經平時既培訓去教懂學生去面對~~~
...
咁點先學到??

mcl203 發表於 18-8-10 16:19
...

真係唔簡單。

29XX86 發表於 18-8-10 16:23
咁點先學到??

好難簡單咁去講,只可以講係每間學校教學模式係唔同,平時活動D教學,多做project, presentation去教懂學生去處理問題,多表達多發表,令學生首要不怯場。我小朋友當年面試,學校係唔會去教,只靠佢自己平時上堂所學,因佢地自己有直屬中學,佢會識就答,唔識就pass,因呢類考核係要數量,完全唔識既即飛走,唔會浪費時間,尢其是奧數,佢從無學過~~~

佢哋學校老師家長都有提,學生強面試,尢其是英文小組討論,若咁岩係2位以上同學同組,其他組員可能會蝕底,因佢地學生係會互相表達,要有討論技巧先插得入,曾試過要老師叫停佢地俾其他組員參與~~~

回覆 mcl203 的帖子

現在考中小學, 都要全能, 讀書得, 運動要得, 最好有急材.....
真的不容易

mcl203 發表於 18-8-10 16:35

好難簡單咁去講,只可以講係每間學校教學模式係唔同,平時活 ...

但其實我囡都直資小學, 多PRESENT, 多PROJECT, 多小組討論, 亦係辯論隊, 但佢數學果PART用唔著, 但面試技巧/ 英文就好有幫助.

29XX86 發表於 18-8-10 16:42
但其實我囡都直資小學, 多PRESENT, 多PROJECT, 多小組討論, 亦係辯論隊, 但佢數學果PART用唔著, 但面試技 ...
所以我小朋友升中簡介會老師話佢地...面試多考英文...佢地強項
數佢地OK...唔會考得深...中文佢地弱項...但唔會太重視
即時成班家長大笑...放心晒 ~~~

mcl203 發表於 18-8-10 16:35

好難簡單咁去講,只可以講係每間學校教學模式係唔同,平時活 ...

回覆 bbq. 的帖子

考直資唔一定要讀, 我女都考左2間, 有scholarship, 但一早已同阿女講, 只考, 不讀, 要攞實戰經驗, 一定要考直資

bbq. 發表於 18-8-10 16:49
本來開頭有諗過出去考直資,但我女斷言拒絕,所以放棄咗。現在諗番轉頭,佢真有先見之明,出去一定陪跑。 : ...
有機會要試下...見識見識 !!!

妹妹頭 發表於 18-8-10 16:51
回覆 bbq. 的帖子

考直資唔一定要讀, 我女都考左2間, 有scholarship, 但一早已同阿女講, 只考, 不讀, 要攞 ...

mcl203 發表於 18-8-10 16:52
有機會要試下...見識見識 !!!

其實係我想見識多D.

回覆 bbq. 的帖子

小學校長教路, 要清楚自己小朋友屬咩類型, 1. 愈強越強, 定係 2.冇自信心既

1. 報越級既直資比佢試
2. 報番同級或低一級既直資, 考到, 佢會有自信心

我都讚成IN下直資, 當見識下, 練下膽量.

妹妹頭 發表於 18-8-10 16:59
回覆 bbq. 的帖子

小學校長教路, 要清楚自己小朋友屬咩類型, 1. 愈強越強, 定係 2.冇自信心既

回覆樓主:

bbq. 發表於 18-8-10 23:14
請問各位升中前暑假係咪會好忙架?新中學會否在暑假期間,成日番學校架?

通常會有銜接班,一個星期左右,視乎學校安排,會有暑期功課。

banhung 發表於 18-8-10 23:21
通常會有銜接班,一個星期左右,視乎學校安排,會有暑期功課。

成日聽人講,話升中果個暑期唔好去旅行,因為會好忙。但聽你咁講好似唔算太忙。