用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 “元朗區"小六升中交流區
樓主: bbq.
go

“元朗區"小六升中交流區  

mytigger 發表於 19-4-12 19:02
老師叫我選羅中做乙四!
今年我會比舊年大囝時保守。

草原 發表於 19-4-12 18:03
舊年有人放信義乙一最後碌咗去乙五羅中,要知道信義已經有9X個位拎出嚟抽,即是舊年形勢已經開始嚴竣。
電 ...
上年 Band 1乙5放羅中,基朗,我仔學校都入呀~今年真係穩陣d好~

birdbird522 發表於 19-4-12 20:08
上年 Band 1乙5放羅中,基朗,我仔學校都入呀~今年真係穩陣d好~

本來想進取⋯依家都驚,可能真係聽老師話保守d選擇(乙1:只可5選1)(乙2:白or 基元)(乙3/4:盧中/羅中...按喜好)(乙5:元中)(乙6/7:基朗/博愛⋯按喜好)

mytigger 發表於 19-4-12 20:29
本來想進取⋯依家都驚,可能真係聽老師話保守d選擇(乙1:只可5選1)(乙2:白or 基元)(乙3/4: ...
你地Band 1最差都係派基朗,羅中,元中,鄧佩,天官......我仔邊緣人,一個唔小心,number太後就隨時入band 3!

birdbird522 發表於 19-4-12 20:50
你地Band 1最差都係派基朗,羅中,元中,鄧佩,天官......我仔邊緣人,一個唔小心,number太後就隨時入band ...

會有咁嘅可能,所以你中間要塞啲屯門學校,避咗碌入去你唔想去嘅學校,當然亦有機會派一間你從來冇填嘅學校,舊年有人試過。
純粹以事論事分享我所見所聞。

醒目開學勳章

birdbird522 發表於 19-4-12 13:27
但我有點好奇,轉成英文,同學可以跟到嗎?始終佢唔係收d咁top既學生,而且聽朋友講耀小程度偏低。 ...

今日見幾個中學生係基朗出黎,是南亞裔學生,他們互相溝通用英文。其實這些學生用英文學習會較好,但他們成绩去唔到band1,用中文學可能更差。所以,band 3校是有需要有英文班的,當中應有的係少數族裔學生。

piglet0529 發表於 19-4-12 21:17
今日見幾個中學生係基朗出黎,是南亞裔學生,他們互相溝通用英文。其實這些學生用英文學習會較好,但他們 ...

話時話見過伯裘有金髮碧眼的女仔,呢間都多人留意㗎,近年多咗正面消息發放。
青中都係多南亞裔用英文溝通。

草原 發表於 19-4-12 21:09
會有咁嘅可能,所以你中間要塞啲屯門學校,避咗碌入去你唔想去嘅學校,當然亦有機會派一間你從來冇填嘅學 ...
有呀,因為元朗都冇咁多band 2學校,我中後全填晒屯門區。

草原 發表於 19-4-12 21:46
話時話見過伯裘有金髮碧眼的女仔,呢間都多人留意㗎,近年多咗正面消息發放。
青中都係多南亞裔用英文溝通 ...
老師唔建議我填15伯裘,叫我再放後d!!

birdbird522 發表於 19-4-12 22:05
老師唔建議我填15伯裘,叫我再放後d!!
又咁講伯裘點都好過屯門某幾間隊尾學校。

草原 發表於 19-4-12 22:19
又咁講伯裘點都好過屯門某幾間隊尾學校。
我就係驚屯門某d中學,所以填伯裘包底,但老師又話放太前!

birdbird522 發表於 19-4-12 22:23
我就係驚屯門某d中學,所以填伯裘包底,但老師又話放太前!
你係屯門地胆都知有幾間填唔落手,派到都要去叩門,若果伯裘係止蝕位,相信你心中有數。後面咪塞啲band 1當填哂三十間囉。

birdbird522    發表於 19-4-12 22:49

草原 發表於 19-4-12 22:31
你係屯門地胆都知有幾間填唔落手,派到都要去叩門,若果伯裘係止蝕位,相信你心中有數。後面咪塞啲band 1當 ...
又唔可以話係地膽,中學都畢左業十幾年。我間小學原址都變左屯門西鐵站。屯門變左好多,當年唔入流既馬中,而家都變成熱捧既中學,超越屯天。

birdbird522 發表於 19-4-12 23:08
又唔可以話係地膽,中學都畢左業十幾年。我間小學原址都變左屯門西鐵站。屯門變左好多,當年唔入流既馬中, ...
樂觀D諗,話唔定羅中自行已經收咗你個囝哩。

birdbird522    發表於 19-4-13 00:13

conniewktang 發表於 19-3-23 13:15
商中數學叻

呢幾年商中大不如前了,由前年中五中六數學93到95分都要排十幾名跌到依家80分左右都有十一二名。

佢地數學科有個老師勁到同鄉中退休老師同級別,但係中上遊學生都唔會跟得上佢進度,所以商中最top果班係真係勁,但果班人已經由二三十人減到不足十個。跟唔上變差果批反而多左好多

03050 發表於 19-4-14 23:51
呢幾年商中大不如前了,由前年中五中六數學93到95分都要排十幾名跌到依家80分左右都有十一二名。

佢地 ...

你是新account!商中有冇咁差?你在商中教書咩?你同高層唔啱呀?!講到咁差!?作到咁大!
我識人教商中數學,佢比我嘅數據同你有好大出入喎,雖然數學科有一丶兩位好老師退休,但新果批都教得不錯,學生數學成績並非你講咁!數學科keep到成績呀!
朋友在元朗區做補習社,她說商中的卷係比之前深咗,唔通校內卷深就代表學生差學校差了?!咩concept?!
校內試有深有淺,非指標,最緊要DSE出到成績就得!

03050 發表於 19-4-14 23:51

佢地 ...

有時一到重要時刻前,都會有d 擾敵帖出來,貶低某些學校,大家小心自行分析

birdbird522    發表於 19-4-15 12:22

banhung 發表於 19-4-15 08:10
有時一到重要時刻前,都會有d 擾敵帖出來,貶低某些學校,大家小心自行分析
...

咪就係,仲要新account! 本來不關我事,我都忍唔住要出聲!

回覆 conniewktang 的帖子

我自己就係元朗教補習,

每年考試前都有前三年卷派
都好明顯睇到呢幾年商中卷無深到都無淺到
好似今次UT 中四 有一班得兩個人合格,其他班一半合格,咁都仲叫唔差咩?
除左元中,我真係未搵到一間元朗band 1數學程度弱過商中。

03050 發表於 19-5-8 11:22
回覆 conniewktang 的帖子

我自己就係元朗教補習,
校內成績重要嗎?

校內科科99/100分, 但去到DSE只考到2/3級咪又係無乜用

評估學校水平, 係以公開試成績, 唔係校內成績.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。