用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 無補習無狀元 (左丁山)
go

無補習無狀元 (左丁山)

在IFC行商場,碰到以前代理日本藥嘅馬迷N,馬迷N常在馬場沙圈睇馬,最鍾意睇中一隻半冷馬(10至20倍),就用來做膽買QQP(獨贏及位置Q)全餐,每注一百,不時命中幾百元嘅冷Q,扣去本錢2300-2600元,還是有賺,最過癮有一次中咗一條兩千元大冷Q及過千元位置Q,收錢之時,四萬咁口。

賭馬只係嗜好啫,佢以前代理日本藥,不是在香港賣,而係運入內地,直情賺到笑,因為中國人民不愛中國藥,反而拼命搶購日本藥,佢地買藥時高喊前進前進,就是前進去日本買藥也。但呢次碰到面,馬迷N係問一個問題,世姪考IB得34分,入唔到心儀大學,有乜法?間大學曾經「有條件取錄」(Conditional offer),條件係IB有35分,偏偏世姪考到34分,只差一分幾慘情。大學有冇人情味講呀?唉,講呢樣就唔會有甚麼人情,康文署一位兼職(非正式政府僱員)教練,新年期間收咗學員利是,都被康文署告上廉記啦。差一分考唔到35分,大學收生人員咪一於公事公辦。

香港學生考IB,成績全球最好,今年全港IB考試平均分係35.96,及格率96.85%,2285名考生之中,取得40至45分學生有584人(25.6%),狀元(45分滿分)有38人(英基15人,男拔7人,聖保羅男女5人,三間學校已佔27人,71%),香港狀元佔亞太區102人之37%,可見香港學生考試成績特別標青,比較之下,全球有163511人考IB,平均分得29.78,狀元有186人,五成半在亞洲,三分一在香港,自從香港及亞洲學生加入IB試後,英法德西意等學生只好靠邊站!好多家長怕仔女讀本地學校讀死書,冇創意,有能力者皆在國際學校讀IB,誰知要考到高分,仍然係香港模式,靠補習!補習名校遵理嘅母公司精英匯(1775)在7月13日上市,由七科5**狀元梁冠康敲鑼,呢位現時港大牙醫學院學生就係在遵理補習嘅。今年考到9科5**嘅喇沙超級狀元及七位狀元都係遵理補習學生,做成不補習不會做狀元嘅現象。有人話,唓,DSE點同IB呢?唉,咪又一樣,昨日講C媽媽嘅仔嘅英文補習老師就係專門補習IB英文試嘅名師囉,有幾間著名國際學校嘅學生,絕大部份係富二代、富三代,人人有補習先生跟住㗎!佢地興一對一補習,只要有成績,補習費唔會同老師計較,香港學生考IB成績冠於全球,要多謝補習先生啦!

左丁山

i suspected the same thing.  個別例子 or general pattern,應該韓國和sg 都有補習風氣,為何香港一技獨秀

MrBeast 發表於 18-8-9 07:36
i suspected the same thing.  個別例子 or general pattern,應該韓國和sg 都有補習風氣,為何香港一技獨 ...

我估係因為IBDP讀兩年,但不少的香港學校有多一年的預備年,或transition year,用3年時間去準備2年的課程。如有補習的安排,亦會因而提早開始。

i suspected the same thing.  個別例子 or general pattern,應該韓國和sg 都有補習風氣,為何香港一技獨 ...
所有亞太國家的學生都是十分努力讀書。其父母亦壓迫子女學習。故此,補習是十分普遍。在台灣,韓國等,補習天皇十分留行。

Wait until you see China getting on the IB bandwagon.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-8-9 11:02
Wait until you see China getting on the IB bandwagon.
funny u said that. i was thking the same thing

MrBeast 發表於 18-8-9 11:04
funny u said that. i was thking the same thing

Thats when scores take on a new meaning and you realize there are other things than just scores.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 18-8-9 11:04

內地IBDP學校已經超過100家,不過,好似都係兩年IBDP,而且收生有限制。我相信無咁易超越香港。

不過,我建議內地尖子可考慮香港的IB學校,香港無收生限制,而且課程優越。香港政府可把IB發展成香港的教育產業,只要不再只支持HKDSE,而壓抑IB。

咪玩啦,補IB通常單對單或小组,點會玩補習天王ah.

帝非天 發表於 18-8-9 19:30
我不是玩,我的確不清楚讀國際學校還要去補習是否很普遍,我自己孩子就完全沒有,包括單對單。

另外,我 ...

有幾間有開班補 IB ,但和補本地 DSE 的不同 "公司"。
我仔女冇去補,但有聽聞其他學生補過的評語,參差得很。
但 IB 生一般家庭經濟上比較鬆動,
部分家長心態,補咗未必有用,但一定冇蝕底。
如果是去到想做 IB 狀元的水平,補習社未必咁有用。
唔知點解講到咁普遍,可能是有些人酸葡萄,見人高分就話一定有補習。
其實,比例比 local school 少很多。

我身邊local 的十居其九都補,一個為出國入到好U仲特登長途but sip過海去補,我們自己教,其實都是another form of補習,the pt is 若果同界大部分人去補而得到好成績入讀心儀學科,真的可以獨善其身?最後是否都要接受現實,入香隨俗,什麼教育理念都是得個講字.

ps its a question not a statement

帝非天 發表於 18-8-11 10:45
我是連自己教都不會。

到高中還要不同形式的補習(包括父母教)真係叻極有限(是指真正的叻而非考試成績 ...

中學階段學習如與同學 研究切磋討論是很好的。互相切磋時刺激很多思考,也會增強理解力。學習階段先把同學間比較成稹放下。得益的是將來的學術成就。

帝非天 發表於 18-8-9 19:30
我不是玩,我的確不清楚讀國際學校還要去補習是否很普遍,我自己孩子就完全沒有,包括單對單。

另外,我 ...

https://topick.hket.com/article/1878293/HKExcel%20IB狀元訪談%20%20%20%20考IB滿分靠兩大秘訣

HK Excel 有用 IB狀元做宣傳。