用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 大學選科
go

大學選科 [複製鏈接]

大學選科20個choice, 除左頭幾個是心儀,剩餘既應該從咩方向去選呢?
   12    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

在放榜前,應以「面試」為重要考慮,有部分科目係放榜前面試,如果無參加會影響取錄
反正放榜後次序可改,可加減

Charlotte_mom 發表於 18-8-8 07:03
在放榜前,應以「面試」為重要考慮,有部分科目係放榜前面試,如果無參加會影響取錄
反正放榜後次序可改, ...

知道有人24分都入唔到HKU Engine 因無去面試。

hw1115 發表於 18-8-8 08:36
5科24分是哪科, 如果揀HKU engine 其實無去面試機會無可能唔收, 放榜後這科有太多.位, 朋友棵囡不需要再面試直入, 除了邊緣人才需面試.

johnmamama 發表於 18-8-8 09:34
5科24分是哪科, 如果揀HKU engine 其實無去面試機會無可能唔收, 放榜後這科有太多.位, 朋友棵囡不需要再面 ...

在那里看还有很多位?
他有phy chem m2

hw1115 發表於 18-8-8 09:41
在那里看还有很多位?
他有phy chem m2
https://www.jupas.edu.hk/en/programme/hku/JS6963/
418位 上年經JUPAS 收了 365

如果 phy + m2 + Eng + 2 科有24分, 應該必入
A1 一定HKU , A2?
請問最後入了哪間?

johnmamama 發表於 18-8-8 09:52
https://www.jupas.edu.hk/en/programme/hku/JS6963/
418位 上年經JUPAS 收了 365

今年係2.61人爭ㄧ个位喎!
我唔知佢入咗咩呀!

回覆 sandy625 的帖子

到宜家為止,我總結出你唔想讀嘅科就唔好擺入去,唔系一定要填滿20個選項的。將最心儀的擺A組和B組已經好好。特別是出成績之後,根據考評局的整體成績分析重點的建議,看自己分數在哪個範圍,幾乎只填A/B,已夠,保險可以填埋C組,不過如果填了C組,而又在C組取錄了,即是等於已經有JUPAS取錄結果。如果不是想讀的,就毫無意義了。反而冇填,等於失落了A/B選項,但由於你沒有得到取錄,就可能有機會在補錄或第二輪補錄時入到A/B組。   不過這樣可能補錄也失落的風險也比較大,所以最好有一個想讀的自資在後備。預左A/B唔得就去讀自資。

回覆 樹熊MA 的帖子

多謝你的寶貴意見

sandy625 發表於 18-8-8 16:03
回覆 樹熊MA 的帖子

多謝你的寶貴意見

當年,女兒填了15個選擇,放榜後可加5個選擇,她說這容易處理些。

Band B,C和D選過往Jupas有收同樣Band選擇的學生。結果Band A,B,C和D都有學科有面試。

至於選的學科,她有興趣讀會計,但她說不一定要選商業的學科,因大學有2nd major,tran科.....很多選擇,只要找多些資料,看日後條路點行,就可選盡15個選擇。

她同時有考IELTS和ACT,用作萬一中文科失準時,可於外國升學。她話ACT唔係咁難,數學部份,佢無讀M1M2,都考到頭1%定零點幾%,所以整體都唔低。還有ACT的系統可以根據成績和一些取向去建議報的美國大學。英國就可以用UCAS。加上適當Jupas選擇,佢話萬無一失。

hw1115 發表於 18-8-8 08:36

但我有朋友仔23 分入到喎,佢有去面試的

LumLumMami 發表於 18-8-9 10:55
但我有朋友仔23 分入到喎,佢有去面試的

去年LQ23分

回覆 ChiChiPaPa 的帖子

你女好識籌謀喔。幾乎大包圍,真系確保萬無一失  我仔只是數學比較優勢,所以冇咩選擇。我最強調的,就是區選的一定要區想讀,區肯讀。如果勉強填了,到時真系收左,因為系被逼接受,讀落去都好痛苦

啊仔22 miss 左個面試A1 入左HKU Science (去年收LQ23 ) 佢MISS 左個面試後我地都無咩希望佢會入到, 通知面試個EMAIL 去左JUNK MAIL 到, 當發現時已太遲

ChiChiPaPa 發表於 18-8-8 21:21
當年,女兒填了15個選擇,放榜後可加5個選擇,她說這容易處理些。
Band B,C和D選過往Jupas有收同樣Band選擇的學生。結果Band A,B,C和D都有學科有面試。
至於選的學科,她有興趣讀會計,但她說不一定要選商業的學科,因大學有2nd major,tran科.....很多選擇,只要找多些資料,看日後條路點行,就可選盡15個選擇。
她同時有考IELTS和ACT,用作萬一中文科失準時,可於外國升學。她話ACT唔係咁難,數學部份,佢無讀M1M2,都考到頭1%定零點幾%,所以整體都唔低。還有ACT的系統可以根據成績和一些取向去建議報的美國大學。英國就可以用UCAS。加上適當

ChiChiPaPa, 爬文時睇到你曾出以下嘅討論帖。我想問吓你女女係咪S5 時考ACT?想問你SAT同 ACT有咩野唔同?你女女考ACT 時真係無咩操卷?

因為我亦 Plan B 阿女可能會考日本大學,但我見好多用英文授課嘅日本大學只接受 IB 或 SAT 或 ACT 呢3個試國際試成績,我籌謀緊好唔好遲啲叫阿女考 SAT 或 ACT?

SAT ACT 係咪不用準備,也可應考? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3107640&fromuid=1539350

小時了了 發表於 18-8-10 23:50
ChiChiPaPa, 爬文時睇到你曾出以下嘅討論帖。我想問吓你女女係咪S5 時考ACT?想問你SAT同 ACT有咩野唔同? ...

ACT有數同科學,而SAT無科學。除了英文,我們在數學和科學應該完勝美國人。我囡考前無操,因她主力放在香港升學,但如果目標係美國,當然最好操,對香港人來說,乜考試都會有辦法操。

小時了了    發表於 18-8-11 00:18

ChiChiPaPa 發表於 18-8-11 00:00
ACT有數同科學,而SAT無科學。除了英文,我們在數學和科學應該完勝美國人。我囡考前無操,因她主力放在香 ...

記得係中五尾考。ACT好似係每兩月有1次,所以基本上全年邊段時間都有得考。

小時了了 發表於 18-8-10 23:50
ChiChiPaPa, 爬文時睇到你曾出以下嘅討論帖。我想問吓你女女係咪S5 時考ACT?想問你SAT同 ACT有咩野唔同? ...

如果無記錯,有啲學校係要睇埋 subject test 或 AP 嘅成績的

lm251099 發表於 18-8-11 10:36
如果無記錯,有啲學校係要睇埋 subject test 或 AP 嘅成績的

睇學校和學科。美國還有 community college,比較易入,及可升上知名大學。

其實  學生自己最清楚  A1 ~3 點填, 睇過往收生中位數,加埋自己興趣,能力,家長係不用參與。
20個 Choices 後面 填左都冇咩意思
‹ 上一主題|下一主題