用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有冇人後悔讀國際學校?咩原因呢?
go

有冇人後悔讀國際學校?咩原因呢?  

揀左講緊係十幾年既教育、有冇人讀左覺得同理想不同?

後悔入過一間不理想的non DSE 英文學校

janicelwy 發表於 18-8-7 16:32
揀左講緊係十幾年既教育、有冇人讀左覺得同理想不同?
後悔讀國際學校既人, 應該唔會係呢一版出現

corgihk    發表於 18-8-23 19:22
bosch    發表於 18-8-20 21:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

又覺得唔錯喎

回覆樓主

因為呢度冇乜人後悔所以冇乜人答,後悔個D已轉走,不會在這裏出現。

回覆 964000 的帖子

想問下case 2的學校在哪區?香港定九龍?
另外那家長不考慮讀其他IS嗎?
謝謝

回覆樓主

讀IS無咩功課考試,學習氣氛較自由,學生會否較懶散?
因始終都要面對公開考試,平時應該如何準備去保持學術水平?

lucky369 發表於 18-8-17 14:22
因始終都要面對公開考試,平時應該如何準備去保持學 ...

個人認為一個人懶唔懶散係視乎性格,唔係學校,一個懶人去到邊都會懶,只係傳統學校迫得好緊,錯覺佢冇咁懶啫⋯⋯

mandy_ng207 發表於 18-8-17 11:00
回覆 964000 的帖子

想問下case 2的學校在哪區?香港定九龍?

九龍區,家長可能本身不是太fit In IS, 否則也不會去抽津校。所提的只是其中一個原因,小孩子從來沒覺得有問題

lucky369 發表於 18-8-17 14:22
因始終都要面對公開考試,平時應該如何準備去保持學 ...

點解無功課就會變懶散?大家都覺得IS都係返去玩,無野做,可能幼稚園係咁,但小學絕對唔係,我睇我小朋友帶返屋企既portfolio先發覺其實佢地係學校做既野一d都唔少,初小已經日日又worksheet又book making又reading,group work+ presentations,只不過係學校做哂唔使返屋企做。我成日用呢個比喻,IS就係鬼佬公司唔多駛OT,因為佢地office hour做哂所有野,準時放工返屋企work life balance,local school係typical 港資公司,老細最鍾意見到你OT,最好放工之後繼續做做做,但咁樣係咪真係有用同efficient?

小寶貝兒    發表於 18-11-11 12:45

blc_mama 發表於 18-8-17 17:30
點解無功課就會變懶散?大家都覺得IS都係返去玩,無野做,可能幼稚園係咁,但小學絕對唔係,我睇我小朋友 ...

Can’t agree no more...

點解無功課就會變懶散?大家都覺得IS都係返去玩,無野做,可能幼稚園係咁,但小學絕對唔係,我睇我小朋友 ...

非常贊同。

其實學校的worksheet workbook project好多,每次看都工整認真完成好好。回家就很多時間閱讀、運動及上網自學感興趣的內容,假期帶去英美逛博物館會發現他們知識面很廣,小小年紀都可以給父母講解展品歷史背景及文化。

小朋友熱愛學校老師,每到開學前都興奮不已,同時又知凡事要盡最大努力,有學習熱情從不偷懶。我個人是對學校教育非常滿意。

非常同意,自己做咗廿年外資,根本接受唔到local公司個套,以前自己讀local都俾啲先生label為壞學生而只不過我有自己主見唔肯跟大隊,個仔性格似足我,所以直接送去讀IS唔駛似我同啲老師由幼稚園鬥到f7,去到大學先有出路

是,local公司老細喜歡員工OT,認為這才是勤力,實際上那些人是做嘢inefficient, 刻意把工作拖長,上網打牙咬等!

964000 發表於 18-8-16 14:57
聽過兩個case:
小朋友讀某IB IS, 卻很懶散,沒有學習動機,教又唔聽,結果細妹入番local school。
另一個讀 ...

懶就懶,local school 冇懶人?
有錢人,local school 冇?
其實有些人,就愛看將失敗的責任推比學校。
亦有些是經濟原因轉回 local。

nintendo 發表於 18-8-18 14:07
懶就懶,local school 冇懶人?
有錢人,local school 冇?
其實有些人,就愛看將失敗的責任推比學校。

只是反映家長/家庭不適合IS

964000 發表於 18-8-18 14:33
只是反映家長/家庭不適合IS

其實每個家庭有自己做決定的原因。
例如學費,教育理念,甚至地點。

但,如果說 "懶惰",就是學生本身問題,不能說學校或是教育系統的特色。
至於有錢同學,一山還有一山高,我見有些平民學校,也有學生有名車接送。
其實自己的心態重要,
是否要到一個,沒有比自己有錢的群體,譲自己做群中之龍才 "感覺良好" 呢。

回覆 nintendo 的帖子

所以我覺得佢地家長心態/期望本身不適合IS

回覆樓主

略看過你以前的posts.
教育一向都要承擔風險, 自己決定了就信自己.
咁掉轉問, 有名私津直資收阿仔, 你有無嘢驚?
怕local壓力大d, 定怕去IS好似阿仔要去外國升學驚d?
無乜人直接答到你, 因為大部分IS家長係鍾意IS/堅拒local, 瞭解好心儀對象後申請, 所以’後悔’並不存在.(只有因唔同原因轉校)
另外好多人讀幾年就走(移民,甚至真係有local名校收), 所以十分flexible.