用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有冇人後悔讀國際學校?咩原因呢?
樓主: janicelwy
go

有冇人後悔讀國際學校?咩原因呢?  

回覆樓主:

我覺得沒有小朋友抗拒國際,衹有 猶疑的家長

littlesun    發表於 18-12-4 15:20

回覆 ddbb0099 的帖子

小朋友有得玩就夠,家長要考慮更多

後悔入國際學校??除咗家境突然有變又或者跟同學相處唔嚟之外(最多咪轉校),點後悔??  我見有部份讀國際幼稚園嘅學生上小學會去直資或傳統學校,呢個係家長一早安排好,想個小朋友有一定英語基礎!! 通常係見到傳統學校轉去國際!!!

janicelwy 發表於 18-8-26 12:01
成功者都討厭傳統教學、真值得反思
教育局高官,政府高官都㨂國際學校,都好值得本地家長反思

回覆樓主

最後悔無錢讀,死撐讀名津好。睇住個女壓力大到要睇醫生,都冇錢轉校

behd 發表於 18-11-27 12:08
最後悔無錢讀,死撐讀名津好。睇住個女壓力大到要睇醫生,都冇錢轉校

exactly! 一針見血

how about chinese level? anyone regret because the older kids (in secondary school) still have poor chinese? or you need to spend a lot of time on chinese outside school? thanks

GGD 發表於 18-11-27 14:17
how about chinese level? anyone regret because the older kids (in secondary school) still have poor  ...

而家的IS重視咗中文好多,即使唔係bilingual school ,很多亦每日都有中文堂。小朋友能唔能够做到中文聽講讀寫達高水平,係睇家長點引導,佢肯唔肯自己攞本中文書睇。唔好靠補習。

teddy210ay 發表於 18-8-24 10:20
今年囡其實入小一,抽到嘅津校也不錯,我也好大掙扎!但囡現讀 IS 佢也讀得好開心唔想校,我也尊重她的 ...

我今天情況一樣,抽到很難抽的津校

冇後悔,我女基本上成日病,有週期性發燒既問題,基本上一個月返到2/3,attendance真的好差,如果佢係local真的好大獲,係IS既環境性質可以接受佢成日唔返學,又唔駛追功課,唔怕miss左考試。

要睇返小朋友既性格同學習進度,家長心態都係...想追成績定想小朋友開心學習為主,宜家仲有好多人覺得讀國際幼稚園哂錢哂時間,其實就算係幼稚園,都唔等於冇功課做,冇野學,淨係掛住玩,到左小學,功課量一樣都唔會少得去邊,只係一直唔鼓勵小朋友做抄寫,放學仲要帶功課返屋企做

Jane1983 發表於 18-11-27 19:11
而家的IS重視咗中文好多,即使唔係bilingual school ,很多亦每日都有中文堂。小朋友能唔能够做到中文聽講 ...

IB有唔同Chinese Syllabus 和 Levels, 最深係咪有文學嘅深度?其實我地中學讀理科,中文都未去到文學深度。我有無理解錯呢?

其實家教好重要,我地小朋友每天都練習中文寫字,一起看中文書,他完全沒有抗拒,回到家也和家人說廣東話,甚至好鍾意看本地卡通。

返到學校就同外國同學玩得好開心,而好感恩小朋友英文閲讀水評亦屬於班上較高水評。

所以好看家庭怎樣培養。

miacasa 發表於 18-11-28 10:17

IB有唔同Chinese Syllabus 和 Levels, 最深係咪有文學嘅深 ...

請問一下如果想在家培養中文書閱讀興趣,你推薦哪些中文書作為入門呢?

回覆 miacasa 的帖子

係呀,就好似local school的小朋友學英文。如果只靠上堂學,補吓習,其餘時間唔睇英文書、唔睇英文電視,日常一句都唔講。咁即使讀十幾年,一樣唔會好得去邊。

kakabear 發表於 18-11-28 11:45
請問一下如果想在家培養中文書閱讀興趣,你推薦哪些中文書作為入門呢?
...

其實我地都係圖書館或書局找些有趣的繪本和睡前一起靈修靜思時閲讀,希望小朋友喜歡閲讀及養成習慣。

964000 發表於 18-8-23 15:54
我地小學英文教深一年,所以小一已學「句子」
又如何? 我真心唔明點解有咁多人BUY催谷? 我比你小朋友今日快人兩年, 總有一日大家都會平頭... 但今日小朋友被剝奪左既童年, 第時點都追唔番...

貝珠 發表於 18-8-24 09:36
esf 如果由kinder 或小學考入去,邊有把關呢回事,真係non selective, 英文pass 就收, passing line 好mi ...
其實ESF 係NON-SELECTIVE, 但IB成績一樣有保證, 我覺得咁就證明左學生既成長真係睇間學校如何, 唔駛好似依家大部份既學校, 要家長催谷小朋友SHOW俾學校睇自己小朋友有幾叻先去收個小朋友......

我覺得小朋友學校同家長兩方面都要有貢獻, 唔係單一方面

littlesun 發表於 18-12-4 15:19
又如何? 我真心唔明點解有咁多人BUY催谷? 我比你小朋友今日快人兩年, 總有一日大家都會平頭... 但今日小朋 ...
好多家長好鐘意講"呢間教深半年","呢科呢,教深人地一年",去證明個間學校係好。 呢個邏輯,我唔係好明。

littlesun    發表於 19-1-10 04:32

Osiana 發表於 18-12-5 01:32
好多家長好鐘意講"呢間教深半年","呢科呢,教深人地一年",去證明個間學校係好。 呢個邏輯,我唔係好明。
...

香港人始終滲著龍之血,除財富外學術成績都係忍唔住要用嚟比較同炫耀。口就話心痛仔女返學做功課考試測驗好辛苦,心(emoji)面就以自己小朋友喺咁深嘅環境都生存到為榮,曲線炫耀小孩智商高!一路怨一路谷,一路谷又一路曬,曬得嚟又怪教育制度有問題,其實最有病嘅係自己愛攞威嘅性格。

mamaishere 發表於 18-12-5 09:23
香港人始終滲著龍之血,除財富外學術成績都係忍唔住要用嚟比較同炫耀。口就話心痛仔女返學做功課考試測驗 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)