用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 討論一下複核成績
樓主: 樹熊MA
go

討論一下複核成績

hugub 發表於 18-8-7 17:51
係....

因為個仔宜家日日都要返工,如果冇升到就唔鬼返去囉啦,會冇左$1000勤工

回覆樓主:

問下學校可唔可以星期6先返去囉因為已經唔重要,但都要知

meme1288 發表於 18-8-7 17:18

Main round如果有offer, 但沒有交留位費accept的話,即使appea ...
main round offer 已留位,如appearl 成功,我將已留位排到後面,下一round,我係咪可以2選 1 呢!

JoseHui 發表於 18-8-7 18:32
main round offer 已留位,如appearl 成功,我將已留位排到後面,下一round,我係咪可以2選 1 呢!
...

官方為準

https://www.jupas.edu.hk/tc/results-of-application/rechecking-and-remarking-of-hkdse-examination-results/request-for-reconsideration-of-application-based-on-upgraded-hkdse-examination-results-on-subject-levels-grades-after-rechecking-and-remarking/

醒目開學勳章 王國長老

meme1288 發表於 18-8-7 18:35
官方為準

https://www.jupas.edu.hk/tc/results-of-application/rechecking-and-remarking-of ...

補圖補文字
由於9所「大學聯招辦法」參與院校及/或SSSDP「資助計劃」院校只會重新考慮排列於正式遴選取錄資格的課程以上的課程選擇,故已獲得正式遴選取錄資格的申請人應將希望再獲重新考慮給予較高次序的課程取錄資格的課程選擇排列於正式遴選中獲得取錄資格的課程之上。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

若申請人於根據覆核成績重新考慮入學申請後獲得較高次序的課程取錄資格(即申請人最優先的課程選擇,亦即是申請人於同一學年(2018至2019)內最終獲得的取錄資格),不論申請人有否繳交港幣5,000元正之留位費/透過其「大學聯招辦法」帳戶表示接納較高次序的課程取錄資格(如適用),或有否到取錄該申請人的院校完成註冊手續,申請人原有的正式遴選取錄資格將被撤回。於同一學年(2018至2019)內,申請人不會再被取錄入讀任何經「大學聯招辦法」可選報的課程。

即承上圖,只要新選擇1-10是但一間收,11就會被取消
而如果1-10都唔收,就會保留#11 offer

meme1288 發表於 18-8-7 17:31

另外appeal round玩法係好唔同,20個choices基本上任你改,如m ...
  清楚易明, 謝謝!  在此祝願大家Appeal成功, 可再玩多次JUPAS

BB0628 發表於 18-8-7 21:22
清楚易明, 謝謝!  在此祝願大家Appeal成功, 可再玩多次JUPAS
阿仔Appeal 成績維持原判不變 , 大家點呀? 有成功嗎?

回覆樓主:

我女4科都冇分加
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

ChristyMum 發表於 18-8-8 12:59
我女4科都冇分加

Appeal 4科?  咪無左好多

不過.........可能我Appeal 英文有Oral, 所以先咁貴

ChristyMum 發表於 18-8-8 12:59
我女4科都冇分加
我都係4科冇分加,

BB0628 發表於 18-8-8 13:15
Appeal 4科?  咪無左好多

不過.........可能我Appeal 英文有Oral, 所以先咁貴  ...

係好貴, 諗住博吓加分可以入返ust
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

回覆樓主:

我女都係冇分加

回覆樓主

我仔都係維持原判

回覆 meme1288 的帖子

意思是排了B2 VTC,但7月12日已經報了恒管自資,覺得恒管還可以吧,VTC雖然都是學士學位,但阿仔話唔去,所以決定去恒管自資,咪等於放棄左JUPAS 個位咯

回覆 Charlotte_mom 的帖子

明白曬,很清楚,謝謝您

回覆 BB0628 的帖子

成績冇提升是唔成功啦。  不過,我今早看到考評局一篇文章“第七屆文憑試整體成績分析重點2018“,發覺複核結果已經唔重要,因為得與唔得結果都系一樣。 而阿仔都系甘諗,所以到宜家都未返學校拎結果。

回覆樓主:

我仔都未囉,因為有第一就唔趕,只係想知如果有升到先去囉

覆核2科, 維持無變

多謝各位寶貴信息。阿仔昨日下午攞結果了,都是維持不變。不過下次到阿女時,我應該有經驗了。唔該曬各位。