用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 討論一下複核成績
go

討論一下複核成績

遴選第一輪去到B2志願,已經放棄,報了自資。如果複核成績有提高,一科從5到5*(只複核一科)重新選擇又該如何排位?原A1還可以擺A1嗎?或是將原A3或B1擺上A1?   請賜教

樹熊MA 發表於 18-8-7 14:15
遴選第一輪去到B2志願,已經放棄,報了自資。如果複核成績有提高,一科從5到5*(只複核一科)重新選擇又該 ...

聽日先諗啦.都係果句,果科唔想讀就唔好擺落JUPAS, 博後補都好.

樹熊MA 發表於 18-8-7 14:15
遴選第一輪去到B2志願,已經放棄,報了自資。如果複核成績有提高,一科從5到5*(只複核一科)重新選擇又該 ...
複核成績成功機會少於 2%,明天成功了才想吧。

回覆 cow 的帖子

其實咩情況會一個JUPAS都唔中?咩情況會有第二輪遴選呢?第二輪遴選系咪第一輪剩下的學位執死雞?豈不是機會好微?分分鐘冇書讀?

回覆 www 的帖子

因為仲有阿妹要玩呢個遊戲,所以想搞清楚啲,希望下次可以排好小小

樹熊MA 發表於 18-8-7 14:55
回覆 cow 的帖子

其實咩情況會一個JUPAS都唔中?咩情況會有第二輪遴選呢?第二輪遴選系咪第一輪剩下的學位 ...

所以我另外有開post問:"JUPAS後補位大部分落入appeal成功或有外國學位嘅學生?"
如果有自資或海外學位係手, 果科JUPAS派到都唔讀就唔好擺落JUPAS,寧願博後補位.

回覆 cow 的帖子

咁如果我今次複核成功,應該點擺呢?

樹熊MA 發表於 18-8-7 16:46
回覆 cow 的帖子

咁如果我今次複核成功,應該點擺呢?
如複核成功, 同有多啲資料(A1,A2,A3,B1乜科, DSE幾分等等), 明天post出來, 會多啲回應.

回覆樓主:

Main round如果有offer, 但沒有交留位費accept的話,即使appeal有分加,都唔會再有offer喎。
樓主第一輪派B2 已經‘放棄’意思係?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

應該先accept main round offer,再睇送食飯 (除非肯定唔會讀)
到時點都可以有返自己果科(或更好),都係跟志願排

meme1288 發表於 18-8-7 17:18

Main round如果有offer, 但沒有交留位費accept的話,即使appea ...

正確

回覆樓主:

另外appeal round玩法係好唔同,20個choices基本上任你改,如main round有offer, 可放到20做保險缐,亦都唔需要理會學科嘅收生人數。
因為呢一輪好特殊,只要你同呢科最低已收嗰位同學仔同分,當然仲有其他要睇埋,例如:面試bonus point等,只要大家「收分缐」一樣,即使課程已經滿額,院校都要開個靚位畀你㗎!

例子:已收最低分同學仔A係44444, 選俢科係物理,而你appeal後分數一模一樣,此科更不設面試&weighting一樣。咁就⋯
祝大家appeal成功(包括小兒)!

meme1288 發表於 18-8-7 17:18

Main round如果有offer, 但沒有交留位費accept的話,即使appea ...
不論是否已獲得/已接納正式遴選取錄資格[size=14.014px],於香港中學文憑考試成績覆核後取得更高的科目等級(覆核成績)的申請人均符合資格遞交要求根據覆核成績重新考慮入學申請及修改/不修改課程選擇。

樹熊MA 發表於 18-8-7 14:55
回覆 cow 的帖子

其實咩情況會一個JUPAS都唔中?咩情況會有第二輪遴選呢?第二輪遴選系咪第一輪剩下的學位 ...

個仔小學同學就係20分商科一個都唔中,變左要讀出面既asso

cow 發表於 18-8-7 17:33
不論是否已獲得/已接納正式遴選取錄資格,於香港中學文憑考試成績覆核後取得更高的科目等級(覆核成績)的 ...

奇怪!學校老師強調main round一定要accept offer㗎(如有)。但睇返Jupas website(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

若申請人獲得取錄資格■,不論接納或放棄該取錄資格,於同一學年( 2018至2019)內,申請人不會再被取錄入讀任何經「大學聯招辦法」可選報的課程▲。

▲ 因遞交要求根據香港中學文憑考試成績覆核後更高的科目等級(覆核成績)重新考慮入學申請而獲得較高次序的課程取錄資格的申請人除外。

回覆樓主:

其實個日冇為意,要知道覆核結果係咪只可返學校囉?

杰杰媽媽 發表於 18-8-7 17:38
個仔小學同學就係20分商科一個都唔中,變左要讀出面既asso

今年似乎幾多文/商邊緣分數20-21分,要讀SF/SSSDP/asso。真難玩

杰杰媽媽 發表於 18-8-7 17:46
係....

回覆樓主:

sssdp都好過  asso啦

杰杰媽媽 發表於 18-8-7 17:46
學 校 (包括夜校 ) 考生之 成 績 經校方派發