用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 VSA INTERVIEW主要考什麼?
go

VSA INTERVIEW主要考什麼?

各位,
我打算今年報VSA,請問點樣部署好?謝。

GiGi330 發表於 18-8-7 11:59
各位,

申請year 1? 如非維幼生,要買debenture

回覆 poonseelai 的帖子

本身是是VEO學生呀。

GiGi330 發表於 18-8-7 11:59
各位,
今年VSA interview已經完結左喇喎!

回覆 GiGi330 的帖子

我小朋友剛今年考完, first In是group in, 大約是講一個英文故事同一個普通話故事, 然後問問題. 另外在玩玩具時有老師走去小朋友度用普通話/英文問佢簡單問題, 根據我問返女兒, 她說問她家裡有什麼人,和喜歡什麼顏色.

2nd In是小朋友與家長一起面試,我們選廣東話,是副校長見, 有書放在枱上, 叫小朋友看書, 然後副校長與家長傾計, 問幾條好簡單問題: 點解揀我地學校, 平時與小朋友去邊度, 也有問小朋友上幼稚園的情況, 最後也有問我女兒鍾唔鍾意睇書.

希望幫到你!

Rollma 發表於 18-9-1 22:51

我小朋友剛今年考完, first In是group in, 大約是講一個英文故事同一個普通話故事,  ...

請問維記幼稚園畢業生大機會入讀VSA 嗎?如果平時主要用廣東話同英文溝通,需要補習國語嗎?

回覆 Fishy1122 的帖子

我小朋友今年考,校長話有460個application左右, 有大約160個位(我唔記得確實數字), 不過好似年年都唔同, 扣除本身必入人士後, 我估大概是四選一左右吧?
我自己家庭用廣東話, 英文國語也是靠學校, 我想只要聽得明, 肯講, 就可以. 校長簡介會時有提過要是但一種語言較強就會考慮取錄. 不過小女身邊同學仔好多都有外補國語.

Rollma 發表於 18-9-3 19:34
回覆 Fishy1122 的帖子

我小朋友今年考,校長話有460個application左右, 有大約160個位(我唔記得確實數字), ...

Thanks for your information

Rollma 發表於 18-9-1 22:51

我小朋友剛今年考完, first In是group in, 大約是講一個英文故事同一個普通話故事,  ...

最尾有冇入到?