用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 正選 vs 後備
go

正選 vs 後備 [複製鏈接]

一間地區一線津校(happy school)叩門正選入到 vs 一間不是太名既直資有waiting
其實係咪就算收到直資call waiting, 入到都可能包尾? 因為直資正選入得既應該表現會好過你。返而讀正選收你既津校,入到去可能成績會好d,自信心都會好d? 咁樣問得當然自己係心儀直資學校多d
   0    0    0    1

alsonl 發表於 18-8-7 08:27
一間地區一線津校(happy school)叩門正選入到 vs 一間不是太名既直資有waiting
其實係咪就算收到直資call w ...

揀一間你認為最適合的俾兒子就是了。

所有收生的機制都有不小的誤差,更何況小孩子成長得咁快,過幾年後表現改變可以很大。如果你比較喜歡間直資,就盡力寫信求入,唔好唸咁多。

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔好以為學校d老師咁神,睇得出邊個成績會好/差,分分鐘揀人準則唔係成績!

FYI 有一線地區叩門waiting 5-6,8月中先收call嘅,N年後考全級頭3名!
邊個話waiting一定差架?!叻過正選啦!
恐龍家

回覆 alsonl 的帖子

大家說得十分對,小一入學只是其中一項「評核」,不要以此斷定小孩子的才能。負責入學的教職員也是人一個,總有睇漏眼。當你小朋友上小學後,家長會發覺他們睇漏、睇錯的情況不少。
選一間自己認為合適便是。SPCC 如果 call wait,講到明我是合資格中最低分的一個,我也毫不考慮飛身入。

回覆樓主

其實直資大部份揀來揀去都係同一班人,就係面試表現最好嗰班,或者學校認為適合佢地嘅小朋友。咁其實call waiting 也有先後次序,佢call得你即係都覺得你適合間學校,即使reject,亦唔好因為咁就否定自己小朋友。

真係笑死人的想法....

HK-MAN 發表於 18-8-7 11:28
真係笑死人的想法....
同感.

後備vs正選, 成績好壞相信冇乜相關性。反而直私(成績)競爭比一般官津大,  是事實。

就算一年班成績同五年班成績可以完全兩碼子事, 更可況面試時老師只見到個小朋友十幾分鐘。。。。

揀一間合適小朋友的小學, 其他只是想得太多了。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

ok3 發表於 18-8-7 12:35
後備vs正選, 成績好壞相信冇乜相關性。反而直私(成績)競爭比一般官津大,  是事實。 ...
官津爭入精英班既競爭會少嗎?

HK-MAN 發表於 18-8-7 12:53
官津爭入精英班既競爭會少嗎?
去到邊都有一班緊張自己小朋友學業嘅家長。但我係講嘅係in general , 強調嘅係"一般"情況。

媽媽,要對自己有信心,然後再建立阿仔都要信心十足。成日諗自己不如人,咁樣唔好㗎。

其實我一直有個疑問:

一間地區一線津校(happy school)

真係存在? 我又真係未見過有一間地區一線津校可以算係Happy School
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

manmonster 發表於 18-8-7 09:31
回覆 alsonl 的帖子

大家說得十分對,小一入學只是其中一項「評核」,不要以此斷定小孩子的才能。負責入學 ...

對啊!有人去年升中後補入了SPCC,今年他的名字也上了scholarship list(即全級前六分一),所以不需要作無謂担心,樓主揀間適合小朋友的學校好過。

hkpapa852 發表於 18-8-7 14:06
其實我一直有個疑問:

Happy與否其實都幾主觀,或多人覺得係(perception based)就係,所以我也有此疑問。 不過我小朋友讀的小學我覺得都算係happy。

cornelius 發表於 18-8-7 14:15
Happy與否其實都幾主觀,或多人覺得係(perception based)就係,所以我也有此疑問。 不過我小朋友讀的小學 ...
對的, 何為Happy School本身沒有標準定義

不過太多家長, 只係眼見人標榜XX, 就以為間學校真係XX類型既學校

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-7 14:06
其實我一直有個疑問:

我都好想知邊間一線津校係happy school?

回答樓主問題,我唔覺正選同候補有乜差別

回覆樓主:

只係我表達能力唔好,我既"一線"係指區內多人選,而唔係指升中成績好好

小曳人 發表於 18-8-7 09:18
唔好以為學校d老師咁神,睇得出邊個成績會好/差,分分鐘揀人準則唔係成績!

FYI 有一線地區叩門waiting 5- ...
是不是12網女校?
‹ 上一主題|下一主題