用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 無修m1/m2, 大學係咪唔應該揀工程?
go

無修m1/m2, 大學係咪唔應該揀工程? [複製鏈接]

有修phy, 無修m1/m2, 係咪唔應該揀工程?
   1    0    0    0

回覆樓主:

可以揀,只係上到去要用一年時間補返晒所有,大部份人已經識,蝕左咁解,要俾人用多左好多時間去讀數

sandy625 發表於 18-8-7 04:00

工程呢2科都有加权分喎。
咁英、数要考再好啲。

無 M1/M2 也有機會入Engineering, 但會讀得辛苦。第一年要自修 Calculus.

物理治療都可以考慮

The Hong Kong Polytechnic University

The University of Sydney

The University of Queensland

elbar 發表於 18-8-7 11:26
物理治療都可以考慮

The Hong Kong Polytechnic University
PolyU 物理治療 除了Physics,還要Biology. Best 6 平均要 34.5

回覆樓主

舊年亞囡去咗三大info day. CU Engine 在門口派單張的男生,一見我亞囡問佢攞資料,第一句就話,要有Physics 同M1/2,亞囡話讀緊呢兩科,個同學即刻俾資料佢。我囡對mechan嗰邊興趣大d,所以佢直接問其中一個mechan dept的一位女士,佢同亞囡講,最緊要中、英文合格,Physics, M2 and core Maths 最好高分d(亞囡認為最低要有5)計weighting時呢亞三科會計重d,咁入到engine機會大好多。

UST嗰邊,有一位同學同亞囡話佢自己無讀physics都入到engine,最緊要有讀M1/2.

HKU 就冇講得咁清楚,所以今年亞囡會去再去呢三間大學info day,聽埋talk,咁就非常清楚自己要點做。

所以今年有時間,不妨由自己去問,更清楚同安心

gigilovesnoopy 發表於 18-8-8 08:09
舊年亞囡去咗三大info day. CU Engine 在門口派單張的男生,一見我亞囡問佢攞資料,第一句就話,要有Physic ...
其實Engineering 最重要係 M1/M2 (一般來說,M2更好).
Engineering 有不同學科,對有些學科 (e.g. Biomedical Engineering ) 來說,M1/M2 比 Physics 更重要。

www 發表於 18-8-8 14:05
其實Engineering 最重要係 M1/M2 (一般來說,M2更好).
Engineering 有不同學科,對有些學科 (e.g. Biomedi ...

Agree. 亞囡的M2 Miss都叫佢地捱完成個M1/2課程,因為高中M1/2教嘅範圍,夠考兼合格大學的math placement test. 唔駛到時修多科。

所以佢有d齊讀M2的同學,打死都唔drop呢科。
‹ 上一主題|下一主題