用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 嶺南大學 vs 樹仁大學
樓主: BB0628
go

嶺南大學 vs 樹仁大學

BB0628 發表於 18-8-7 22:16
翻釋 Translate 呀!  阿仔最鐘意語文, 特別係英文

係呢, 你知唔知, 第一年要Posting 喎...........
真失禮,我乜都唔知,只知他派邊間,讀咩科,問下呀囡先,多謝告知呀

lam0789 發表於 18-8-7 22:22
真失禮,我乜都唔知,只知他派邊間,讀咩科,問下呀囡先,多謝告知呀 ...

嶺大第一年係強制寄宿架,

Remark : 除非有特別原因先可申請豁免

BB0628 發表於 18-8-7 22:20
係呀, 港大翻釋系要成32分呀, 痴痴地, 有32分不如讀Law啦
呢個應該係 乘大後的分呢

BB0628 發表於 18-8-7 22:24
嶺大第一年係強制寄宿架,
哦,咁都唔錯呀,我見學校環境幾好呀,學生唔多,房間應該夠大吧

lam0789 發表於 18-8-7 22:27
哦,咁都唔錯呀,我見學校環境幾好呀,學生唔多,房間應該夠大吧
我都係咁認為架

BB0628 發表於 18-8-7 23:00
我都係咁認為架

BB0628 發表於 18-8-7 20:50
經過一晚思考, 加上親朋戚友綜合意見 (包括EK各位意見), 阿仔終於肯入嶺大啦 (最主要原因之一, 佢發現嶺多 ...

嶺大始終是八大之一,教學資源比私大和鯨大多,例如可以四年四宿,亦有很多出國交流機會。

路過有感:其實每年能入八大的學生,已是香港考試制度的勝利者。當年升中,如小朋友能升上B1中學,家長必定歡喜若狂。但如今小朋友長大成人,能進入只有約二十多巴仙考生才能考入的大學,有些家長可能仍未滿意?是否入了三大?入了三大又看是否神科﹗是否真的這麼重要﹗難道考上八大也比不上考上了一間B1中學?大學不是職業訓練所。大學畢業也不是學習的終結,大家希望子女如何渡過這黃金的四年?。分享一篇文章,每次看我都流下眼淚,文章是多麼真實,筆下的彷彿就是我們的子女。
https://www.hkcnews.com/article/13477/dse%E6%94%BE%E6%A6%9C-dse%E8%80%83%E8%A9%A6-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%96%87%E6%86%91-13477/%E5%AF%AB%E7%B5%A6%E6%94%BE%E6%A6%9C%E7%9A%84%E4%BD%A0

我仔入嶺南,社會科學,各位多多指教

回覆 BB0628 的帖子

請問阿囝拎到幾多分? 中,英要5以上嗎?
小女都對嶺南翻譯科有興趣, Thx!

嶺大翻譯吾史禁高分,20,21分掛

回覆 hksarhksar 的帖子

但一般棧說,中、英比重是要求高D

www 發表於 18-8-8 00:17
嶺大始終是八大之一,教學資源比私大和鯨大多,例如可以四年四宿,亦有很多出國交流機會。
鯨大

OU   教學資源都OK 多吖

事隔多年,仍值得大家反思。

https://hk.appledaily.com/news/art/20110214/14970808