用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三補習
go

中三補習 [複製鏈接]

囝今年升中三,想補中文、英文,補開屋村補習社,開始跟得麻麻地,請問大型如現代、遵理、英皇咩老師好,毫無頭緒(emoji)麻煩大家有咩意見
   1    0    0    0

cindy1227 發表於 18-8-6 11:51
囝今年升中三,想補中文、英文,補開屋村補習社,開始跟得麻麻地,請問大型如現代、遵理、英皇咩老師好,毫 ...
點樣「開始跟得麻麻地」法?

語言既野,無得速食,唔多睇多寫,神仙啲幫唔到手。

以前有一個蕭X的中文和AntoXina 的英文.. 在X代

除非小朋友自己自律會温筆記, 如果唔係的大型補習社冇乜用

回覆 kayi0556 的帖子

我個小朋友好似點補中文都沒有怎麼進步!

Sinman68 發表於 18-8-28 09:17
回覆 kayi0556 的帖子

我個小朋友好似點補中文都沒有怎麼進步!

中文冇一步登天,係咁上下就係咁上下,補習老師佢嘅努力只係幫到你唔好跌。

王家爸爸    發表於 18-8-28 14:34

1998Ruby1998 發表於 18-8-28 09:58
中文冇一步登天,係咁上下就係咁上下,補習老師佢嘅努力只係幫到你唔好跌。
...

補習返來,那些note只是放著不看,補習老師比的功課,只到交的那天抄其他人的,自己又唔想想點做,咁補嚟嘥錢。如果識讀書,會有自己能力找方法。

回覆 JJDBB 的帖子

說得對

cindy1227 發表於 18-8-6 11:51
囝今年升中三,想補中文、英文,補開屋村補習社,開始跟得麻麻地,請問大型如現代、遵理、英皇咩老師好,毫 ...

個人認為去到高中補習,由其大型/天皇補習社,會以教授學生考試技巧、取分方法為主,對學生會有一定幫助,至於效用有多大,就要視乎學生本身能力、心態,付出有多少。能力弱嘅或許學了取分技巧而令其成績由不合格變成合格,對同學來说這已算是有效,至於要取高分或摘星,除了學生本身能力外,考試有時都要配合天時地利。若學生視補習只等同上课心態,课後不下苦功也不緊張课業,不願額外付出,那就别怪補習冇用了。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-29 13:34
個人認為去到高中補習,由其大型/天皇補習社,會以教授學生考試技巧、取分方法為主,對學生會有一定幫助, ...

有一個問題,家長比錢同學去補習,家長又不聞不問,只是會覺得這個補習keep唔住分数,又或者還比平時低,這樣是否要離開個補社另覓老師呢?究竟做家長要否留意同學的成績,定學習須有的態度,還是放手,不問,不做直升機家長,話晒同學已經不是小學生。

JJDBB 發表於 18-8-29 15:31
有一個問題,家長比錢同學去補習,家長又不聞不問,只是會覺得這個補習keep唔住分数,又或者還比平時低, ...
中學不同小學,家長没可能再樣樣跟住,讀書始終要靠孩子自己,良好學習態度須從小陪養,家長亦要適量放手,升中前孩子必須養成自我管理能力,否則習慣了要人督促,升中放手通常很容易會失控。
學習最重要是態度,就算能力不足也能將勤補拙,但態度差冇心向學,老師比功课亦不願做,咁無論咩老師去教作用都不會大。中學生已經大個仔大個女,好應該明白讀書求知識是為了自己,一分耕耘一分收獲嘅道理,家長只能輔助,條路點行始終要靠佢自己,若學生唔願意努力,冇心去補習,就不要浪費金錢。

大班教做卷,打底要私補, try professionaltutor.hk

tsosc 發表於 18-8-31 17:43
大班教做卷,打底要私補, try professionaltutor.hk

我都急需要找專科,請各位經驗人士介紹,補習班我不理他總乏基本上是給錢找個位他溫書和做功課,費事他在家搞搞震,氣死自己,中學家附近基本上都沒補專科,中文由細到大都是差補極都是這上下,中一在家附近補足全年老師都沒做過一篇長作文最後考出來不是死在份作文上,英文中一不教書只靠老本和外面補每次考完都不是以前理想成績,想集中找間好點又不是很貴補中、英,麻煩各位

回覆 JJDBB 的帖子

說得對

請問有無英中中三生物化學及物理補習班介紹?

點推介...開名唔係會畀Admin Ban咩

s583057a 發表於 18-9-4 13:36
請問有無英中中三生物化學及物理補習班介紹?
S3先剛剛開始學phy/chem/bio ,咁快要揾補習?

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-4 18:26
S3先剛剛開始學phy/chem/bio ,咁快要揾補習?

我都有問女兒,要唔要補,佢話都未開始就揾人帮手,佢想自己試下先

洋蔥頭媽咪    發表於 18-9-4 22:17

搵定先, 請問有無好介紹?
‹ 上一主題|下一主題