用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 阿仔城大材料工程有offer ,有冇jm比吓意見? ...
樓主: tszyan1001
go

阿仔城大材料工程有offer ,有冇jm比吓意見? [複製鏈接]

www 發表於 18-8-7 09:26
Retake, 要看今年考得多少分,距離心儀科目的分數差多少。

暫決定交留位費先  再比佢多少少時間考慮清楚

回覆 betty_18 的帖子

請問你囡囡幾多分

小小王子 發表於 18-8-10 22:07

請問你囡囡幾多分

我女20分  今次失手  所以決定都係退學(城大已註冊)依家開始修讀M1下年再考

你囡入了什麼科?我都支持你囡囡的決定,讀自已喜歡的大學及科是很重要的。

betty_18 發表於 18-8-11 11:42
我女20分  今次失手  所以決定都係退學(城大已註冊)依家開始修讀M1下年再考
...

點解唔讀一個sem 去真正了解一下?
有時好多年青人只睇學系個名而幻想讀嘜野。好多時要讀落先知岩唔岩,同有興趣的。

betty_18 發表於 18-8-11 11:42
...

19分已經穩入城大工程,若對工程完全沒有興趣,很難用四年時間去讀一個沒有興趣的課程。

既然已經 Quit U了 (可能係史上最快的Quit U),忘記背後,努力向自己的理想邁進吧!

加油!有志者事竟成!

明年成功考入心儀學科後,記得上來報喜啊!

Kittymummy 發表於 18-8-11 13:22
點解唔讀一個sem 去真正了解一下?
有時好多年青人只睇學系個名而幻想讀嘜野。好多時要讀落先知岩唔岩,同 ...

電子信息工程   即係EE  佢完全無興趣吖  話一定要叫佢讀  佢實畢唔到業  都講到咁  我仲可以講咩喎  唔想佢後悔  唯有尊重佢決定

www 發表於 18-8-11 19:50
19分已經穩入城大工程,若對工程完全沒有興趣,很難用四年時間去讀一個沒有興趣的課程。

既然已經 Quit U ...

好吖  咁你哋d仔女入左邊間U吖

betty_18 發表於 18-8-12 07:51
電子信息工程   即係EE  佢完全無興趣吖  話一定要叫佢讀  佢實畢唔到業  都講到咁  我仲可以講咩喎  唔想 ...

佢本身最想讀咩?

杰杰媽媽 發表於 18-8-12 11:30
佢本身最想讀咩?

佢想讀飛機工程

betty_18 發表於 18-8-12 12:12
佢想讀飛機工程

香港?海外?  

betty_18 發表於 18-8-12 07:51
電子信息工程   即係EE  佢完全無興趣吖  話一定要叫佢讀  佢實畢唔到業  都講到咁  我仲可以講咩喎  唔想 ...

我知了,JS1205. 我女都有選擇擺左A3.
係全個city 最難讀既科,一般會defer, 約一個Sem 左右。但細電係專科,肯返大陸有唔少出路(我做緊差不多既工作)。同埋exchange 機會大。亦聽人講過讀得幾開心。其實我覺得可以一試的,唔係諗得情況咁差呢科。

betty_18 發表於 18-8-12 07:52
好吖  咁你哋d仔女入左邊間U吖

我女BU Sci. 因為本身冇咩特別想讀,所以選擇大路科,讀一年大包圍咁讀,yr 2 就知自己合適主修咩野科。

Kittymummy 發表於 18-8-13 10:36
我知了,JS1205. 我女都有選擇擺左A3.
係全個city 最難讀既科,一般會defer, 約一個Sem 左右。但細電係專 ...

佢完全無興趣讀呢科  知自己對電腦完全唔定

betty_18 發表於 18-8-13 12:13

除咗自修M1,我諗你女要操好D科Physics。

betty_18 發表於 18-8-13 12:13
既然已決定左就冇辦法啦. 出年再戰jupas, 加油, 入佢心儀既科目.BTW, 呢一年要睇有咩科岩讀, 係認真睇每個學院讀咩, year 2 主修D 咩. 再搵自己既興趣.

Kittymummy 發表於 18-8-13 14:48
既然已決定左就冇辦法啦. 出年再戰jupas, 加油, 入佢心儀既科目.BTW, 呢一年要睇有咩科岩讀, 係認真睇每個 ...

係吖,多謝提醒  ,今次真係要做好準備

城大工程科基本考不到牌,讀完=乞食,咁想教書可以去小學做TA,等校長比你考教師牌!咁嘅成績教書只會誤人子弟

99908112 發表於 18-8-22 03:04
城大工程科基本考不到牌,讀完=乞食,咁想教書可以去小學做TA,等校長比你考教師牌!咁嘅成績教書只會誤人子弟 ...

純路過學吓嘢問:
應該不是所有工程也考不到牌,你所指那個學系?

LumLumMami 發表於 18-8-22 09:52
純路過學吓嘢問:
應該不是所有工程也考不到牌,你所指那個學系?
Agree.

I accredited CityU Engineering Programs on behalf of HKIE before, the web pal's comment is not true.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題