用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫科收生
樓主: nhi
go

醫科收生   [複製鏈接]

JustAParent 發表於 18-8-6 18:26
我知有其他學制考生。不過我就係覺得IB易,我係biased睇唔起IB,我認㗎
...
何解你會覺得IB易, 純粹想知多點, 別無其它意思

再者,幾年港大收DSE 比例多於中大,亦唔見得會對中大嘅評價會差左。
學生會經過思考去選擇,對兩大醫學院係好事,良性競爭,為醫學生生涯着想多啲,精益求精,好事。

ilyrd 發表於 18-8-7 11:18
好想知道,除了以上還有沒有其他因素.

我聽過以下原因:
中大學生friendly 啲,冇咁高傲
中大学校新啲,环境好啲
中大面試時教授平易近人啲
多啲同学報中大(即羊群效應)
中大conditional offer 要求低啲,有把握A1直入(估計因人而異)

mansdom 發表於 18-8-7 13:39

我估計因香港IB生多數出自国際学校或名校,相對於DSE本地各階層学生都有,背後有人覺得有一種階級分別。即是IB係有錢人子女讀,成績係用錢買嘅。DSE係本地草根讀嘅,成績係用實力讀番嚟。
以上是分柝並不代表個人同意與否

cow    發表於 18-8-7 14:55

聯招同非聯招嘅比例,希望有關方面要嚴謹,畢竟公帑的開支要有交代。

JustAParent 發表於 18-8-7 09:56
我覺得梁卓偉做得太多無謂公關。"學生唔駛估估下" ??? 難道今年要估嗎?一陣又開記者會,當眾叫班尖子放低 ...

兩間醫學院鬥佐 30 年,甘易話唔鬥?

仲有,李國章肯唔肯先?

ANChan59 發表於 18-8-7 13:00
我的小小了解:

1。面試時教授的態度-一間當你是準醫生平起平坐的面試,尊重你的另類觀點,面試完送你出 ...

中大醫學院而家班管理層及教授,好多系八十年代中第一批中大醫學院學生。呢班人大部分系基層出身(包括現任院長),較平實,而且個時系新學院,硬件、歷史、名氣都唔及港大醫學院,所以唔會覺得自己高高在上。而港大醫學生,大部分系傳統名校畢業,又入到HKU Medi, 一入學已經覺得自己系天之驕子。

kwunpa 發表於 18-8-7 15:04
兩間醫學院鬥佐 30 年,甘易話唔鬥?

仲有,李國章肯唔肯先?
李國章現正是港大校董會主席!

jessimm 發表於 18-8-7 12:15
贊成孩子真的需要面對獨立生活去成長. 好想知道HU medi year  3 全班學生去左邊度過獨立生活及洗費多少.   ...

Totally agree with this, the following chart sheds more light on MBBS's enrichment year.

My daughter is one of enrichment year students and she will go to UK to study for a one year intercalated degree (BSc).This enrichment year is a welcome addition to a busy 6-year MBBS program.

我之前以為沈校長,所以多的人報CU醫,但顯然係不完全正確,甚至完全不正確.所以確實因素有多方面.咁反而港大醫學院是否要賽後研究下為何越来越多JUPAS人去CU,百年牌坊都不敵?find out the problem(may be "reason" better) and then solve it for continue improvement.

73662710 發表於 18-8-7 15:44
李國章現正是港大校董會主席!

吊詭之處就系呢度!

ilyrd 發表於 18-8-7 15:50
我之前以為沈校長,所以多的人報CU醫,但顯然係不完全正確,甚至完全不正確.所以確實因素有多方面.咁反而港大 ...

港大醫學院咪系覺得問題出系收生程序到,所以而家咪急急腳公佈話下年改變收生辦法。

佢幾時肯唔做呢?呢個家族呢....可能得亞"能"好的.

kwunpa 發表於 18-8-7 16:00
港大醫學院咪系覺得問題出系收生程序到,所以而家咪急急腳公佈話下年改變收生辦法。
...
笑死人,我放長雙眼一年......睇下點.

百鳥爭鳴幾好吖,都係各方嘅心底話,可信性有嘅,向前看就要睇下接捧哩一代到底 承傳到幾多,胸襟有幾大,視野嘅維度同前人有無足夠化學作用。

chevaler 發表於 18-8-7 15:48

可否講解一下個圖?
是那一年嘅數字。

回覆 ABC-DAD 的帖子

This year, being the first enrichment year of MBBS program.

chevaler 發表於 18-8-7 17:28
回覆 ABC-DAD 的帖子

This year, being the first enrichment year of MBBS program.
未出發就有數據咁快?
好積極去修正,等同學同家長可以安心。

不過個d 文字描述應只係數字嘅一小部份,未反映出有好多其他不同選擇喎。

mansdom 發表於 18-8-7 13:39

你可以比較吓香港DSE/IB考生狀元比率,入香港八大比率,UCAS points map幾多分等等等等,你就知DSE/IB邊個易考。老實講,呢D所謂認授性高既國際學制,同亞洲人設計既考試比難度,真係得啖笑。最好再同國內高考比較吓,就知乜嘢叫小巫見大巫。

我從來覺得資助大學應該留多D學位比DSE考生,而唔係幫有錢人繞過本地考試制度,搵日讀夜讀既本地學生笨。
‹ 上一主題|下一主題