用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫科收生
樓主: nhi
go

醫科收生   [複製鏈接]

jessimm 發表於 18-8-7 09:07
"HU醫學院院長梁XX公布醫學院新學年的收生安排,指醫學院新學年學額由235名增至265名,學院會在11月至12月 ...

我覺得梁卓偉做得太多無謂公關。"學生唔駛估估下" ??? 難道今年要估嗎?一陣又開記者會,當眾叫班尖子放低壯元身份虛心學習。虛心,就不要高調開記招啦。

中大也好不到那裡去。其實收DSE生多過HKU又如何呢?兩大有時間隔空互串,花D時間,合作搞好香港公營醫療,提高醫護質素好過。

JustAParent 發表於 18-8-7 09:56
我覺得梁卓偉做得太多無謂公關。"學生唔駛估估下" ??? 難道今年要估嗎?一陣又開記者會,當眾叫班尖子放低 ...
兩位院長面對的對手是同校的其它faculty. 可能兩人其實是同路人.

kyliema2006 發表於 18-8-7 09:53
身邊有幾個同時獲HU及CU 醫科offer 的IB學生,他們大多選擇中大。我個仔就有5個同學揀CU醫科了,可能傾向 ...
之前CU 比左IB student 好多 subject exemption,但現在醫學院已作出適當的調整.

JustAParent 發表於 18-8-7 09:56
其實收DSE生多過HKU又如何呢?
"中大公布,在DSE七科考獲46分或以上而修讀醫科的60名學生中,超過一半選擇入讀中大醫學院。"呢個有啲意思."DSE生多過HKU",全無意義.

on CUHK new release regarding its GPS program :

..... In addition to being the top programme with the highest median admission score among the JUPAS institutions in the territory for the fifth consecutive year, GPS is seeing a record high intake of 29 students this year, twice that of last year ...

and considering A level result is not out yet, so how many GPS students can CUHK take in this year ?

AL 都仍然有機會,見到學生有經過選擇去邊間醫學院,好事吖,趨勢嘅嘢,係香港好似變化得好快,某些被稱作大戶嘅學校DSE 生,選擇左改變,代表其他人多左機會去面對挑戰。有JM 為沙田曾記在升中版報喜喎。
入讀後,就會見到另一片天地。

仔女要開始獨立生活,要面對獨立生活嘅開始。

kyliema2006 發表於 18-8-7 09:53
身邊有幾個同時獲HU及CU 醫科offer 的IB學生,他們大多選擇中大。我個仔就有5個同學揀CU醫科了,可能傾向 ...
好想知道,除了以上還有沒有其他因素.

From HKU press release:
香港大學(港大)今年繼續錄取了最多文憑試考生中的尖子。除首名在文憑試中考獲9科5**(包括數學延伸部分)被稱為「終極超級狀元」的同學將會入讀外,也取錄了最多的「狀元」(7科5**或以上)、「榜眼」(6科5**)及「探花」(5科5**)。

全港83名考獲5科5**或以上的考生,超過半數入讀港大。他們的志向廣泛,涵蓋醫學、法律、商業、工程等多元範疇,入讀「內外全科醫學士」、「牙醫學士」、「法學士」及「工商管理學學士(法學)及法學士(雙學位課程) 」等課程。

成績        港大錄取人數
7 科 5** 或以上        6
6 科 5**        16
5 科 5**        21
「終極超級狀元」 入讀港大醫學院
醫學院的內外全科醫學士考生平均成績(最佳六科)持續在39分以上。排名首30名的考生平均成績更高達41.27。考獲六科5**或以上的同學,包括兩位狀元,共有14名。

Average admission score is 39+, same as last year, not as someone said here (36/37).

ABC-DAD 發表於 18-8-7 11:00
AL 都仍然有機會,見到學生有經過選擇去邊間醫學院,好事吖,趨勢嘅嘢,係香港好似變化得好快,某些被稱作 ...
以hu 最低best 6 37 分, 睇番沙田曾記成績, 都唔夠12 個. 明眼人會懂. 有幾多人識分醫科有MBBS(HU) 和 MBchB(CU)

chevaler 發表於 18-8-7 11:18
From HKU press release:
香港大學(港大)今年繼續錄取了最多文憑試考生中的尖子。除首名在文憑試中考獲9 ...
冇講收了幾多JUPAS入醫,咁有可能真係收得114人,唔夠75%. 75%是梁卓偉自己响電視某節目講.當年因為比人講收了很多non-JUPAS.

cow 發表於 18-8-7 10:19
"中大公布,在DSE七科考獲46分或以上而修讀醫科的60名學生中,超過一半選擇入讀中大醫學院。"呢個有啲意思 ...
好有興趣知道,被吸引去中大的46分或以上的,有什麼優次條件作取捨,皆因他們是有頗大的自主權去讀那一間醫學院的。
印象中,以優異成績入讀,又以優異成績畢業,好似無好大必然性,不過,被喂食蜂皇漿會成為蜂后,好似係幾乎必然,但人唔同蜜蜂喎。

ABC-DAD 發表於 18-8-7 11:31
好有興趣知道,被吸引去中大的46分或以上的,有什麼優次條件作取捨,皆因他們是有頗大的自主權去讀那一間醫 ...

DSE成績好,可以讀少一年,即係話早一年畢業,唔知啲人係咪因為呢樣野而揀中大呢。 

贊成孩子真的需要面對獨立生活去成長. 好想知道HU medi year  3 全班學生去左邊度過獨立生活及洗費多少.  相信info day 應該會有powerpoint 介紹. 父母能夠參與的就是準備盤川.

ericjil 發表於 18-8-7 12:11

DSE成績好,可以讀少一年,即係話早一年畢業,唔知啲人係咪 ...
a good point !

Also maybe with CU program students do not need to worry about seeking courses etc for year 3 (enrichment) in HKU program, so a more straight forward path ??  

ABC-DAD 發表於 18-8-7 11:31
好有興趣知道,被吸引去中大的46分或以上的,有什麼優次條件作取捨,皆因他們是有頗大的自主權去讀那一間醫 ...

我的小小了解:

1。面試時教授的態度-一間當你是準醫生平起平坐的面試,尊重你的另類觀點,面試完送你出門口。另一間竟然有教授一面食飯盒,一面睇資料來面試,處處咄咄逼人!(小兒的親身體驗,見完已經高下立見!起碼超過10個學生的感受!)

2。醫學院院長的風格,一個低調,一個高調玩語言偽術27%降至25%及做 show。

3。一間創新的課程安排,為學生提供更多更好選擇,但被人抽後腿。自己整些四不像,N面不討好。

Sum_Ba    發表於 18-8-9 02:01
Sum_Ba    發表於 18-8-9 01:59
Sum_Ba    發表於 18-8-9 01:58
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

jessimm 發表於 18-8-7 11:22
以hu 最低best 6 37 分, 睇番沙田曾記成績, 都唔夠12 個. 明眼人會懂. 有幾多人識分醫科有MBBS(HU) 和 MBch ...
人地報喜,我就唔會斤斤計較囉,讀MBBS 同MbChB 都一樣恭喜。借問要幾叻先識分哩?
佢話12個都唔係講得好清楚係入邊間。

ericjil 發表於 18-8-7 12:11

DSE成績好,可以讀少一年,即係話早一年畢業,唔知啲人係咪 ...
成績好去中大可以讀少一年嘅情況,早兩年都存在。今年嘅現像比較顯著,似乎重有更大嘅推力去影響佢地做決定。

ANChan59 發表於 18-8-7 13:00
我的小小了解:

1。面試時教授的態度-一間當你是準醫生平起平坐的面試,尊重你的另類觀點,面試完送你出 ...
你印象好似幾刻骨銘心咁。

ANChan59 發表於 18-8-7 13:00
我的小小了解:

1。面試時教授的態度-一間當你是準醫生平起平坐的面試,尊重你的另類觀點,面試完送你出 ...

選擇中大港大醫學院,應以課程設計,自身承受能力, 校譽,將來人際網絡、前途等為首要考慮。

面試教授,咪話佢食飯盒,佢食自助餐都唔關我事。好多時,外人看一件事可以好片面, 可能教授真係少少時間都擠唔出迫住面試食飯,又或者佢真係高高在上看待"外人"。So ?  將來班學生成為insider成為大醫生,可能態度更囂一點。

資料提供,今年冇教授面試期間食飯,放心。

jessimm 發表於 18-8-7 12:15
贊成孩子真的需要面對獨立生活去成長. 好想知道HU medi year  3 全班學生去左邊度過獨立生活及洗費多少.   ...
每個同學都選唔同嘅組合。
最大挑戰都係白老鼠嘅第一年啫,相信faculty 同學生都摸著石頭過河。

現實社會就係唔會永遠有人喂蜂皇漿嘅,有機會畀佢地經歷下自己摸索y3 點過,係好難得嘅體驗。最困難係無心理準備要係緊迫嘅2年,再緊迫去過原本可以 用3年去經歷嘅大學生活。

兩年完成左。過左,無再聽到咩怨言,重可將經驗同其他人分享,後來者就會清晰左好多。

有sem 1交流, sem 2 回港,,有剛好相反,亦有到國外多讀一個自己選的課程。。。重有其他不同安排。

仍然是work hard play hard.

‹ 上一主題|下一主題