用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫科收生
樓主: nhi
go

醫科收生   [複製鏈接]

freespeech 發表於 18-8-7 00:43
係唔會空左,社會都不接受啦,一直說医生唔夠呀!
但要HKU降低少少分數收夠人,依數據來說未能高於CU,就唔 ...

其實如果你仔女係呢一兩年應屆考生,你可能都知兩大醫學院已經降咗分啦。

空位?呢頭同政府講下年加學位,大樓都裝修緊,轉頭你同我講今年有空位?咪玩啦,點會呢?

JustAParent 發表於 18-8-7 00:48
其實如果你仔女係呢一兩年應屆考生,你可能都知兩大醫學院已經降咗分啦。

空位?呢頭同政府講下年加學位 ...
降低左唔緊要,但如低過CU,那如何是好呀?

中大醫科收生成績比港大好有嘜甘出奇?八十年代中有暫取生起至中大被政府逼四改三呢十幾年,中大收生平均成績都比港大好,醫科亦然。

醫科降低收生標準亦唔出奇。
八十年代尾個幾年,因爲97問題,政府仲未保證醫生律師等專業資格能唔能夠過渡 97,好多學生都唔敢報呢D科。果幾年,醫科同法律系收生成績衹系二流,唔好話比當時熱門的 BBA,double E, trible E 低,平均成績連中大新聞系都可能唔及。當時中大新聞系會考 6,7,8A 比比皆是。

kyliema2006 發表於 18-8-6 17:19
點解覺得IB易入醫科呢?
中大、港大收IB學生講緊43分或以上,其實唔係易呢!

對!IB攞43-45, -D都唔易. IB在海外大學認受性很高。其實中大, 港大也愛收IB學生。

今年AL 和IB 考生執死雞,發大達!

73662710 發表於 18-8-7 06:24
今年AL 和IB 考生執死雞,發大達!

我覺得唔会囉,港大公開設了上限,如收超過25% non jupas 好難解釋,但收生平均分低過中大又幾肉酸。昨天梁卓偉仲同超級狀元合奏,show off 港大医科收了幾多個狀元,唉呀,點算好呢?

poonseelai 發表於 18-8-7 06:52
我覺得唔会囉,港大公開設了上限,如收超過25% non jupas 好難解釋,但收生平均分低過中大又幾肉酸。昨天 ...
唔收生冇grant 教授份糧⋯⋯

雖然未經証實. 假設155(CU):114(HU), 而HU最低是best 6 37, 過檔的是那一群, 會有以下的可能性:

1) best 7 44-45分
2) best 7 41-43分 (即是 best 6 36-37分)

第1個情況反映DY2更吸引. 第2個情況反映....?

jessimm 發表於 18-8-7 07:57
雖然未經証實. 假設155(CU):114(HU), 而HU最低是best 6 37, 過檔的是那一群, 會有以下的可能性:
7 科46 分或以上入醫科的60名考生中,超半一半入CU.

回覆樓主:

如數字屬實都幾諷刺,中大一向收non jupas 多D,之前亦頂住不為医科設上限,現在反而多dse學生選它

73662710 發表於 18-8-7 08:17
7 科46 分或以上入醫科的60名考生中,超半一半入CU.

就當係31個 7 科46 分或以上, GPS 都已爆額(仲未計12 個 IB 45 分 和 16 IB 44 分).  即是其中(7 科46 分或以上)會列入 DY2的考慮.

jumphigh 發表於 18-8-7 08:13
best 6 36/37 其實沒什麼分別
"HU醫學院院長梁XX公布醫學院新學年的收生安排,指醫學院新學年學額由235名增至265名,學院會在11月至12月的入學資訊日公布最低收生分數,「(學生)唔使再估估下」。他解釋說,學生在6月通過面試兼達到最低收生要求,便會獲學院取錄。"  節錄明報

可能今年報讀HU best 6 38-36分的人數出現斷崖式下降.

如果HKU收唔夠DSE學生,為滿足75%要求,醫學院會否向其他學院搵學生過檔,聯招機制是否容許?

ABC-DAD 發表於 18-8-6 18:41
其實收Jupas 多d定non Jupas 多啲,咁重要咩。

入讀兩大醫學院,就真係知要認真去讀嘅。順利pass 唔係hea  ...
正確, 讀邊間都好, 最終要 pass 就天不可能 hea 住讀. \
但講真的 近呢幾年 以我識既人 喜歡入讀CU medi 又 確實係比 HKU既多

mansdom 發表於 18-8-7 09:14
正確, 讀邊間都好, 最終要 pass 就天不可能 hea 住讀. \
但講真的 近呢幾年 以我識既人 喜歡入讀CU medi 又 ...

HU 的新面試模式(MMI)都令到想報讀的學生有幻得幻失的感覺, 畢竟那是post graduate  medical school 多數採用的面試方法. 要一個17歲少年去參與一個接近medi year 2 考試模式的面試真是幾費柛.

Is CUHK medicine GPS a 5 year program ?

If so many people in GPS program, would they be guaranteed one on one mentorship and overseas opportunities ?  

ec8333 發表於 18-8-7 09:42
Is CUHK medicine GPS a 5 year program ?

If so many people in GPS program, would they be guaranteed  ...

GPS guaranteed one on one mentorship and overseas exchange opportunities (6 years) but with quota 25. Another option is direct year 2 (DY2) since resource is limited. Even medi year 1 student can still apply GPS program (6 years) if such student is capable and place is available.

身邊有幾個同時獲HU及CU 醫科offer 的IB學生,他們大多選擇中大。我個仔就有5個同學揀CU醫科了,可能傾向課程及環境較吸引。
‹ 上一主題|下一主題