用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫科收生
樓主: nhi
go

醫科收生  

samsam123321 發表於 18-9-24 17:55
你估真係咁多人走咩,大把做左30年都唔走

可能昰,但朋友是公務員牙痛要杜牙根,去看政府牙料急症果手街全程4星期,佢話自己係政府牙醫教授,佢D學生冇可能比佢快,朋友終於去私家杜牙根,見牙医畢業於香港的牙科,3星期做好,估做三十六唔做也三十六政府工為合但私人做多幾個客有四+二,後生出身有D想賺多D自由D

在香港,連小學生都想跳級嘅環境,讀完4年本科,再讀醫科,再選專科,呢種思維,似乎未免有點天馬行空。
香港嘅醫學院發展至今曰模式,一間上百年,年輕嘅一間都三十多年,收生豈有不深思熟慮?

studying Medicine in UK

brother4 發表於 18-9-24 15:57
英國医科生,要做2年實習醫生,但NHS是英國公制醫療,入NHS分早7脕7或7睌7早两制,休息時間要o ...

.......

港大醫學院改收生要求 6科36分通過面試穩入

https://hk.news.yahoo.com/%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E9%86%AB%E5%AD%B8%E9%99%A2%E6%94%B9%E6%94%B6%E7%94%9F%E8%A6%81%E6%B1%82-6%E7%A7%9136%E5%88%86%E9%80%9A%E9%81%8E%E9%9D%A2%E8%A9%A6%E7%A9%A9%E5%85%A5-105257387.html

其實應該set一的additional requirement.best 6都要5或以上。咁呢的就係有實力的嘅學生,雖然只有36分。

有個醫生朋友, 有做香港某大學客席教授. 他說外國醫科收生要求要先看Personality Inventory合格才後才可以入紙申請, 申請後會看成積及面試. Personality Inventory我孤陋寡聞第一次聽. 香港的討論比較集中成積分數.

GOOGLE的資料:
Personality Inventory所謂「人格量表」之「量表」,乃是「問卷」之意。因人格因素多是抽象特質,不易用數量確切的代表,所以不稱「測驗」(test)而用此名稱,即人格自陳的意思。測驗編製者依據所要測量的人格特質,編擬成問題或陳述句,要求受試者依據自己的感受、思考、意見或自己所認為的實際情形以語句反應,依所反應的計分,從而衡量受試者所具有的人格特質。一九一七年吳偉士(R.S. Woodworth)最先採用此法,編製個人資料表(personality datesheet)。通常人格自陳量表所測量的特質與個人的動機、人際關係、興趣、態度、情緒等有關,編製自陳量表依統計或分析有四種:(1)因素分析法(factor analysis);(2)內容效度法(content validation);(3)經驗效標計分法(empirical criterion);(4)人格理論法(personality theory)。

回覆 jessimm 的帖子

如果英文或中文未達入大學要求,又收唔收?

冇人响呢度發表意見喇,之前至拗到火紅火綠,會唔會嘈下收36分。話好又有人嘈,話唔好又有人嘈。另外中大會唔會變招呢!

回覆 planetearth 的帖子

所以英國報讀醫要考UKCAT 或者 BMAT, 因為冇得操練, 睇本身個人能力.

ilyrd 發表於 18-10-19 19:52
冇人响呢度發表意見喇,之前至拗到火紅火綠,會唔會嘈下收36分。話好又有人嘈,話唔好又有人嘈。另外中大會 ...

我都好奇這些左扭右擰的計算方式,現實中有多少這種學生?

我估跟75%差不多,幾個學生而已!

萬一下年又收唔夠數,就跟近日恒指吧,屢創新低!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我今早去中大醫,我唔知有冇聽錯,4+3收40分。是否跟今年一樣。佢地重話有彈性gap year, 唔使硬性响year 3. 真係打對台。

ilyrd 發表於 18-10-20 14:06
我今早去中大醫,我唔知有冇聽錯,4+3收40分。是否跟今年一樣。佢地重話有彈性gap year, 唔使硬性响year 3. ...

You mean GPS?

If yes, that’s apple to orange comparison.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-10-20 16:34
You mean GPS?

If yes, that’s apple to orange comparison.

4+3 40分 比今年低左半分。GPS要46分先得。

BallBallMaMa 發表於 18-10-20 18:28
4+3 40分 比今年低左半分。GPS要46分先得。

多謝指正。

DSE如果4+3=39分,是否機會很微/無?
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

fionwong2707 發表於 18-10-22 09:59

39分是沒有機會的。
最佳辦法是放棄dsc改為考GCE A level + 中文和英文的o level

fionwong2707 發表於 18-10-22 09:59
下年增加收生,有機會。

回覆 73662710 的帖子

如果今年已入讀本地大學一年級 (不是中大), 是否一定要放棄現有的學位, 再報聯招?
可否用非聯招方法去申請?

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

回覆 workingmom 的帖子

謝謝回覆