用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫科收生
樓主: nhi
go

醫科收生  

cow 發表於 18-8-6 17:28
文中話,"今年全港經聯招成功獲取錄入讀醫科的269名學生中,近60%選擇入讀香港中文大學醫學院。",係誤導. 希 ...

係中大料,你又和係假?

cow 發表於 18-8-6 17:28
文中話,"今年全港經聯招成功獲取錄入讀醫科的269名學生中,近60%選擇入讀香港中文大學醫學院。",係誤導. 希 ...
你咁叻知到我心想講咩嘅,可能 媒體放多左創意都唔定。

數據齊夾一下,圖畫會完整啲。

mrimpossible 發表於 18-8-6 17:41
係中大料,你又和係假?
乜野叫"選擇入讀香港中文大學醫學院"?當然係A1揀中大.
如果A1揀港大, A2揀中大, 港大唔收,中大收,就唔係"選擇入讀香港中文大學醫學院".
我唔信果155入全部A1揀中大.

cow 發表於 18-8-6 18:03
乜野叫"選擇入讀香港中文大學醫學院"?當然係A1揀中大.
如果A1揀港大, A2揀中大, 港大唔收,中大收,就唔係 ...

明白
有合理懷疑
中大PR 創做性唔錯

我幾乎畀人講到以為港大醫學院會收生不足添,年紀大左蠢左

原文:大學聯招今日放榜,今年全港經聯招成功獲取錄入讀醫科的269名學生中,近60%選擇入讀香港中文大學醫學院。

好可能報紙亂寫,如果是真的HKU 只收了114 個考生, IB 和 AL 考生就算睡覺也會笑醒!

mrimpossible 發表於 18-8-6 17:39
Non Jupas 除左本地IB, 亦可以係U grad, 2nd 或3rd year, 外國同國內生

我知有其他學制考生。不過我就係覺得IB易,我係biased睇唔起IB,我認㗎

http://www.med.cuhk.edu.hk/eng/h ... 2018/2018_08_06.jsp

HKU Medic 今年好像真係收唔夠學生, CU official website 應該唔敢亂吹。

其實收Jupas 多d定non Jupas 多啲,咁重要咩。

入讀兩大醫學院,就真係知要認真去讀嘅。順利pass 唔係hea 住過得到㗎。

nhi 發表於 18-8-6 18:31
http://www.med.cuhk.edu.hk/eng/home/press_releases/2018/2018_08_06.jsp

HKU Medic 今年好像真係收唔夠 ...

我唔明點解會有人覺得CU亂吹或者語言偽術。我小朋友係應屆考生,兩大醫學院 收生其實清清楚楚,由面試,到比CO,又信又email又電話,同學生講晒要幾分,點放位。如果最後個學生都唔識睇餸食飯唔識走位而搞到A1 failed,佢將來都係唔好攞病人條命"靠飛"。

今年IB and AL 成績略遜的同學可以放擔去HKU Medic 扣門, 今年是讀AL and IB 的豐收年!

JustAParent 發表於 18-8-6 16:34
首先我唔知75%個source來自哪裏, 你有資料可以update下大家。 都係呢句,就算大學肯收,都要有夠分嘅人報 ...

大约兩年前,港大公開講non jupas医科收生上限25%

poonseelai 發表於 18-8-6 21:11
大约兩年前,港大公開講non jupas医科收生上限25%
咁,唔通jupas唔夠分都要勉強收?

freespeech 發表於 18-8-6 22:00

會唔會零願空咗啲位都唔收低一兩分?

freespeech 發表於 18-8-6 22:00

當時設上限因社會有声音話non jupas捷徑入大學,又無想過dse会收無到75%

mrimpossible 發表於 18-8-6 22:11

你想多了,不會空的。

JustAParent 發表於 18-8-6 22:25
你想多了,不會空的。

最好等 hku 出聲
而家啲statistics 全部都係cu 放出黎。

mrimpossible 發表於 18-8-6 22:11
上年CU pharmacy 試過, 今年未知

JustAParent 發表於 18-8-6 22:25
你想多了,不會空的。
係唔會空左,社會都不接受啦,一直說医生唔夠呀!
但要HKU降低少少分數收夠人,依數據來說未能高於CU,就唔係咁好睇喎!真是兩難……