用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫科收生
樓主: nhi
go

醫科收生  

kwokyk 發表於 18-8-14 12:22
IB 都要讀中文,Chinese A Lit 唔易讀的,如果中文只得 level 5 , 其它科科滿分,43分 HKU 都未分收。 ...

要完全避開中文或第二語文要求,A level可以做到

poonseelai 發表於 18-8-14 12:50
要完全避開中文或第二語文要求,A level可以做到
高考年代的AL 比DSE 深,現在不知是否一樣呢?

Anniemun 發表於 18-8-14 18:07
高考年代的AL 比DSE 深,現在不知是否一樣呢?

理論上係,英國AL是入大學試,DSE介符以前香港中五会考同A level

poonseelai 發表於 18-8-14 18:20
理論上係,英國AL是入大學試,DSE介符以前香港中五会考同A level
那用AL成績入香港的神科,雖然不用讀中文,但其他科是比 DSE 深?

Anniemun 發表於 18-8-14 18:25
那用AL成績入香港的神科,雖然不用讀中文,但其他科是比 DSE 深?
個人認為係, 但咁都合理, 因為A Level通常只須讀3-4科(唔計中文), DSE就4+2 or 4+3, 冇理由A Level讀少d科而讀d嘢簡單d嘅, 況且A Level係for銜接3年制大學, DSE就銜接4年制大學, 學習內容深入D多D都合理

(如唔清楚, 可 google ial phy 2018, 或 ial chem 2018或 ial bio 2018, 睇下而家喺香港考A Level 嘅同學要讀phy chem bio 嘅syllabus, 全部出晒架喇)

Anniemun    發表於 18-8-14 22:44

Anniemun 發表於 18-8-14 18:25

舊聞。不過都可以參考。

回覆樓主

大家放棄 DSE 考 IB 喇,講句一定給人駡的睇法,IB 沒有死亡 DSE 中文,加上 school based assessment 佔比重,我絕不認同 IB 滿分可以7科5**。

All animals are equal, some are more equal la.

叫D 高官,大學教職員及議員申報吓D仔女讀 IB 定 DSE?

IB 如果咁好,不如全港學校IB 化,重唔使駁要不要讀中史喇和中文科要不要範文。重可以請少好多公務員。

https://topick.hket.com/article/2095967/【IB放榜】讀不成書才去國際學校?IB升學專家:IB比DSE艱辛

同一间补习机构的比较, 俩个结论 , 信不信由你!

Norwood 發表於 18-8-15 10:04
https://topick.hket.com/article/2095967/【IB放榜】讀不成書才去國際學校?IB升學專家:IB比DSE艱辛

同 ...

IB 既然可以令成績差學生有如此進步,取消 DSE 必須放上議程了。

回覆樓主:

太多人一面倒只報導ib入神科,一樣有學生30樓下讀foundation之類再入大學

.........

poonseelai 發表於 18-8-15 13:12
太多人一面倒只報導ib入神科,一樣有學生30樓下讀foundation之類再入大學
雖然我係保護主義 (主張要保護讀NSS考DSE學生有一定比例學額可升讀大學), 但如果大家去睇番所謂神科要求IBDP同GCE-AL既收生分數, 再對比下DSE既收生分數, 大家其實無乜嘢好投訴.

要怪就怪NSS同DSE太爛, 官津校又無得揀

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-17 14:49
雖然我係保護主義 (主張要保護讀NSS考DSE學生有一定比例學額可升讀大學), 但如果大家去睇番所謂神科要求IBD ...

我又不認同dse是爛,為何中文有3才有入場券考大學?政治考慮多於為學生好。加入通識希望培養學生思維係好事,但現在又可能令學生太有思維而更改,點解?

poonseelai 發表於 18-8-17 16:07
我又不認同dse是爛,為何中文有3才有入場券考大學?政治考慮多於為學生好。加入通識希望培養學生思維係好 ...
DSE爛在, 尤其中文科引用人地作者既文章後, 問題問題連作者都唔識答/攞唔到高分.

呢種咁既評分機制, 簡直..............

totheend    發表於 18-8-20 11:38
978212    發表於 18-8-17 17:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-17 16:14
DSE爛在, 尤其中文科引用人地作者既文章後, 問題問題連作者都唔識答/攞唔到高分.

呢種咁既評分機制, 簡直. ...

DSE 梗係爛喇。
爛到啲政府高官都唔會安排佢地啲仔女去考,你就知有幾咁爛。

回覆樓主:

連教育局局長啲仔女都唔考DSE

DSE 係大笑話
教育局局長應該取消DSE ,全港學生轉考IB 或 IAL

nanadog 發表於 18-8-17 17:56

DSE 梗係爛喇。

DSE爛唔爛唔緊要,重要既係公平。好似你開餐廳炒碟菜出來,你自己、仔女、好友全部都唔食唔敢食,跟住拉隊行過去隔離餐廳醫肚 ... 哈 (我本來想用另一個字代替既) !

掂解今年多左DSE學生選擇中大醫科? 是否怕首選港大醫科入唔到? 還是與"增潤年"有關?

我都想知,我估樣樣原因都有的.可能還有:校園環境,两位新校長背境.......

AAWORKDAD 發表於 18-9-5 10:10
掂解今年多左DSE學生選擇中大醫科? 是否怕首選港大醫科入唔到? 還是與"增潤年"有關?
...
港大多咗個增潤年係咪即係遲一年畢業遲一年出嚟搵錢,中大早一年 畢業呢?