用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 CUHK Quant Fin vs LSE Econ
go

CUHK Quant Fin vs LSE Econ [複製鏈接]

阿囝今日Jupas 有CU Quant Fin offer , 之前已confirm 左LSE. 依家唔知stay HK or go UK. 請比下advice!
   1    0    0    0

yukihohomm 發表於 18-8-6 10:07
阿囝今日Jupas 有CU Quant Fin offer , 之前已confirm 左LSE. 依家唔知stay HK or go UK. 請比下advice!
...

LSE la

王家爸爸    發表於 18-8-6 11:10

...
如果錢唔係問題,當然係LSE經濟。LSE既經濟學,世界出名。

睇細佬仔自己興趣吧。

有說QF 行頭窄, 值唔值投資2M 去買名牌大學銜頭, 痛苦的決擇如無英國戶照, 畢業後亦未必有英國Job offer

Ahkin 發表於 18-8-6 12:09
有說QF 行頭窄, 值唔值投資2M 去買名牌大學銜頭, 痛苦的決擇如無英國戶照, 畢業後亦未必有英國Job offer
...

供仔女去外國讀書,首先你銀包要有錢。 永遠不要為兒女孭一身錢債,讀書如是,買樓亦如是。如果錢係考慮,莫講LSE, 佢去哈佛麻省理工都係咁話,no way!

本地升學外國留學,我會考慮兩邊讀乜嘢科,樓主個case,學校比學校, 我一定揀LSE。

我唔知幾時開始,不停有人話冇英國居留權當地搵唔到工。如果LSE畢業係英國都搵唔到工,佢應該有冇居留權都唔使搵。我身邊就有不少朋友英國讀書兼當地大行工作, 香港人有,日本人有,國內的有,好多都無居英權。

JustAParent 發表於 18-8-6 12:48
供仔女去外國讀書,首先你銀包要有錢。 永遠不要為兒女孭一身錢債,讀書如是,買樓亦如是。如果錢係考慮, ...
而家有working holiday, 係英國是否較易搵工?

cow 發表於 18-8-6 12:57
而家有working holiday, 係英國是否較易搵工?

唔知。我唔識人係英國join working holiday scheme。朋友/同事都是傳統recruitment的。

樓主仲未出現, 有無聽過, 而家QF 出路不一定好, 有些只能做Auditor / supporting.

JustAParent 發表於 18-8-6 12:48
供仔女去外國讀書,首先你銀包要有錢。 永遠不要為兒女孭一身錢債,讀書如是,買樓亦如是。如果錢係考慮, ...
英國近年真的收緊工作/實習簽証
家人去讀的時侯是預算可實習考專業牌,留當地工作
到畢業那年才被告之不能留低實習,不能實習就即系無專業牌,後學校幫手爭取才能當地實習。一實習夠期, visa 即時取消,不能留下工作。除非找一個僱主同你簽>5年约
已经面对現實回港,回港要補考些 paper 先可在港執業
而家真系兩頭吾到岸

E+ 英國學生畢業不可工作也入不到藉,朋友仔女已經有另計劃,讀醫也如此。

...

QF  

Tinkerbell 發表於 18-8-6 14:29
英國近年真的收緊工作/實習簽証
家人去讀的時侯是預算可實習考專業牌,留當地工作
到畢業那年才被告之不能 ...

請問是哪一科哪一行?

回覆樓主

今天便需交留位費。想了一夜,也未能決定!headache.

elbar 發表於 18-8-6 19:10
QF

點解?

yukihohomm 發表於 18-8-7 10:52
今天便需交留位費。想了一夜,也未能決定!headache.

唔駛頭痛住,豪5000蚊比佢,繼續諗。

JustAParent 發表於 18-8-7 11:03

Ahkin 發表於 18-8-6 12:09
...

何謂行頭窄呢?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-8-7 13:11
何謂行頭窄呢?

前輩,可以比d 意見我嗎?

JustAParent 發表於 18-8-7 11:03

如果霸住個位,最後唔讀,對有心讀的考生,似乎不太好。
‹ 上一主題|下一主題