用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優評估對行為問題的幫助? (心煩人上) ...
go

資優評估對行為問題的幫助? (心煩人上)

常常聽見人地話有行為問題才去做資優評估,但唔太明白做完評估對行為問題有咩幫助,個CP會教我點handle嗎?

小朋友只有age 4.5, 要做都唔知邊度做好,因知WISE IV要 age 6先準

本身我諗住觀察下做唔做都無所謂,但佢開始大越來越自主,雖然都唔算好曳,但有時候真係令我好意外& 爆炸。

心煩唔想label佢,但又有懷疑,因大的有次無意check左IQ幾好(但未到130),而細的感覺比大的聰明、好記性、觀察力強。

雖然已經唔係第一胎,但有時感覺自己唔識教佢,唔知評估幫唔幫到&可以點幫到。

回覆樓主

Anyone reply(emoji)(emoji)

pure_carol 發表於 18-8-5 10:25
常常聽見人地話有行為問題才去做資優評估,但唔太明白做完評估對行為問題有咩幫助,個CP會教我點handle嗎? ...
我仔9歲時做過,當時CP問我點解做test, 我答因為我想知道佢有幾聰明。現在回望,個test其實無乜用,無拎過出來報甚麼。只是自己開心下...我無財力亦無大志,無刻意去"栽培"他。
對住很有主見的小朋友,兩個字「尊重」。家長要態度溫柔,立場堅定。但同時,先聽佢地講。好幾年前,我開始一個習慣,就是要他們解釋,給我理由為何跟他們的方法而不跟我的。小朋友知道我地所做的是為他們好,多數會合作。

對住聰明的小朋友,誠實是最佳weapon. 家長騙得一次,下次可能被看穿。他們覺得家長不可信的話,就更不聽話。

for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得最大分別係,我知道佢有幾"聰明",理解到佢睇野同常人唔同,佢嘅不安,不耐煩,然後退後一步,唔好迫佢做大部份人做到嘅野
其實唔做評估,只要多了解敏感兒 (我仔自小係敏感兒),其實已經唔錯,親子關係會好咗
簡單d講:尊重佢嘅感受

恐龍家

lillymarie 發表於 18-8-6 10:09
我仔9歲時做過,當時CP問我點解做test, 我答因為我想知道佢有幾聰明。現在回望,個test其實無乜用,無拎過 ...
非常認同「對住很有主見的小朋友,兩個字「尊重」。家長要態度溫柔,立場堅定…是最佳weapon…」。阿囝轉眼13歲半已是少年人我現在已不能好從前那樣與他溝通跟他說不可他會要你解原因有時更會逐點與你理論反駁一些他認為是謬論的說法正在調適自己,一方面嬲他年少一方面也不得不接受他正邁向成人階段

小曳人 發表於 18-8-6 12:02
我覺得最大分別係,我知道佢有幾"聰明",理解到佢睇野同常人唔同,佢嘅不安,不耐煩,然後退後一步,唔好迫 ...

敏感兒係點?

醒目開學勳章 貢獻勳章

pure_carol 發表於 18-8-6 13:46
敏感兒係點?
有本書叫:孩子,你的敏感我都懂 The highly sensitive child
書裡面有個問卷,可以知道係咪書中所講嘅敏感
簡單d講,可能係唔能夠忍耐某d特殊聲音、氣味、質感、事情,甚至衣物個tag,少少濕嘅衫,唔得就係唔得,無得迫,迫得緊要只會情緒爆發,不可收拾

我發現唔少資優兒或多或少都有呢d特質,可能係佢地會較偏執,有自己獨特睇法,就好似唔接受俾衫濕少少,作為家長,如果能夠接受佢地嘅"古怪"表現,唔迫佢地同常人一樣,親子關係會好好多

我近年發現市面上唔亦一本講呢類型敏感嘅書,可以去書局望下
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

認同你所說,小囡小時到現在都係小小事都鬧情緒,如襪著斜左、衫唔可以著中袖,會覺得「cool」,每次出門口都要鬥爭好耐,但自從做左iq test同睇左一啲有關敏感兒既書後,就完全明白同了解佢想法,亦會多左同理心,親子關係都好左,亦會搵其他機構幫下佢。

小曳人 發表於 18-8-6 14:31
有本書叫:孩子,你的敏感我都懂 The highly sensitive child
書裡面有個問卷,可以知道係咪書中所講嘅敏感 ...

我仔仔6歲,都有這類敏感特質,而且情緒亦較敏感,愛哭,遇到害怕事情亦會有很大反應。對於新聞上不好的事情,往往表現很緊張害怕,較早前表示很擔心坐飛機因為見到新聞飛機意外,對於社會的新聞他很在乎留意。最近上小一預備班,因為害怕新老師新同學,每天分別時仍在哭。他好像諗好多野,諗到好差,有少少焦慮。他語言和記性幾好外,及喜愛閱讀。可以怎幫助他呢?謝謝。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 rabbitmingming 的帖子

首先,唔好否定佢嘅感受,多d教佢講出嚟,唔好講"唔駛驚架" 嗰d說話,接受佢嘅不安,陪佢行呢條路,大大下佢會接受自己,雖然都有不安,但慢慢自己解決急唔嚟~
恐龍家

小曳人 發表於 18-8-12 16:09
回覆 rabbitmingming 的帖子

首先,唔好否定佢嘅感受,多d教佢講出嚟,唔好講"唔駛驚架" 嗰d說話,接受佢 ...

謝謝你的回覆,我要常常提醒自己保持耐性,希望新學校能夠包容,佢會慢慢進步的。