用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 計算快,準確性高的孩子數學水平高嗎?
樓主: planetearth
go

計算快,準確性高的孩子數學水平高嗎?

MrBeast 發表於 18-8-6 20:55
中小學有正苦,比我就係大學先跳,慳返好多,聰明一世笨在一時
我覺得要好好利用中小學階段,好好去培養學識以外嘅嘅,建立好d待人處世態度同人生觀價值觀,多過慳錢。

RunningPig 發表於 18-8-6 19:53
五級就叫佳績?基礎不是很好就跳級入大學都唔知為乜,UST 收佢又唔知為乜。
...

好心佢跳班,13歲入牛劍哈耶就話姐。其他無須咁急。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-8-6 21:36
好心佢跳班,13歲入牛劍哈耶就話姐。其他無須咁急。

宜家唔同以前,校外有很多資源同機會挑戰自己,唔使下下跳級。就算早幾年入 Ivy League 都唔一定係好事,眼見不少有其他問題。

星西部 發表於 18-8-6 19:16
朗經誦典呢D舊方法被好多人拋棄,但以前讀書人既國文就比今人叻好多。中文有中文讀法,越細個習慣背誦個腦 ...

對於古詩, 的確要背誦先得. 始終古代的語言同今天的生活聯上不到關系, 不能從日常生活中吸收. 我自己都欣賞及喜歡中國古詩及文學, 始終有種感情在裡面. 中文的文字及結構特點又需要靠記憶去學. 我又唔會極端到不俏學中文, 始終自己母語當中的感情是其他語言沒能代替的.

話說N年前看一套國產紀錄片叫大國崛起”,講的是西歐列強如何崛起. 紀錄片批評中國人的科舉制度令到中國落後西歐幾百年,以前幾乎所有的才子都要為考試背四書五經.

唔讚成用背古文的道理去學數學. 數學學的就是重邏輯推理,重思考,需要的是理解力. 用事倍功半的方法是痛苦及低效的. 有讀過高階數學的朋友可能會明白數學如果不重理解, 靠操題靠記憶會很吃力.

記憶力有兩種, 即時記憶力及延續記憶力 (Short term and long term memory)

學數學需要的是延續記憶力. 即時記憶力主要用於身體動作的模仿和短期指令的執行. 延續記憶力的基礎是理解力. 數學需要理解力, 理解力也能夠通過數學得到培養.”

我們在這多元世界,行行出狀元.我也很喜歡藝術及設計的美感令人心礦神怡.

數學需只重用於某些行業, 但是是創造現代科技文明的重要基石.

MrBeast 發表於 18-8-6 20:39
事實上神童都要操練
問題是操練思考,理解力推理還是死記死背.大學有個香港同學, 考某數學科居然話捉題目, 成條數背. 佢話快D wo. 就系因為理解力唔夠怏. 花更多時間先明白高階數學. 所以話要背先夠怏.
如果習慣背熟就搞店, 練記憶多過練理解力/logical reasoning, 就懶得思考,理解力就唔夠強,

planetearth 發表於 18-8-6 22:54
問題是操練思考,理解力推理還是死記死背.大學有個香港同學, 考某數學科居然話捉題目, 成條數背. 佢話快D wo ...
乘數表都是同一道理,沒有理解下盲目操練先是問題,至於抽象化就太抽象,老鼠拉龜

planetearth 發表於 18-8-4 20:55
以下是抄錄看過的國內一本書"爸爸教的數學"作者孫路弘
問:計算快,準確性高的孩子數學水平高嗎?
答:不一定, ...

計算快、準,代表個腦processing speed 快,工作記憶良好。兩樣都是學習上所需的能力。要數學好,還需要其他能力,如樓上提過的抽象思維,長短暫其記憶力等等。這些能力有人天生較強,有人較弱,但都可通過訓練來提升。數學快、準,就代表水平高當然是不一定啦,因為還要考慮其他能力。同一道理,單單操練快與準亦不會一定數好,又不是珠心算比賽。

有些人小學數好中學唔好。因為他們做卷好小心,少careless mistake。到高中課程深左好多,佢地諗唔到條數點計,小心都無用!所以咪低分。

咁以前只係唔小心但能力強果些人咪彈出囉,識計咪有分囉。

Olympian 發表於 18-8-7 14:01

計算快、準,代表個腦processing speed 快,工作記憶良好。 ...
小學數學最緊要要系小心

MrBeast 發表於 18-8-6 17:20
大學聯招(JUPAS)今日放榜,年僅13歲學生徐文鴻報考今屆文憑試,終考獲5科20分,數學、數學延伸部份和通識 ...

佢係考來玩下,定真係入讀?

入大學除咗IQ 仲有其他野,溝通,社交,文化。。。

記得以前識個鍾意車既朋友,佢鍾意將部CIVIC 仔轉副 VTEC 2.0 偈,喜歡扮豬食老虎。

但無揸幾耐,頻換波箱跟制動系統。。。

shadeslayer 發表於 18-8-5 15:46
孩子自小誦多D經係咪適當時候做適當的事?
要因才施教。好似阿細咁既款, 無理由叫佢背咁多古文, 好似阿大, 你又無理由阻止佢。

planetearth 發表於 18-8-4 21:05
如果在12歲以前,小學幼兒階段大人要求孩子背誦和熟練處理數字計算.這些動作都不是新的,而是機械化的重複行 ...

呢段野超怪:背誦和熟練處理數字會搞到15歲後腦力不夠?計算數學快準小朋友,會數學能力遲緩,令數學能力弱。我諗一個細路如果一天19小時都操珠心算,就可能會有呢個問題出現。況且,除了乘數表,數學還有什麼是可以背誦後的呢?

老人家多做數獨遊戲,不是可減慢腦退化嗎?

Olympian 發表於 18-8-7 15:53
呢段野超怪:背誦和熟練處理數字會搞到15歲後腦力不夠?計算數學快準小朋友,會數學能力遲緩,令數學能力 ...

有老師會叫同學背以下:
1) 20以內加法組合
2) 20以內數字的平方及立方數

Olympian 發表於 18-8-7 15:53
呢段野超怪:背誦和熟練處理數字會搞到15歲後腦力不夠?計算數學快準小朋友,會數學能力遲緩,令數學能力 ...

不怪。中國人特別喜歡搞什麼速算比賽。我跟一些媽媽們爭辨過,我説那什麼速算比賽衹是 熟能生巧 ,追求速算特等奬一等獎沒有特別意義。有些人追求速算比賽的結果是作者形容的結果。這種無謂的比賽在幼兒階段在國內可能頗爲嚴重。無奈香港也越來越多。

YolandaTam 發表於 18-8-7 16:05
有老師會叫同學背以下:
1) 20以內加法組合

YolandaTam 發表於 18-8-7 16:05
有老師會叫同學背以下:
1) 20以內加法組合
e, 我都有wor, 不過2)只去到15平方

little_yolky 發表於 18-8-7 14:49
要因才施教。好似阿細咁既款, 無理由叫佢背咁多古文, 好似阿大, 你又無理由阻止佢。 ...
因齡施教,3/4歲時叫佢做乜都得

planetearth 發表於 18-8-6 22:39
對於古詩, 的確要背誦先得. 始終古代的語言同今天的生活聯上不到關系, 不能從日常生活中吸收. 我自己都欣賞 ...
其實運算也要用short term memory

MrBeast 發表於 18-8-7 17:46
因齡施教,3/4歲時叫佢做乜都得

细D係乜都易D,但做乜都得?你以為?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.