用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 playground 坐唔定,走黎走去
go

playground 坐唔定,走黎走去

我囝囝而家18個月,上左幾次playground, 每次都坐唔定,成日係課室後面玩玩具,其他小朋友可以同家長一齊坐定定聽老師講故事,玩互動遊戲,得我個囝係課室走黎走去,請問我可以點令我個囝坐定定?

I have the same question~ hahah

好正常,如果男仔就更加,大大下會好d

回覆樓主

其實playgroup 要小朋友跟指令/坐定定都幾違反幼兒教育。本身幼兒教育應該係mainly exploration!!! 任由小朋友用佢嘅進度,去研究佢覺得有趣嘅嘢。家長/老師要俾嘅係exposure.

回覆樓主

上左幾多堂呀?通常頭幾堂會係咁的

回覆 gloriehungws 的帖子

上几耐先可以同其它小朋友一樣呢???

回覆樓主:

我女之前都係咁 ,好多小朋友都係咁    大個d 就唔會

回覆樓主

Same here ... 我個仔由12個月開始返playgroup 到而家16個月都仲係咁。每次返都當自己去咗遊樂場咁揾自己鐘意玩既嘢,完全坐唔定,唔聽老師講

回覆樓主:

我个仔以前都系錦, 仲以為他有过度活躍症, 帶他去 check, 但上 N 班老師冇投訴, 在學校好乖, 返屋企先曵, 越大越定, K3 老師仲讚他乖

回覆樓主:

我女14個月開始返,1星期2堂。到而家20. 5個月,仲係走黎走去

wendytam0531 發表於 18-8-4 13:23
我囝囝而家18個月,上左幾次playground, 每次都坐唔定,成日係課室後面玩玩具,其他小朋友可以同家長一齊坐 ...

無野架,耐心啲教佢坐定定就得因爲我都係咁教