用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 [傾閒計] 應由小朋友決定讀邊間小學嗎? ...
樓主: 星星的後裔
go

[傾閒計] 應由小朋友決定讀邊間小學嗎?   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-8-4 12:21
坐地鐵,做到架。

天水圍有地鐡?

siden 發表於 18-8-4 12:38
天水圍有地鐡?

其中一個西鐵站呀。

小学我揀,中学佢揀。

retriever 發表於 18-8-4 12:39
其中一個西鐵站呀。

西鐵線我冇當地鐵主線添

唔緊要

咁容易你叫你小朋友由海洋公園搭去天水圍

你小朋友大過5歲,冇問題嘅。完成後記住話我知

siden 發表於 18-8-4 12:46
西鐵線我冇當地鐵主線添

唔緊要

其實試過,不過唔係天水圍。。。

果時細路K2,,在金鐘月台走失。

報警,差人來,地鐵站搵唔到,佢有經驗,問:細路平時係咪賴醒果隻? 佢話呢D 多數返左屋企!

我無答,死死氣返屋企,在大樓大閘內等我,見到我先開始喊。。。

原來佢坐地鐵去到堅尼地城總站,上上下下轉月台坐回頭車返屋企。途中包括出站,過紅綠燈馬路,過橫街直街等等。

最神奇係,佢身上掛著名牌和手機號碼。如果途中呢個豆丁喊或徘徊,應該總有八公八婆插手!

回家後被我狠狠丙左一鑊。

回覆樓主:

小學就父母揀,畢竟 5、6 歲,望到校園大小、老師俾貼紙、朋友傾計話好,就想入果間,但未必真係適合佢,未必諗得長遠。
中學俾佢自己揀。

retriever 發表於 18-8-4 12:59

我果件走失,去搵月台職員嗌咪尋親

一句講哂,父母唔放心個細路五歲自己番深圳,就唔好諗住佢有智慧識得自己揀學校囉

retriever 發表於 18-8-4 12:59

堅尼地城站,即唔係好耐咋喎。

MrBeast 發表於 18-8-4 12:26
我又有另一個故事,仔小學數掂但會考有科數唔係好好,出國foundation yr 然後阿媽叫阿仔大學讀精算,最後畢 ...

你同我既故事加埋就表示,世界唔係只得0同1 仲有中間。

pancake5354 發表於 18-8-4 13:44
同意,基本上與特首選舉差不多,可給小朋友選擇的起碼都要 pass 父母一關,才讓小朋友有限度選擇及參與。  ...

可從小教導小朋友做決定,eg 搭小巴定mtr,pet shop 邊隻貓精0生猛d⋯

siden 發表於 18-8-4 13:15
我果件走失,去搵月台職員嗌咪尋親

我唔放心阿女自己返深圳,但我真係放心俾佢自己揀小學。

阿女4歲時已經心繫某地區直資小學。仲好識諗咁話如果考唔到嗰間直資學校,咁就揀(抽)某間地區一線小學 。阿女知道直資學校要考入,也明白大抽獎後有可能需要叩門,所以更加係有目標地努力學習。而阿女資質不錯,嗰2間學校都適合佢,所以我地冇異議,反而係幫佢做定心理建設,等佢有心理準備未必能順利入讀佢心儀既小學。

當然,我最心儀既係區外某直資小學,如果幸運地成功考到該校,我地會同小朋友分析此校特點,同時都會考慮埋小朋友既感受,再下決定是否入讀。

星星的後裔 發表於 18-8-4 12:02
受朋友故事影響,我唔會比佢揀最少小學。

朋友兩兄妹在中學時期送去外國讀寄宿中學再上大學,因父母"開明" ...

GCSE 可入大學?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

kayi0556 發表於 18-8-4 12:19
我由幼稚園開始已經有心儀的學校/小學, 揀幼稚園時, 當然會有諗上乜小學, 所以到升小學時, 我會帶d 細 ...

即係問下者,無權選。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 18-8-4 12:26
我又有另一個故事,仔小學數掂但會考有科數唔係好好,出國foundation yr 然後阿媽叫阿仔大學讀精算,最後畢 ...

由揀小學到大學選科,好遠喎。

shadeslayer 發表於 18-8-4 15:30
由揀小學到大學選科,好遠喎。
start small n take baby steps

pancake5354 發表於 18-8-4 13:44
同意,基本上與特首選舉差不多,可給小朋友選擇的起碼都要 pass 父母一關,才讓小朋友有限度選擇及參與。  ...

我堅信,適當的時間做適當的事。

五歲孩揀小學算唔算適當的時間做適當的事?

MrBeast 發表於 18-8-4 15:31
start small n take baby steps

我即係話你的例子參考價值不高。

回覆 shadeslayer 的帖子

咁當然要問下佢鐘意原因, 佢鐘意的原因都係我考慮因素之一但最尾唔會只因為佢鐘意而揀果間, 而要綜合唔同野要去決定

kayi0556 發表於 18-8-4 15:39
回覆 shadeslayer 的帖子

咁當然要問下佢鐘意原因, 佢鐘意的原因都係我考慮因素之一但最尾唔會只因為佢鐘 ...

即係最終邊個有決定權呢?
‹ 上一主題|下一主題