用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 準備中一,邊間女校好
樓主: kitmay
go

準備中一,邊間女校好  

回覆 sukitelfold 的帖子

同意。日日過海,無論返工還是返學,都好辛苦的,完全冇時間休息了

joeyxlma 發表於 18-8-7 09:28
之前年度我不知,就今年我女小學已有些體育精英係又讀得,而且一早認清目標,令人十分配服! ...

現在很多多讀得、玩得(運動十樂器、運動十其他才華)

kitmay 發表於 18-8-3 22:22
協恩、油麻地真光、聖羅撒、德望,邊間最好?

德望。

bettyay 發表於 18-8-5 11:47
之前新聞報導話已平頂!我以為九月可以返新校添!雖然唔係我讀,但都好期待新校舍
現在好好啊!一 ...

請問是邊間呀?

dreamdream081 發表於 18-8-15 17:29
請問是邊間呀?
Ying Wa Girls School ~~~

bettyay    發表於 18-8-15 18:23

協恩,德望  

四間之中,首選 HY

os_ecu 發表於 18-9-10 19:19
四間之中,首選 HY
我都希望H Y可以比個機會囡囡

retriever 發表於 18-8-11 09:07
德望。
一見到打風、落雨,就諗起上年去德望行上山嘅情况,面試連交表共幾次’又凍又落雨‘諗起如果收囡囡都唔知讀唔讀(德望做後備)(打風落雨+凍)(其實一早知行上去辛苦’仲要六年)好彩有其他好過德望嘅收左囡囡‘真係感恩

野良犬 發表於 18-9-11 22:43
一見到打風、落雨,就諗起上年去德望行上山嘅情况,面試連交表共幾次’又凍又落雨‘諗起如果收囡囡都唔知讀 ...

老老實實,學校周邊,行上去有幾遠,呢D 係咪計“學校好唔好” 真係好難講。

男拔九華亦要行上山,就算當唔好,都唔會係因為條路。

你講既嘢,讓我諗起國際版有家長帶細路去英國大學面試,D 細路嫌三嫌四,一時話個TOWN 仔悶,一時話宿舍舊,一時話無冷氣。

我有時嫌細路唔夠辛苦,而家D細路慣左太過舒服。

2jkidsfather    發表於 18-9-12 08:26

retriever 發表於 18-9-12 07:22
老老實實,學校周邊,行上去有幾遠,呢D 係咪計“學校好唔好” 真係好難講。

男拔九華亦要行上山,就算當 ...
我覺得有時嫌三嫌四,其實係唔想讀呢間學校,點睇都唔順眼。一心想入的,自然覺得全部係優點。
就好似拍拖結婚,推三阻四,已經明白咩事。

b3410 發表於 18-9-12 08:43
我覺得有時嫌三嫌四,其實係唔想讀呢間學校,點睇都唔順眼。一心想入的,自然覺得全部係優點。
就好似拍拖 ...

對,但嫌三嫌四講既原因,又係咪真心話?如係,亦可以話價值觀顯現既一部份。

其實歐洲好多老U名U,都係OLD BUILDINGS 啦。

唔明,彩虹站有小巴上德望,點解要行上去呢?

kitmay 發表於 18-8-4 18:50
回覆 bettyay 的帖子

多谢你的提議,但住大圍,若不用過海會好點

我都係,好期待沙中線。。
自己試過搭MTR 去中環,都要成個鐘。