用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 準備中一,邊間女校好
樓主: kitmay
go

準備中一,邊間女校好   [複製鏈接]

kitmay 發表於 18-8-4 18:57
如果以我女成績考級一至三名,冇特別技能,考HYs 或是SPCS 邊間機會大d

小學以往有無師姐入呢幾間直資?如果有往績睇,勝算高一點。

kitmay 發表於 18-8-4 21:00
回覆 sukitelfold 的帖子

你的關心就是我所想,當年我自己在港大返學放學遲了在中環mtr 迫 爆上車,舟車勞 ...

所以可以唔過海係最好

打風落雨的繁忙時間,港鐡同隧巴都情況惡劣

去銅鑼灣尚勉強可接受,其他港島地區就真係無謂

kitmay 發表於 18-8-4 18:41
回覆 elbar 的帖子

我女成績不錯,但沒有特別專長,相信超級學校未必有機會 ...

試下無防,我女都無特別技能,普通小學,玩玩下收咗!

peggy 發表於 18-8-4 20:21
ST. Rosa s1~ s6都不可以出外食飯

改左,S6可以了

kitmay 發表於 18-8-4 18:35
多謝大家交流意見,升中女生好像競爭性好大,都會報HYS 試試有沒有機會,但知道好難入咁!反而德望好像容易 ...

直屬位乙一穩入。自行2間1A啦!

sukitelfold 發表於 18-8-4 20:00
其實先將個網收細,地點也是相當重要的一環,自己代入個囡身份,搵一、二天試下去過海學校體驗下,如果搭 ...

無錯,見朋友選了過海學校,行路連地鐵車程要一小時
幾天銜接課程送小朋友上學也叫救命
難為小朋友六年都要咁迫地鐵

sfuhsg 發表於 18-8-4 23:36
難為小朋友六年都 ...
我自己(新界人)返咗1X年中環工都知每日迫地鐵的苦况,過海巴士又怕塞車會遲到。所以我都係最遠揀九龍區比阿囡返學。

回覆 gigayan 的帖子

我返工少去學校,所以八唔到往績

kitmay 發表於 18-8-5 08:45
回覆 gigayan 的帖子

我返工少去學校,所以八唔到往績

我都是八唔到往績,現在煩惱自行怎麼選

熱媽 發表於 18-8-5 07:42
我自己(新界人)返咗1X年中環工都知每日迫地鐵的苦况,過海巴士又怕塞車會遲到。所以我都係最遠揀九龍區比阿 ...
話分兩說,中學一般返放學時間是不同上班時間的,那段時間的巴士地鐵其實唔算迫!當然有機會因活動遲放而撞上了!阿女經驗話那段時間因人多繁忙而巴士班次增加,都快上到車,有時竟然還有位坐添!所以可以親身體驗下

sfuhsg 發表於 18-8-4 23:36
難為小朋友六年都 ...
銜接課程可會就是遇上上班時間?

POWAHBB 發表於 18-8-5 09:04

老師有提議的,家長日將心儀學校寫低,續間問往績。我都識好少家長,絕少在學校出現

POWAHBB 發表於 18-8-5 09:04

你想知乜?或看看我會否知道幫上忙?其實自行,學校會在呈二後,因應你的意願成績給你兩個選擇參考!然後自行考量最後決定

bettyay 發表於 18-8-5 09:20
銜接課程可會就是遇上上班時間?

當初沒有去2nd in 您囡囡學校主要是交通問題。雖然有巴士直達,但5點半后,隧道十分塞車。現在行路直達、節省很多時間。

Sophie0804 發表於 18-8-5 09:34
當初沒有去2nd in 您囡囡學校主要是交通問題。雖然有巴士直達,但5點半后,隧道十分塞車。現在行路直達、 ...

所以也要睇你行的巴士路線,人人不同!你應該行紅隧,實塞瓜!我行東隧!七時前,仲ok的!你現在行返學,邊個都唔夠你近啦!老老實實,如果我家往返你囡囡學校,更大機會遇上觀塘繞道、觀塘道大塞車
所以各人考量也不一樣

bettyay 發表於 18-8-5 09:42
所以也要睇你行的巴士路線,人人不同!你應該行紅隧,實塞瓜!我行東隧!七時前,仲ok的!你現在行返學, ...

我自己基本有地鐵到都會考慮(出門到校一個鐘)都接受到。

可能我2個小學習慣左早起,所以冇太大concern。

kirstyau 發表於 18-8-5 10:25
我自己基本有地鐵到都會考慮(出門到校一個鐘)都接受到。

可能我2個小學習慣左早起,所以冇太大concern ...

你亦要考慮小學跟中學有很多不同,例如中學比較多課外活動,科目多很多、科目又深些,功課可能複雜些、花太多時間在車程上、小朋友可以會比較累。不過是因人而異,提一提大家

Sophie0804 發表於 18-8-5 11:00
你亦要考慮小學跟中學有很多不同,例如中學比較多課外活動,科目多很多、科目又深些,功課可能複雜些、花 ...

都係。因為我地樓下已經地鐵,加上小學已經跨區早起,所以地鐵可以點到點真係唔大問題。反而要轉小巴,巴士既學校我會concern多d。

我都識好多媽媽最好係同區,人各有志,最緊要自己覺得合適就好了。

同埋阿女今年9月升中了,估計預早1個鐘出門口到校, 比小學時仲可以遲多半個鐘起身。

kirstyau 發表於 18-8-5 11:05

都係。因為我地樓下已經地鐵,加上小學已經跨區早起,所以 ...

搬返去新校舍未?

其實放手俾小朋友獨自乘車,係有訓練孩子獨立的好處,返學放學遇上同學仔同途有傾有講亦有助聯誼!凡事有兩面呢!合理時間的車程,我覺得好ok同意,如果要轉車太轉折才到,反而更要考慮清楚

bettyay 發表於 18-8-5 11:38
搬返去新校舍未?

其實放手俾小朋友獨自乘車,係有訓練孩子獨立的好處,返學放學遇上同學仔同途有傾有講 ...

聽聞 2019年2,3,4月(其中1個月),校長話租約期滿,2019年Easter點都走到掛

話講返轉頭,阿女其實好鍾意你女個間,1面時老師讚佢英文好時佢開心都呢!地點超方便,學費又相宜 ,可惜2面時撞自行。

希望我冇mix up到好似係銅鑼灣。
‹ 上一主題|下一主題