用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望中學Vs聖士提反女子中學
樓主: Karinachu
go

德望中學Vs聖士提反女子中學  

LingChiBaBa 發表於 18-8-10 10:02
其實俾機會又唔珍惜啫。

年年升中都有家長認為自己D仔女未開竅....

想知學校內裡嘅校風、同學讀書氣氛、學校如何推動拔尖保底提升成績、品行培育等等各方面嘅資料,可以分享一下嗎?

matg000 發表於 18-8-10 10:54
可能接龍影響大D, 有SMCC家長在另一帖子留言, 接龍後成績倒退了, 大不如前.....
...

接龍又嘈,唔接龍又嘈!
所以話學校幾難做!

回覆 suzuki12 的帖子

聖提不是谷成績的學校, 學生是要自律讀書,初中的中英數科是分不同組別上堂的,如成績差的學生可由師姐放學後幫助補習。

瑩瑩老豆 發表於 18-8-9 22:35
不過唔知叫好定唔好. 有D 學生水平真係比較...
成績唔好會留班/離校,
即使Co edu,DG,DB都有呢個情況,就算神校都會有水平唔高嘅學生,不過多數係中產/富二代,已打算中途出走去外國讀書。MMS,SPCS,SSGC出走率都高,不少父母本身响本區長大及後海外留學,一早已為子女鋪路

fcatherinehk 發表於 18-8-10 14:47
成績唔好會留班/離校,
即使Co edu,DG,DB都有呢個情況,就算神校都會有水平唔高嘅學生,不過多數係中產/富 ...
所以唔少家長都喜愛用DSE成績去比將地區名校Vs傳統中學
根本兩類學校既學生流向係唔同...升學目標當中亦有分別...硬比係無意思~~~

mcl203 發表於 18-8-10 15:13
根本兩類學校既學生流向係唔同...升學目標當中亦有 ...

有意思架,無哂D Vs,EK咪好冷清

LingChiBaBa 發表於 18-8-10 16:12
有意思架,無哂D Vs,EK咪好冷清

我話硬比啫,軟比囉,可以增進友情~~~

mcl203 發表於 18-8-10 15:13
根本兩類學校既學生流向係唔同...升學目標當中亦有 ...
加上各學校發放DSE成績嘅方式同多少都好唔同. 好多時比較完一大輪, 最後大家都係......憑感覺

ok3 發表於 18-8-10 16:26
加上各學校發放DSE成績嘅方式同多少都好唔同. 好多時比較完一大輪, 最後大家都係......憑感覺
...
我信品牌...更信三斤釘理論...執到幾口釘就夠使了 ~~~

我信mcl203.想當年,(约6至8年前),中西區一線小學級一先入到聖士提反女子中學。我們(父母)分别上過中西區Band 1男校和聖士提反女子中學的中一新生家長會,對比下,SSGC比較窝心(富有人情味)。

siden 發表於 18-8-9 13:47
你果年應該係最差果年

之後無論家長群組定網上論壇都鬧到七彩,有人寧願去aps都唔肯去德小,德小可以插班 ...

龍門任學校每年搬,德小生自求多福

回覆樓主

既然當初叩門已經思考過,今天不應再問這問題,讓其他GH waiting 有得讀吧。

回覆 matg000 的帖子

can  you elaborate as i dun know much about this?wanna learn more! thx million !!!

回覆 s583057a 的帖子

樓主,我囡德小成績很不錯,見你哩个成功例孑,我真想完全不要德中offer,去玩自行及大抽獎津貼及官中!

hyao 發表於 18-8-11 14:16
龍門任學校每年搬,德小生自求多福

每間直資中學都可以隨時搬籠門, 德望只係提早示範俾大家睇吓啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HappiMom 發表於 18-8-13 11:27
回覆 s583057a 的帖子

樓主,我囡德小成績很不錯,見你哩个成功例孑,我真想完全不要德中offer,去玩自行及 ...

成績不錯就go ahead. 好多津校不比GH差。 GH仲要比學費!!

fcatherinehk    發表於 18-8-13 15:54
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-8-13 12:31
成績不錯就go ahead. 好多津校不比GH差。 GH仲要比學費!!

例如有邊幾間津校好過Good Hope?

e2m 發表於 18-8-13 22:36
例如有邊幾間津校好過Good Hope?

我認為好唔代表大家認為好! 我係非一般ek家長, 係外星家長!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

matg000 發表於 18-8-10 10:54
可能接龍影響大D, 有SMCC家長在另一帖子留言, 接龍後成績倒退了, 大不如前.....
...
聽聞有家長向學校反映要求學校斷龍...

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-14 01:00
聽聞有家長向學校反映要求學校斷龍...

"教好" ... "學生" 定係 "教"... "好學生" ...