用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望中學Vs聖士提反女子中學
樓主: Karinachu
go

德望中學Vs聖士提反女子中學   [複製鏈接]

siden 發表於 18-8-4 16:20
我真係覺得兩間差不多

兩間都有幸有機會同佢啲同學仔 interact 過, SSGC 嗰次印象深刻,去參觀唔識去某個位 (佢哋係古蹟好多祕位唔係一般 layout) 同學仔唔單埋你去仲介紹埋,待人接物見微知著;真係留下一個高質印象。另一間都大方得體,不過就稍稍比下去了。

fcatherinehk    發表於 18-8-4 17:26

os_ecu 發表於 18-8-4 16:41
叩得多數係唔死心終極想讀的,好少叩到又唔去咁衰格。

真係 Pat Pat 痕咩。
一般人心態係咁,但今年我真係見人去叩門(小學),叩完唔係去的!甚至去考插班,人家收咗,最後又唔走的!不解!可能真係Pat pat 痕
今次我都投聖提女子!我喜歡校舍及交通配套!學生學術上應該差不多,加上不用交學費!勝

fcatherinehk    發表於 18-8-4 17:27

sukitelfold 發表於 18-8-4 16:44
Ummm....感覺好危險,因為時、地、人之不同,會有很大的誤差,有時候又未必準確。

特別是「高質」這些虛 ...

危乜嘢險呢又,誇張得你 。

你哋俾嗰啲 comment 又好安全乎。

bettyay 發表於 18-8-4 16:48
一般人心態係咁,但今年我真係見人去叩門(小學),叩完唔係去的!甚至去考插班,人家收咗,最後又唔走的! ...

同意

bettyay 發表於 18-8-4 16:48
一般人心態係咁,但今年我真係見人去叩門(小學),叩完唔係去的!甚至去考插班,人家收咗,最後又唔走的! ...

講緊中學. 真係唔死心先會叩,收咗即刻跳船。

小學無張派位證管住,free range 好多

os_ecu 發表於 18-8-4 16:46
兩間都有幸有機會同佢啲同學仔 interact 過, SSGC 嗰次印象深刻,去參觀唔識去某個位 (佢哋係古蹟好多祕 ...

黑天鵝理論。。。

os_ecu 發表於 18-8-4 16:49
危乜嘢險呢又,誇張得你 。

你哋俾嗰啲 comment 又好安全乎。

憑感覺》〉》危險

sukitelfold 發表於 18-8-4 16:55
憑感覺》〉》危險

哦,明晒。你閣下嘅感覺就安全,人哋嘅就危險。

or

揀中學嘢嘢又好似數據天皇乜都(以為客觀) quantify 之下先可以“安全”做出決定。

Gut feeling , follow your instinct. I love to live dangerously la. 辛苦晒

os_ecu 發表於 18-8-4 17:05
哦,明晒。你閣下嘅感覺就安全,人哋嘅就危險。

or

繼續⋯路過·bye

siden 發表於 18-8-4 16:20
我真係覺得兩間差不多

同意, 但我直覺SSGC品牌稍佳~~~

同意mcl203说法。

os_ecu 發表於 18-8-3 21:08
德望收,又去叩 SSGS. 如果中嘅話 咁 SSGS 啦。
位好啲,學生相對又高質啲

近年中西區多左好多新移民家庭,都唔少抽入左聖提小﹑中,唔知對高質有冇影嚮呢?戴定頭盔先,當然新移民都有高質嘅

sunnygirl 發表於 18-8-6 09:23
近年中西區多左好多新移民家庭,都唔少抽入左聖提小﹑中,唔知對高質有冇影嚮呢?戴定頭盔先,當然新移民 ...

其實我都想問呢條問題。。。

我覺得ssg (中學)就應該影響唔大。外人要 band 1 先自行 or 抽到。

sunnygirl 發表於 18-8-6 09:23
近年中西區多左好多新移民家庭,都唔少抽入左聖提小﹑中,唔知對高質有冇影嚮呢?戴定頭盔先,當然新移民 ...

人口 composition 會否對質素有所影響就見人見智,我自己就相信 “眼見為實”。

黑天鵝又好白天鵝又好,唔好聽人講上網睇下就當係呀,好危險的。

我又嚟多口講吓D懶係客觀既因素:

GH多年嚟, 都好積極係D1賽場同DGS, HY一決高下, 但近年DSE成績反覆向下..... 可能因此衍生出另一個安排, 近兩三年GH中學部減少接收GH小學部學生

到底GH能否係D1賽場同提升DSE成績之間作好平衡呢? 拭目以待

SSGSS呢, D1賽場就無影, 不過我諗佢又唔會唔支援學生發展體育既, 起碼早幾年出個位滑浪風帆世界錦標賽女子U15組別世界冠軍. SSGSS轉直資唔成, 又無話要同小學部脫龍. 佢既直屬位, 仲年年夠Cover小學部95%以上既學生. 咁佢多年嚟既DSE成績, 亦不見得比GH差太遠

論交通方便呢? 我諗好明顯
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-6 12:18
我又嚟多口講吓D懶係客觀既因素:

GH多年嚟, 都好積極係D1賽場同DGS, HY一決高下, 但近年DSE成績反覆向下.. ...

GH 今年DSE比上年有明顯進步,好似已經止跌回升

不過我唔知SSGC成績,所以唔知邊間比較好?

os_ecu 發表於 18-8-6 10:03

人口 composition 會否對質素有所影響就見人見智,我自己就相 ...

我就係"眼見為實"所以先有呢個疑惑

sunnygirl 發表於 18-8-6 12:46
我就係"眼見為實"所以先有呢個疑惑

強行用 ethnicity 去區分質素又以偏蓋全咗少少,要深入少少觀其言行再決定唔遲。

要真係實地考察下,親身參加佢哋啲活動,多啲 interactions 先會有多啲體會。

回覆 hkpapa852 的帖子

GH  dse 成績不是比SSGC 優嗎?  
今年有狀元及榜眼。 SSGC 有沒有公佈成績?

回覆 Karinachu 的帖子

I choose GH

F3 選科方面比較多選擇。 
其他資源給學生也比較多及豐富。

‹ 上一主題|下一主題