用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望中學Vs聖士提反女子中學
樓主: Karinachu
go

德望中學Vs聖士提反女子中學   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-8-17 11:23
沙崇無對外公佈入U詳情. 但近3年整體4+和5+都非常好, 和沙呂同曾肇添差不多

主要差別, 在於沙崇只有一班左 ...

多謝你解答!

hkpapa852 發表於 18-8-17 11:23
沙崇無對外公佈入U詳情. 但近3年整體4+和5+都非常好, 和沙呂同曾肇添差不多

主要差別, 在於沙崇只有一班左 ...

如果整體5+也靚仔,估計入 U 選科也差不到那裡...

hkpapa852 發表於 18-8-17 09:27
其實近年大部份中學, S1同S6既人數係差好遠

MSS近年都只有~100個S6畢業生, 沙崇, 培僑呢D近年成績冒起既學 ...

完全明白選校不能只看成績分數。在此大前題下....

家長較關心的是6年前一群學生今天這一群學生成績如何。

事實係中學有流失率,普遍而言,S1 上 S2 後便較stable, 到S6流失率大概是單位數。當然某些中學流失率一向是偏高。流失原因盡也不同(不盡述)

Extreme 情況..
用 95% 成績數據去 generalise 100% 與用 70% 成績數據去 generalise 100% 作比較, 好似... 有些不太平衡 。

純粹討論下 ..

Ktfk 發表於 18-8-17 14:25

家長較關心的是6年前一群學生今天這一群學生成績如何。 ...

流失率高係S2後喎,要配合佢地有足夠時間係海外部署入名大學,實力夠S4前走,只為升學既S4升S5走~~~

Ktfk 發表於 18-8-17 14:25

家長較關心的是6年前一群學生今天這一群學生成績如何。 ...
你留意吓各大校務報告吧!

沒有那一年, 流失率會穩陣

離開亦可以有好多唔同既原因.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我想帶出討論嘅重點係..

兩間中學,一間track record 低流失率,一間track record 高流失率,

純成績比較 ( 由S1 in-take 到最後)...

例如情況..
用 95% 成績數據去 generalise 100% 與用 70% 成績數據去 generalise 100% 作比較, 會唔會... 有些不太平衡 ?

又或者咁問,given 只知道流失率高低(細節不清楚 ), DSE 成績相若,其他條件太致相同,你會傾向選那一間?

回覆 mcl203 的帖子

多謝分享  .

Ktfk 發表於 18-8-17 16:38

我想帶出討論嘅重點係..

參考GH 2017年校務報告, 2015-2017呢3年, 每年畢業生只有16X年, 但S1有24X人

流失率高/低唔係斷估, 唔該認真去睇下人地校務報告先講

水平相近既中學, 又沒有明顯既多元出路 (如有GCE-AL/IBDP選擇) 安排, 我諗唔到咩理由要去俾錢讀書 (個人意見)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sorry,  我原意不是 pinpoint 那一間中學。

只是理性d討論這情況 - DSE 數據在流失率高低的客觀比較(或較客觀比較)。

GH 消失的80人是自動消失? 被消失? 好慘......

Ktfk 發表於 18-8-17 17:18

其實流失既學生係前中後都會有,流失率高反為家長要考慮一下是否適合自己小朋友,始終或許會影響小朋友既學習心情。引用我小朋友前小學做例子,佢班同學仔P5已經討論想去放洋,甚麼考DSE好大壓力,中文好易肥,S2->S3已經累計少左~20人, ~15%~~~

Ktfk 發表於 18-8-17 17:18
每一間中學都有流失, 原因不盡相同, 外人不會得知.

如果要加埋流失率去衡量成績, 其實一樣係無乜意思.

如果真係咁介意流失率高低, 香港其它無乜學校啱讀.

實際上確是有學校高,有學校低....

子女不出國讀便是要從中挑選( 當然學校也會選學生),無論你介意與不介意...

我也明白隨口問嘢就好容易,解答就有時勞煩咗d高手。

我估評估 DSE 成績 factor 埋流失率係好難,或者難有廣泛認同。

但單單兩間各樣條件甚為相近中學去選,分別只是其中一間流失率特別高,可能每人心中也有自己答案。

‹ 上一主題|下一主題