用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 覺得女兒好難教,求分享
go

覺得女兒好難教,求分享 [複製鏈接]

女女剛好3歲,屋企有姐姐同我一齊湊
女女平時講英文多過講中文,英文可以講full sentence,中文唔得唔肯講但聽得明,其實咁樣係咪算係言語發展遲緩?
佢好鐘意英文,認到很多英文生字,能獨自閱讀英文圖書,而中文就靠死記
臭脾氣,好易爆喊,硬頸到暈,會郁手郁腳拍打人
平時自己玩多,但有一個老友會欖頭欖頸,因為老友非常主動同佢玩
專注力差,上堂經常發夢,聽唔到老師指示,但老師問佢問題時發現教嘅嘢佢係識
到底我應該順其自然,定係有冇咩方法或者專業人士可以幫到我呢?謝謝

1    0    0    0

唔覺得有咩問題~但我覺得可以講多點中文

0030 發表於 18-8-3 14:25
唔覺得有咩問題~但我覺得可以講多點中文

係呀,呢點我係幾擔心,因為我地唔打算比佢讀國際學校,所以佢一定要識中文,但佢總係唔太願意講

回覆 cy372818 的帖子

屋企個個都講中文的時候她自然會講中文!語言環境好重要~

回覆樓主:

想問下樓主,最後你孩子有學中文嗎?因我家也類似這樣的情況。今年9月要上k1了,我也很心急。。。

回覆樓主:

fibe0313 發表於 19-1-28 22:51
想問下樓主,最後你孩子有學中文嗎?因我家也類似這樣的情況。今年9月要上k1了,我也很心急。。。
...

我女返咗K1 之後好咗啲,因為學校老師只會同佢講廣東話。
再加上,呢半年嚟我主力同佢講廣東話,而家佢可以講到少少簡單嘅廣東話句子。
但佢平時主力都仍然係講英文,因為講英文對佢嚟講係比較輕鬆,簡單,我諗佢已經係用英文思考啦。但當我同佢講廣東話時,佢會嘗試用廣東話答我。
如樓上JM 所講,語境真係好重要。不停同佢講廣東話,教佢講廣東話,對我嚟講係好辛苦,因為我唔係鐘意講嘢嘅人,不過見住佢有進步都值得嘅。
JM, 加油呀!!!!

cy372818 發表於 19-1-30 18:41
我女返咗K1 之後好咗啲,因為學校老師只會同佢講廣東話。
再加上,呢半年嚟我主力同佢講廣東話,而家佢可 ...

謝謝。我女的情況係我教佢中文名詞,佢心情好時會跟住我講,但有高低音。但可能過2日再問佢,佢已經唔記得左中文係咩。。。。好簡單的中文指令佢識聽。但詞語都仲未學到10個。。。 反而英文佢詞語已over 400個。。。學講句子都係用英文。我唔識點樣將佢既母語變番做廣東話。。。。

fibe0313 發表於 19-1-30 22:13
謝謝。我女的情況係我教佢中文名詞,佢心情好時會跟住我講,但有高低音。但可能過2日再問佢,佢已經唔記得 ...

盡量多用中文同佢講嘢,佢用英文答你,就教佢用中文跟你講一次,都係慢慢儲返嚟。
而家當我女用英文同我講嘢,我會叫佢「講中文」,佢都可以轉返做中文,有時可能會有啲唔岩,我就教佢正確講法再跟我講一次。
慢慢嚟,唔使心急,語言都係時間浸返嚟。

cy372818 發表於 19-1-31 14:49
盡量多用中文同佢講嘢,佢用英文答你,就教佢用中文跟你講一次,都係慢慢儲返嚟。
而家當我女用英文同我講 ...

好多時候我說中文,她會無視我。直到我講完中文,再用英文說一次,她才有反應

一般小朋友會用言語表達感受,當未完全表達自己時,會多用肢體動作表達,拍打人也是表達的一種,用圖書及role play 教反正確表達方式應該會進步多些,如果教左半年無任何改善,可考慮遊戲治療

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題