用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幫熟人補習呢個價錢合適嗎?
go

幫熟人補習呢個價錢合適嗎? [複製鏈接]

最近幾個前同事都搵我幫佢哋嘅小朋友補習,我已經有兩年冇做補習社啦,我都唔知道依家私人補習公價係幾多,我只係set咗350蚊兩個鐘補小三英文,全包。我都唔知收得會唔會太貴定太平.....
我最近幫人補普通話都只係收$160一個鐘......
   4    0    0    0

riverflowsinu 發表於 18-8-2 20:26
最近幾個前同事都搵我幫佢哋嘅小朋友補習,我已經有兩年冇做補習社啦,我都唔知道依家私人補習公價係幾多, ...

你乜野資歷?我覺得太貴,你朋友應該無搵你補,所以先上黎問?

唔可以話好貴,但補初小绝對唔算平囉。
若是好朋友,我真心覺得貴  

回覆樓主:

補習老師的身價同本事掛勾, 好難就甘講係平定貴

如果你有native eng teaching資格, 350兩個鐘當然超平, 如果你是中學生補小學就算貴了

另外請問你160補普通話又是什麼資歷?

一對一專科補習應該係比補功課貴的, 我諗樓主可參考出面的補習班的價錢,同自己的資歷再作調整

講開又講, 原來出面果d 數研老師都係請中六畢業
同學仔媽咪講的, 話呀sir 辭職去讀大學

如果老師有資歷的, 補到有進步得黎小朋友鐘意老師的, 點貴都會補, 老師影響好犀利, 差老師會令小朋友憎左果科, 好的老師一句說話會令小朋友終生獲益

懶懶熊 發表於 18-8-2 23:07
你乜野資歷?我覺得太貴,你朋友應該無搵你補,所以先上黎問?
我做全職補習社老師三年,雖然無大學畢業,但係對於教小學生綽綽有餘,因為本身有經驗同教學技巧,學生係學得開心。朋友係搵我補ar,聽日開始。

bbsonyy 發表於 18-8-3 03:07
補習老師的身價同本事掛勾, 好難就甘講係平定貴

如果你有native eng teaching資格, 350兩個鐘當然超平, ...

一般開口講英文多數人以為我喺外國返嚟,有過幾年全職做補習社而已。普通話係二甲囉,私人補多。

回覆 kayi0556 的帖子

其實係ga,因為補習社要慳錢,多數會請dse學生,不過其實好睇個人經驗同傳授技巧,另外就係同學生夾唔夾,之前做過一間補習社,收的都係問題學生,真係好勞氣,齋強硬對抗就死得。就算搵大學生,唔係做開教學角色,其實都未必識教,

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

因為我有朋友喺天水圍全職私人補習,佢上門係收200以上一個鐘....唔包train oral,我無乜所謂,phonics必要時都教埋,好多學生都唔識靈活背vocab其實好辛苦....

回覆樓主:

如果名校/神校,又是師兄師妹及專業人仕,咁好平

簽名被屏蔽

回覆樓主

我請港大學生幫小朋友補小一英文200蚊一個鐘

W_cindy 發表於 18-8-4 08:18
我請港大學生幫小朋友補小一英文200蚊一個鐘

學生來說,好貴喎!我女中二,香港大學year 2 學生來補數都係收$130,時間多仲要教埋佢英文,佢仲要名中學出身,dse 都唔少5/5*架

MiuMiu2004 發表於 18-8-4 09:07
學生來說,好貴喎!我女中二,香港大學year 2 學生來補數都係收$130,時間多仲要教埋佢英文,佢仲要名中學 ...

咁我下次開低啲價錢⋯⋯#mouth:#mouth:

回覆樓主:

回覆樓主

唉...其實好多父母學歷仲高,不過返工無時間,也為了不想傷感情不自己出手。

回覆樓主:

補習老師最重要是學生有成績,那麼便可以叫高價,否則老師資歷再好也沒用。

回覆 riverflowsinu 的帖子

其實小學d野真心好簡單,我仔小二,我已經教完佢小五既數,佢又接受到同識,如果我仔要補,只會搵人補英文,是net果種,始終以英文為母語既人,語境會好d

riverflowsinu 發表於 18-8-3 18:51
一般開口講英文多數人以為我喺外國返嚟,有過幾年全職做補習社而已。普通話係二甲囉,私人補多。
...

唔好意思, 請問"普通話二甲"是什麼意思?
‹ 上一主題|下一主題