用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 孩子男女問題
樓主: 786
go

孩子男女問題   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 18-8-3 20:42
我嗰個係女,我同佢講好現實嘅情況:如果14歲拍拖,一係幾個月就散,一係愛情馬拉松。
假設個男仔30歲有基 ...

你後生係咪咁諗先?

而家D 年輕人,未必以結婚為目標來談戀愛喎。

你講小龍女果16年,可能佢只係求開心,攞下經驗值而已。

retriever 發表於 18-8-3 21:50
我無話係有問題呀。

無話你觀點唔岩呀。

我諗睇你如何表達,我同仔通常以傾談方式而並非家長式教導,大家一齊討論有説有笑,呢種方式我兩個仔都受落。

retriever 發表於 18-8-3 21:53
你後生係咪咁諗先?

而家D 年輕人,未必以結婚為目標來談戀愛喎。

我係。當年19歲,拍拖4年後結婚。
叉開少少:我哋係基督徒,夫婦喺團契識同拍拖。基督教觀點,拍拖係一個承諾,負責任,要認真,要真誠。拍拖係好嚴肅嘅事,分手有機會牽涉其中一人轉教會,好麻煩,因此一般會以結婚為前提拍拖。

YolandaTam 發表於 18-8-3 20:42
我嗰個係女,我同佢講好現實嘅情況:如果14歲拍拖,一係幾個月就散,一係愛情馬拉松。
假設個男仔30歲有基 ...
我同囝囝都有討論過通常初戀都好容易散,年纪越细開始越難長久。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-3 22:03
我同囝囝都有討論過通常初戀都好容易散,年纪越细開始越難長久。

係呀,可能因為未玩夠,可能因為唔知自己要乜,可能因為一個讀書一個工作越走越遠,可能因為入大學或出來工作識咗更對的人,可能因為悶......太年輕,太多可能。

回覆 YolandaTam 的帖子

你好早婚, 你的另一半是否也是同你差不多年齡? 你們有冇後悔咁早婚?

aa06 發表於 18-8-4 16:43
回覆 YolandaTam 的帖子

你好早婚, 你的另一半是否也是同你差不多年齡? 你們有冇後悔咁早婚?

我19歲拍拖,之後一踏出大學門口就結婚,研究學位都係婚後先至讀,老公大我5年。冇後悔早婚,因為某啲家庭因素,如果當時結唔成應該會分手,咁就錯過咗對方。

回覆樓主:

入黎學定野,呀女初中,都怕太早拍拖,影響學業。明白要黎既礙唔到,要花多D調節心態。

醒目開學勳章 王國長老

emibaby 發表於 18-8-5 01:11
入黎學定野,呀女初中,都怕太早拍拖,影響學業。明白要黎既礙唔到,要花多D調節心態。
...

我一早講左拍拖會遇到既問題,真係要拍高中時我唔反對,初中太細唔係咁好,最好就係讀到大學先拍,人更成熟知道自己需要一個咩類型既人。

emibaby 發表於 18-8-5 01:11
...

我觉得……一般同家人关係好、溝通良好既年青人,唔会好恨早拍拖(我指+三、四歲)。

我女樣貎中上, 身型適中.
佢係大B, 思想上相對成熟, 性格獨立, 根本唔把同級既男生放在眼裏, 甚至乎覺得同級男生太幼稚.
佢好勝心強, 唔算尖子, 但讀書成績也名列前茅, 無補習, 佢自己著緊功課, 好識得安排時間溫習.  有音樂天份, 閒時鍾意彈琴唱歌自娱.  坦白講, 有啲高"鬥", 等閒男仔好難埋到身.  讀中五那一樣, 曾這樣跟我說: "我真係無咁笨, 依家緊係讀書緊要, 仲話啲女同學一陣拍拖一陣又分手, 搞到哭哭啼啼, 真係無意思."  
依家入咗大學啦, 無聽聞拍拖, 我依家要鼓勵佢拍吓拖, 仲有啲擔心佢太揀擇嫁唔出.

YDLFATHER    發表於 18-8-10 21:40

miriam 發表於 18-8-5 03:05

我一早講左拍拖會遇到既問題,真係要拍高中時我唔反對,初中 ...

我都想佢大學先拍拖,唔只頂唔頂到。佢玩既運動圈子細,加上資訊發達,好易容找到一D志同道合既人,係社交媒體度互相follow,少女心好容易被D前輩吸引住,到時我就頭痕喇

Yanamami 發表於 18-8-5 07:31
我觉得……一般同家人关係好、溝通良好既年青人,唔会好恨早拍拖(我指+三、四歲)。 ...

我地比較內斂,樣樣都傾,唯獨情感呢方面冇咩點傾。小學有同學仔向呀女表白,我都係由對方家長話比我聽先知,真係好失敗

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-8-5 07:31
我觉得……一般同家人关係好、溝通良好既年青人,唔会好恨早拍拖(我指+三、四歲)。 ...
我個位恨唔恨唔知喇, 現階段佢情願花時間練波好過.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

emibaby 發表於 18-8-5 11:56
我都想佢大學先拍拖,唔只頂唔頂到。佢玩既運動圈子細,加上資訊發達,好易容找到一D志同道合既人,係社交 ...
運動圈子大你仲驚丫, 玩場學界賽, 參加下青苗少訓之類既野識得更多人丫.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

emibaby 發表於 18-8-5 12:03
我地比較內斂,樣樣都傾,唯獨情感呢方面冇咩點傾。小學有同學仔向呀女表白,我都係由對方家長話比我聽先 ...
我囡小學時收過不知名同學送既朱古力, 佢驚有毒咁交左畀生活指導既主任, 同我講返時我勁爆笑咋.

786 發表於 18-8-2 06:43
男孩子B1C英中升中二,全級名次高上台領學業獎。因“細仔”所以思想比較BB。有課外活動成績也優越。也頗靚 ...
注意:系Ek唔可以隨便讚自己仔女叻,靓或資優之類,否則就有幾條友走出黎踩你,記住:自讚係死罪嚟㗎

breadcheung 發表於 18-8-6 09:58
注意:系Ek唔可以隨便讚自己仔女叻,靓或資優之類,否則就有幾條友走出黎踩你,記住:自讚係死罪嚟㗎 ...
茅呀~楼主無俾人踩吖~大家熟口熟面,点会踩?

miriam 發表於 18-8-6 00:40
我囡小學時收過不知名同學送既朱古力, 佢驚有毒咁交左畀生活指導既主任, 同我講返時我勁爆笑咋.
...

有毒,真係笑死!
我果個係whatsapp 度推埋份禮物,唔敢收。

miriam 發表於 18-8-6 00:38
運動圈子大你仲驚丫, 玩場學界賽, 參加下青苗少訓之類既野識得更多人丫.

有玩學界同港隊,其實來來去去都係果班人
‹ 上一主題|下一主題