用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 孩子男女問題
樓主: 786
go

孩子男女問題   [複製鏈接]

miriam 發表於 18-8-3 15:06
我囡打場比賽有緋聞添喇
咁危險? 佢成日比賽喎, 咁你點解決阿女D男女問題? 教下樓主好喎。

little_yolky 發表於 18-8-3 14:57
我都覺得我兩個女好靚架, 不過阿大超重, 阿細扮男裝無人知佢係女仔啫。 ...
現在啲廣告興用肥仔肥妹,好多年前喺日本開始,其他地方(例如香港同台灣)都開始跟,所以可能肥仔肥妹會越來越受歡迎。

little_yolky 發表於 18-8-3 14:57
我都覺得我兩個女好靚架, 不過阿大超重, 阿細扮男裝無人知佢係女仔啫。 ...
有無呢個肥妹咁肥? https://youtu.be/PwTejad2O3Q   

王家爸爸 發表於 18-8-3 15:15
現在啲廣告興用肥仔肥妹,好多年前喺日本開始,其他地方(例如香港同台灣)都開始跟,所以可能肥仔肥妹會越 ...
我唔會聽你講既, 佢只係超重咗5 Kg, 依家已經減咗3 Kg, 仲有2 Kg就達標了。差咗3 Kg, 望落去已經好唔同了。繼續努力!

王家爸爸    發表於 18-8-4 08:54

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-8-3 15:08
咁危險? 佢成日比賽喎, 咁你點解決阿女D男女問題? 教下樓主好喎。

我問佢個男仔靚唔靚仔, 有幾高, Form 幾咋, 真係既記得帶畀我見下.

佢地要 "十月芥菜起心" 阻止到咩, 不如諗下發生左點去接受同約法三章仲好喇.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

786 發表於 18-8-3 08:10
孩子拍過兩輯電視廣告。

介紹我女俾你仔識你仔有無180高?

王家爸爸 發表於 18-8-3 10:12
邦民廣告個肥妹佢阿媽一定話佢係天仙。個個父母都係覺得自己既小朋友靚,好正常。
我反而鍾意啲比 ...
我又介紹埋我女俾你仔識

王家爸爸    發表於 18-8-4 08:55

言歸正傳,好简单,反正你仔無心,只要避免单独见面,如非必要少whatsapp, 唔好有求必应,唔好禁熱心……普通朋友就普通相处。

王家爸爸 發表於 18-8-3 14:58
用煲劇邏輯去諗現實世界,可能落差好大。

可能是競爭對手(仇敵)/暗戀,其中之—,改不了

786 發表於 18-8-2 06:43
男孩子B1C英中升中二,全級名次高上台領學業獎。因“細仔”所以思想比較BB。有課外活動成績也優越。也頗靚 ...

阿女中一中二都有同學"仔"主動同佢"傾計"呀, whatsapp呀咁。 佢又覺得冇咩野, 男女同學普通相處咁囉, 做阿媽我又唔會太大反應比佢, 只係間中同佢傾開計先落下藥學業為重, 大學大把機會識男仔 慢慢揀唔洗急
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

順其自然,提醒孩子學業為重。

786 發表於 18-8-2 06:43
男孩子B1C英中升中二,全級名次高上台領學業獎。因“細仔”所以思想比較BB。有課外活動成績也優越。也頗靚 ...
我明你意思,亦認同現今世代女生會比男生主動,唔少少女升上中學已經心急想怕拖,甚至失身,要避免就要及早教導子女如何對待兩性關係。先唔講孩子靚唔靚先,十八無醜婦,青春無敵,男孩子/女孩子情豆初開亦屬正常。樓主唔想囝囝太早拍拖,就要及早教導孩子兩性相處態度,最理想在小學階段就要教,防止青春期心思思誤堕情網。
個人做法從小到大我教兒子對待女生都要保持拒離,與女孩子可以做好朋友,但不要有身體觸踫,求學時期最好不要拍拖,告訴佢太早拍拖大家思想唔成熟,很容易吵架/分手而影響自己,灌輸比佢知社會較頃向保護婦孺,所以若與女生有親密接觸就算女生同意,男生都可能惹上官非,所以有女生主動都要懂得避開。引導佢明白男孩子只要有能力、有學識、有品格,不用擔心將來没有女朋友。我兒今年升中三,他説中一已經見倒有同學拍拖,亦有女同學對佢有好感,可能我從小已經洗佢腦,所以佢會以學業行先,大學先會拍拖。

YDLFATHER    發表於 18-8-10 21:37

咁細個已拍過廣告,圈子仲複雜個學校吧?

Anniemun 發表於 18-8-3 18:42
咁細個已拍過廣告,圈子仲複雜個學校吧?

依家拍廣告 唔係入娛樂 拍廣告多數後生以輩做
唔係以前咁複習啦

miriam 發表於 18-8-3 15:28
我問佢個男仔靚唔靚仔, 有幾高, Form 幾咋, 真係既記得帶畀我見下.

佢地要 "十月芥菜起心" 阻止到咩, 不 ...

係 我細女入U summer camp 之前
突然同我講 如果遇到適合对像
投緣 佢會試拍拖。叫我唔好阻止佢
我笑住同佢 大家做朋友唔紧要
最紧要唔好做人 佢即反我白眼
話我諗多咗

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-3 18:09
我明你意思,亦認同現今世代女生會比男生主動,唔少少女升上中學已經心急想怕拖,甚至失身,要避免就要及早 ...

唔好意思,你講呢D 比較舊式同埋成年人視角,細路除咗唔聽,會唔會覺得同你溝通唔到?!

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-3 18:09
我明你意思,亦認同現今世代女生會比男生主動,唔少少女升上中學已經心急想怕拖,甚至失身,要避免就要及早 ...

我嗰個係女,我同佢講好現實嘅情況:如果14歲拍拖,一係幾個月就散,一係愛情馬拉松。
假設個男仔30歲有基礎結婚,要拍16年,一般拍拖4-5年已老夫老妻 feel, 一係結婚一係分手。 此時雙方只得18,9歲,實在未玩夠,但又悶到發慌,因此分手機會較大。

retriever 發表於 18-8-3 20:31
唔好意思,你講呢D 比較舊式同埋成年人視角,細路除咗唔聽,會唔會覺得同你溝通唔到?!
...
我唔覺得怎樣舊式同埋點樣成年人視角?教孩子學懂兩性相處,互相專重有咩問題?再講現實社會的確係比較保護女性,所以男孩子要懂避忌呢啲係基本知識,唔算咩成年人視角,點會溝通唔倒???

retriever 發表於 18-8-3 20:31
...

仲有基本上我對管教自己孩子一向持開放態度,無所不談,重視溝通,所以我仔青春期大家關係仍然好好。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-3 21:44
我唔覺得怎樣舊式同埋點樣成年人視角?教孩子學懂兩性相處,互相專重有咩問題?再講現實社會的確係比較保護 ...

我無話係有問題呀。

無話你觀點唔岩呀。

只係覺得,言談間感覺唔到代入佢個位,可能細路覺得你會話不投機,聽唔入耳。
‹ 上一主題|下一主題