用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 孩子男女問題
go

孩子男女問題  

男孩子B1C英中升中二,全級名次高上台領學業獎。因“細仔”所以思想比較BB。有課外活動成績也優越。也頗靚仔。

問他可有女生接近佢。佢竟然答出兩個不同班但住附近的女仔。一個同級一個升中四。

知道他還年幼,無男女關係方面的想法。但女生始終成熟些,現在會很主動。

大家認為如何做前期工作,去減低男女關係問題?

做吓朋友姐, 唔使咁緊張喎, 升中二, 第日可能掛住讀書唔會去識女仔啦

786 發表於 18-8-2 06:43
男孩子B1C英中升中二,全級名次高上台領學業獎。因“細仔”所以思想比較BB。有課外活動成績也優越。也頗靚 ...
好可能係你諗多咗啦

2jkidsfather    發表於 18-8-3 08:15

回覆樓主

通常個個父母都覺得自己嘅仔女好靚仔、靚女

admiral1008    發表於 18-8-28 15:11
esmehouse    發表於 18-8-3 16:11
王家爸爸    發表於 18-8-3 10:06

chunchundaddy 發表於 18-8-2 19:12

呢句真

回覆樓主:

孩子拍過兩輯電視廣告。

786 發表於 18-8-3 08:10
孩子拍過兩輯電視廣告。
轉去男校?

醒目開學勳章 王國長老

chunchundaddy 發表於 18-8-2 19:12
我都覺得我囡好靚女, 不過畀男仔更 man 之嘛
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-8-3 09:53
邦民廣告個肥妹佢阿媽一定話佢係天仙。個個父母都係覺得自己既小朋友靚,好正常。
我反而鍾意啲比較 man 既女仔,唔會太煩,直話直說,自理能力又高。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 18-8-3 10:12
邦民廣告個肥妹佢阿媽一定話佢係天仙。個個父母都係覺得自己既小朋友靚,好正常。
我反而鍾意啲比 ...
佢 man 到班男同學唔敢恰佢

王家爸爸    發表於 18-8-3 10:28
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

2jkidsfather 發表於 18-8-3 08:17
轉去男校?

轉男校,可能到時有另一更大煩惱

王家爸爸    發表於 18-8-3 14:55

786 發表於 18-8-2 06:43
男孩子B1C英中升中二,全級名次高上台領學業獎。因“細仔”所以思想比較BB。有課外活動成績也優越。也頗靚 ...

係咪敏感左?

可否講下點接近法?

我反而覺得要俾佢接觸多方面既女仔(譬如帶佢返教會),燕廋環肥,等佢知道呢個世界, 有唔同特式出色,先唔會太易走入蜘蛛精既盤絲洞。

王家爸爸 發表於 18-8-3 10:12
我反而鍾意啲比 ...

點解大家講歪左,去左係咪靚果度?

其實佢升F2, 又成績好是叻仔, 好應該明白受女仔歡迎同女仔真正埋身要求拍拖是有好大分別.  如果佢唔想拍拖應清楚同女仔說明自己唔想, 唔用拖到件事複雜先煩架.     

回覆樓主:

自己也有類似相法 孩子中中考全级尾尾,但高中昰精英班的班長及風纪,也上台取獎,校長也讚佢,有次去學校取成績表時見有個女同學(靚女)的眼神有異!自己多年煲劇,多數估是暗戀,問孩子有冇感覺,話冇,上到大學五件事之一應該要拍吓拖!二年都冇,做個宅男,真失敗 (申報孩子又矮又四眼喜打機)

miriam 發表於 18-8-3 09:53
我都覺得我兩個女好靚架, 不過阿大超重, 阿細扮男裝無人知佢係女仔啫。

brother4 發表於 18-8-3 13:58
自己也有類似相法  孩子中中考全级尾尾,但高中昰精英班的班長及風纪,也上台取獎,校長也讚佢,有 ...
用煲劇邏輯去諗現實世界,可能落差好大。

retriever 發表於 18-8-3 13:06
點解大家講歪左,去左係咪靚果度?
靚唔靚其實唔係重點,想唔想先係最重要。

HaYi 發表於 18-8-3 13:36
其實佢升F2, 又成績好是叻仔, 好應該明白受女仔歡迎同女仔真正埋身要求拍拖是有好大分別.  如果佢唔想拍拖 ...
我反而覺得10個男仔有9個都係拖泥帶水, 個女仔唔清楚表白, 就更唔駛旨意男仔會有D咩行動。

女仔興收兵, 男仔可能都興, maybe。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-8-3 14:57
我都覺得我兩個女好靚架, 不過阿大超重, 阿細扮男裝無人知佢係女仔啫。 ...
我囡打場比賽有緋聞添喇