用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 芬蘭航空好坐嗎?
go

芬蘭航空好坐嗎?

請問芬蘭航空好坐嗎?  會唔會成日 delay?  赫爾辛基機場大嗎? 轉機方便嗎?

我見芬蘭航空機票都好平, 不過轉機時間得 1 小時 10 分  又或者得 1 小時 50 分, 冇 2-3小時轉機時間選擇,  轉機時間好似好緊, 如果趕唔到轉機航班, 芬蘭航空會免費安排下一班機比同學仔乘搭嗎?  請問有冇人有經驗可分享下.

回覆 過客 的帖子

我小朋友月尾第一次搭 Fin air , 所以都係冇經驗。
但機票 agent 同我講,果個機場好細的,跟指示行唔會走失。

我上 谷歌 地球 check 過,真係一個好細既 L 形,應該冇問題。

另外呢,你可去 "你條管" 度搜尋 "helsinki airport transfer",  成噸教學慢慢參考。

希望幫到你

回覆 過客 的帖子

轉機時間1小時50分都夠. 趕唔到轉機航班(當然係因航班問題), 芬蘭航空會免費安排機位(是否下一班機我就唔知).

回覆 過客 的帖子

赫爾辛基個機場好細的,有一个小時鬆少少轉機時间就一定够芬蘭航空的飛機就细小小,但好少delay。

過客 發表於 18-8-1 11:58
請問芬蘭航空好坐嗎?  會唔會成日 delay?  赫爾辛基機場大嗎? 轉機方便嗎?

我見芬蘭航空機票都好平, 不過 ...

芬蘭機好坐
我剛剛坐過,機好新同埋夠寬闊
轉機好方便,因為機場好細

請問由 heathrow 返 hk中間45分鐘轉机夠嗎?

我女坐Finnair 有兩年, 佢時間唔錯, 直飛芬蘭再飛返英國

安安 發表於 18-8-2 20:53
我女坐Finnair 有兩年, 佢時間唔錯, 直飛芬蘭再飛返英國
安安
請問如果得45 mins 轉机, 夠時間嗎? from heathrow to Vantaa 到達已經 23:00,跟著23:45上机返港,有些擔心

回覆 veevee 的帖子

路過。

45分鐘實在有點緊,建議考慮轉航班以免有閃失。

停中途唔轉 Vessel 係好快嘅,原機位落左上返機唔好走咁遠,係休息室坐一陣就無問題。
落左客back to back 走機啫。

訂票時問下。

回覆 HHHR 的帖子

謝謝

ABC-DAD 發表於 18-8-3 21:08
停中途唔轉 Vessel 係好快嘅,原機位落左上返機唔好走咁遠,係休息室坐一陣就無問題。
落左客back to back  ...
謝謝

回覆樓主:

路過,想問轉機是否需要再過關檢查?
DouglasMaMa :lol

DOUGLASMAMA 發表於 18-8-4 08:33
路過,想問轉機是否需要再過關檢查?

要再過安檢的

cowcow18 發表於 18-8-4 11:24
要再過安檢的

如要就需要預多小小時間啦!
請問是否好嚴格和多久呢?
DouglasMaMa :lol

你去 flightradar24.com 睇到過去7日既航班有冇延遲.

我仔鍾意坐,機新A350, 轉機唔洗等咁耐,芬蘭轉機1個鐘多啲就到Heathrow.

Taimum 發表於 18-8-21 10:14
我仔鍾意坐,機新A350, 轉機唔洗等咁耐,芬蘭轉機1個鐘多啲就到Heathrow.
聽左咁多家長都讚好, 好似值得一試. 又有冇同學仔試過轉機時, 趕唔到下一班機, 航空公司會安排佢地坐另一班機回港嗎?

回覆樓主:

今次乘芬蘭航空見5XXX來回算平,估不用太擔心,如時間有限,地勤在機囗帶路,大把人-齊跟著

brother4 發表於 18-8-21 11:51
今次乘芬蘭航空見5XXX來回算平,估不用太擔心,如時間有限,地勤在機囗帶路,大把人-齊跟著
...
5 千幾咁平?  邊日出發及目的地?