用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018年9月升小六,屯門區家長,一齊交流下丫... ...
樓主: cherry0131
go

2018年9月升小六,屯門區家長,一齊交流下丫...  

回覆 29XX86 的帖子

我女上年都IN 左2間直資 (匯基東九, 同埋崇真), 只係想比自信心佢, 冇諗過會讀, 2間都有OFFER, 2間都有scholarship, 崇真仲offer埋普通話班, 但一早同左女講, 唔會讀直資, 所以有offer佢都好開心, 自信心好緊要, 到3月面試津中, 自然信心大增

bbeasy25 發表於 18-8-8 08:39
你們8月20就返學,好早喎!小朋友有能力出去試吓,有offer先唸。老師同我講,小
朋友唔適合好谷的學校,所 ...

每年學校都會提早番學, 比同學早少少有心理準備...不過都係番半日...

其實我都想小朋友升到中學輕鬆D, 但真係好難取捨...
近O既就只有津中, 最近O既直資都要去到天水圍...但這間直資的BANDING 又唔算好好...

有時諗, 又要馬兒好, 又要馬兒不吃草, 真係好難...
又要小朋友讀書叻, 又要唔辛苦, 係咪咁易呢? 我真係唔識揀...

cherry0131 發表於 18-8-8 11:35
每年學校都會提早番學, 比同學早少少有心理準備...不過都係番半日...

其實我都想小朋友升到中學輕鬆D, 但 ...

其實你女已經比其他人多選擇了, 呀女級頭, 有2間b1頭聯繫中學, 照理已是必收了, 反觀我女無聯繋中學, 要同大堆人爭, 至係頭痕

littlelamlam 發表於 18-8-8 12:58
其實你女已經比其他人多選擇了, 呀女級頭, 有2間b1頭聯繫中學, 照理已是必收了, 反觀我女無聯繋中學, 要同 ...
剛剛先係呈一, 有時好難講, 可能個個同學都發力...到時可能所有野都唔同晒...

當面對呢個遊戲時, 成績好似都唔係重點, 仲要靠運氣...
要保持住級頭O既成績, 要下唔少苦功同運氣...
又要溫書, 又要做練習...但溫完做完, 又唔代表一定拎到好成績...
一諗到呢到, 我就覺得小朋友讀書真係好辛苦...競爭好大...壓力都好大...

做亞媽壓力仲大, 自己經歷過, 當然唔希望小朋友日後條路難行...
但原來所有野都控制唔到...好無奈...

P.S. 希望女兒像報幼稚園&報小學一樣好彩...兩樣都只係報一間就收左..

cherry0131 發表於 18-8-8 13:30
剛剛先係呈一, 有時好難講, 可能個個同學都發力...到時可能所有野都唔同晒...

當面對呢個遊戲時, 成績好似 ...
"當面對呢個遊戲時, 成績好似都唔係重點, 仲要靠運氣...
又要溫書, 又要做練習...但溫完做完, 又唔代表一定拎到好成績...
一諗到呢到, 我就覺得小朋友讀書真係好辛苦...競爭好大...壓力都好大..."

壓力可沿自要保持級頭的想法,可能是不必要的

我個仔今年升中一. 他一向成績好穩定. 可惜呈二有少少失手. 呈三之後都keep b1b.   
經驗分享, 人總有狀態不好, 幾叻幾穩定都好.  要有兩手準備, 我們在四年級已跟仔商量升中的目標.  選擇左兩間中學為自一 (B1A), 自二(B1B)的選擇.
儘管失左手, 他都考入跨區的自二. 其實已經目標達成,  最後他更叩入自一.  大家都好開心, 學校老師都好安慰,

希望大家今年順利..

thcheung1 發表於 18-8-14 11:15
"當面對呢個遊戲時, 成績好似都唔係重點, 仲要靠運氣...
又要 ...

因為感覺上級頭考到心儀嘅中學機會大好多...穩陣d...
除此以外,都已經冇野可以做到!

cherry0131 發表於 18-8-24 22:30
因為感覺上級頭考到心儀嘅中學機會大好多...穩陣d...
除此以外,都已經冇野可以做到!

好快開學了, 呈二只是2, 3個月内的事, 心情有點緊張, 近排呀女開始有些青春期反叛, 問多2句就不斷講"得啦得啦......"  又常掛住拎部pad睇youtube

唉, 希望佢可以盡快收拾心情, 好好應付呈二啦

littlelamlam 發表於 18-8-25 16:13
好快開學了, 呈二只是2, 3個月内的事, 心情有點緊張, 近排呀女開始有些青春期反叛, 問多2句就不斷講"得啦 ...
我上星期去完旅行,番黎一日就入左醫院!女兒知道我快要做手術,好似都冇乜長大到!我同佢講媽媽唔舒服,你就要乖自己溫書做練習,我冇乜多時間同你溫習喇!
可惜佢冇乜回應!希望我嘅病盡快康復,再努力同亞女溫習,唔會影響佢呈二呈三嘅成績!

cherry0131 發表於 18-8-25 19:22
我上星期去完旅行,番黎一日就入左醫院!女兒知道我快要做手術,好似都冇乜長大到!我同佢講媽媽唔舒服,你 ...

樓主要保重身體

bbeasy25 發表於 18-8-26 13:01
樓主要保重身體

謝謝

cherry0131 發表於 18-8-25 19:22
我上星期去完旅行,番黎一日就入左醫院!女兒知道我快要做手術,好似都冇乜長大到!我同佢講媽媽唔舒服,你 ...

保重身體呀
呢個age既小朋友係咁, 自我中心D, 大個左又會care返你多D,  知道媽媽既苦心了!

大家小朋友都加油呀

littlelamlam 發表於 18-8-26 17:51
保重身體呀  
呢個age既小朋友係咁, 自我中心D, 大個左又會care返你多D,  知道媽媽既苦心了!
希望啦!thank you!

回覆樓主

大家都加油(emoji)(emoji)
盡咗力就ok

HIhi...想問下大家點樣為小朋友選擇中學呢?大家有咩途徑去了解下D學校?同埋除咗校網外,可以去邊睇到學校嘅課外活動? THANKS

Dennisecheung 發表於 18-8-27 13:50
HIhi...想問下大家點樣為小朋友選擇中學呢?大家有咩途徑去了解下D學校?同埋除咗校網外,可以去邊睇到學校嘅 ...
我都係聽下老師意見,親身去學校參觀下,問番過往在這間中學嘅學生睇下佢地點答!不過最重要都係要小朋友喜歡!

Dennisecheung 發表於 18-8-27 13:50
HIhi...想問下大家點樣為小朋友選擇中學呢?大家有咩途徑去了解下D學校?同埋除咗校網外,可以去邊睇到學校嘅 ...
都會睇小朋友脾性,如果知道唔鍾意太谷,都唔會選壓力太大的學校

littlelamlam 發表於 18-8-1 08:12
謝謝   希望佢keep住啦
呀哥就一般咋, 讀崇真, 仲未叮到

崇真好吾好

bbeasy25 發表於 18-8-8 08:39
你們8月20就返學,好早喎!小朋友有能力出去試吓,有offer先唸。老師同我講,小朋友唔適合好谷的學校,所 ...

打算考邊間

回覆樓主

其實要自己親身去睇吓學校了解,又要根據小朋友成績配對,真是很難揀。
我唸住考直資,考到就唔等派位