用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 緊急救教2017年1月出世應幾時報n班
go

緊急救教2017年1月出世應幾時報n班 [複製鏈接]

本人女兒2017年1月出生,應何時開始報N班?上網問過升學火車話我遲,但搵極學校都未有招生指示,日日都上網係咁睇心水幼稚園有以下幾間,請問有無媽媽可以解答到
1.蘇浙國際幼稚園《上網見到9月5日拎報名表,但無寫明係報國際班😭😭😭😭
2.維多利亞幼稚園
3.多多半山堅道分校幼稚園
4.港島兒童蒙特梭利幼稚園
十萬火急,晚晚都諗到訓唔好,跪求指教
   1    0    0    0

Lokpopo814 發表於 18-7-31 23:35
本人女兒2017年1月出生,應何時開始報N班?上網問過升學火車話我遲,但搵極學校都未有招生指示,日日都上網 ...

果間咩火車,呃錢㗎,點會遲?? 你係2019年嘅N班。 應該今年2018年嘅8月開始留意心儀幼稚園網頁,去報名就得。 各幼稚園在2018年10-12月面試的。

Lokpopo814 發表於 18-7-31 23:35
本人女兒2017年1月出生,應何時開始報N班?上網問過升學火車話我遲,但搵極學校都未有招生指示,日日都上網 ...

你自己打電話去問下心儀幼稚園幾時可以報名啦!果間咩垃圾火車,係無用的。 浪費錢。 你留番d錢返pg,好過比他賺。

回覆 Lokpopo814 的帖子

現在要留意下報名時間, 今年要報N班
https://www.chsc.hk/kindergarten/

可以睇下上面個website, 睇下有D乜野學校向你附近

哇,距真係欺騙妳唔識野咁喔。宜家開始留意報名就啱嘎啦。有D都未開始報名呢。上網睇曬心儀幼稚園何時報名就ok啦。有D係上網可以報有D係自己下載表格填好曬寄去就得嘎啦~

回覆樓主

一月b是大B, 如果等到2019年9月才入讀PN, 到時小朋友就2歲半,轉眼就適齡入讀K1, 所以很多1月b的家長都覺得好像蝕了一些時間,有些更打算小朋友足兩歲便插班PN(即2019年1月),然後至兩歲八個月時插k1.
我想升學火車或許建議樓主2019年1月插PN, 所以才說樓主遲報名。
不過正如其他家長說,正常來說,小朋友屬2017 b, 就2019年9月入學,即今年8-10月留意報名報讀PN, 這樣樓主的小朋友就是大b, 在報k1及表現上都較有優勢。
但如果樓主早插入PN及入讀k1, 就變了細b.
‹ 上一主題|下一主題