用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教那些直資考DSE成績較好?
樓主: charchar2001
go

請教那些直資考DSE成績較好?  

hkpapa852 發表於 18-8-2 08:51
唔需要神化任何學校.

LHT學生升上羅氏水平如何呢? 我地街外人係唔知. 整體羅氏S1學生水平又如何呢? 亦唔知 ...

仲乜咁話我喎

呢度好多人都“神化”學校啦

sunnymama2 發表於 18-8-2 08:57
仲乜咁話我喎  

呢度好多人都“神化”學校啦
我唔係專登話妳, 其實我經常都係咁話人

到令郎9月返小一後, 妳自然會明白, 街外同街內, 可能係兩個唔同既世界

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sunnymama2 發表於 18-8-2 08:54
唔係話而家的陸小的band 2, 但前幾屆的羅氏畢業生入中學時好似band 2 較多?

其實我都係爬文,見到羅氏唔 ...

迦密? 相對今日羅無乜吸引力啦

adriantai 發表於 18-8-2 09:08
迦密? 相對今日羅無乜吸引力啦

係,我覺得羅氏欠名氣,成績唔係神級,所以有欠吸引力。

至於迦密,你係講緊九龍區嗰間?

hkpapa852 發表於 18-8-2 09:00

我都知,我覺得咩學校都其次,最重要係家長的功力。

sunnymama2 發表於 18-8-2 09:33
係,我覺得羅氏欠名氣,成績唔係神級,所以有欠吸引力。

至於迦密,你係講緊九龍區嗰間?
跳去隔離間中學<-----迦密主恩

hkpapa852 發表於 18-8-2 09:00
到令郎9月返小一後, 妳自然會明白, 街外同街內, 可能係兩個唔同既世界

醒目開學勳章 王國長老

sunnymama2 發表於 18-8-2 08:56
我明呀,浦左咁耐ek, 又睇過香港爸爸的帖,知道入8大都有好多唔同的演繹。
...

睇黎你仲未明
入大學可以係:本地的8大+其他學院+自資+校外課程(以上所有包括學位/非學位/foundation/ preparation)
再另加全世界包括大陸台灣五大洲七有洋所有政府非政府大學/學院+自資+校外課程(以上所有包括學位/非學位/foundation/preparation)

8大可能只係「入大學」數宇中嘅一粒米

(非針對羅氏,純粹以事論事)

Charlotte_mom 發表於 18-8-2 10:12
睇黎你仲未明
入大學可以係:本地的8大+其他學院+自資+校外課程(以上所有包括學位/非學位/foundat ...

羅氏最近兩年成績, 確實已達到 band 1 成績。

Charlotte_mom 發表於 18-8-2 10:12
睇黎你仲未明
入大學可以係:本地的8大+其他學院+自資+校外課程(以上所有包括學位/非學位/foundat ...

我都話左我知囉,我嘛講左8大有唔同演繹囉

醒目開學勳章 王國長老

sunnymama2 發表於 18-8-2 10:55
我都話左我知囉,我嘛講左8大有唔同演繹囉

都話唔.係.8.大
「8大」同「大學」好大段距離呀,亲

(係咪我太執著)

醒目開學勳章 王國長老

enjoypp 發表於 18-8-2 10:48

呢樣真嘅,4以上數字呃唔到人

Charlotte_mom 發表於 18-8-2 11:29
都話唔.係.8.大
「8大」同「大學」好大段距離呀,亲

我唔明,講白啲

Dongs 發表於 18-8-2 14:52
我唔明,講白啲
睇吓瞭解吓:

【細說如何解讀中學發佈的DSE成績和畢業生去向等資料】

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hotpot_lover 發表於 18-8-1 10:36
嘗試比較 (以2017”龍虎榜”結算)https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178&extr ...

61.2%係培僑 [各科達四級以上的百份比],而不是3322成績為61.2%。

其實暫時係港同DSE成績比較突出(不知係課程或是學生因素),其他各派新直龍成績都係差不多。

回覆 sunnymama2 的帖子

景嶺算晤算?b2入b1出

enjoypp 發表於 18-8-2 10:48
奇怪數據王的數據未update, 就算是今年DSE結果表, Laws 一直同上幾年一樣都是被列為B1C-2A, 可能數據王有時間費下神如NPL 等remark 一下. 一向感覺laws 校長在直資中是較平實,  冇咩宣傳, 而且學校位處TKO山邊, 好多人都未必聽過見過,  本身又有一條龍feeder school, 大家都唔知可供外來生的比例, 所以此校一向都不算是外區人的hotpick.  
另一點,  S1入數同S6人數有大變化真是各中學(尤其是B1) 好常見的.   我朋友中就算是神校如LS, 都好多S3前已出左國. 哩幾年朋友圈內DSE/IB之後外出的更是有 3/4 之多, 主要是中產人士,  無意同3322DSE這些奇怪的制度角力,  多數中學已讀其它學制,  之後就算夠分入8大都選出去英美, 好多反而是入名校,  所以8大老實說早未必是現在好成績人的第一選擇.   可能"入大學人數" (不一定指8大) 某程度上更能反映B1中學畢業生的出路, 當然有入大學的breakdown 會更好.   

回覆 kyliema2006 的帖子

升中派位版有詳細資料

HaYi 發表於 18-8-2 20:59
奇怪數據王的數據未update, 就算是今年DSE結果表, Laws 一直同上幾年一樣都是被列為B1C-2A, 可能數據王有時 ...
對區外人嚟講, 可能對羅氏無乜認識. 但對TKO同觀塘區既人嚟講, 羅氏一早(我諗都至才有10年)被佢地視為B1名校, 早幾年甚至有人棄聖傑靈叩入羅氏.

HKCEE同HKL末期, 羅氏成績的確好標青, 所以到DSE初期仲有不少人以為羅氏仲係咁勁.

現實中, 羅氏係過去7屆DSE中, 只有最近兩屆既成績係達B1中學水平.

christy2011 發表於 18-8-2 20:41
回覆 sunnymama2 的帖子

景嶺算晤算?b2入b1出

好,等我留意吓