用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教那些直資考DSE成績較好?
go

請教那些直資考DSE成績較好?  

阿囡轉數比較慢,怕羞但都算聽教,英文唔錯。想請教各位那些直資考DSE成績比較好

詳情請睇「升中版」2017、2016 DSE 成績榜。

如果係講緊小學部一條龍,港同、優才、福建。未見識過港同所以冇得 comment、但福建同優才英文都有自己教材,都不錯,福建教材編寫得更好。

1998Ruby1998 發表於 18-7-31 23:27

如果係講緊小學部一條龍,港同、優才、福建。未見識過港同所 ...

因為很多人都討論直資的IB, 好少講DSE成績,而阿囡今年就要考學校,想大家分享一下經驗和意見

如果確保入到 IB 班的話,真道也 OK 的(但覺得英文教材不及優才、福小)。但問題真道 DSE....學校有取捨。

聽教又英文不錯的話,我覺得優才同福建適合。優才先 vocab 後 grammar,福小係兩者同時進行。識兩個小朋友分別讀呢兩間,都係非常聽話,平易近人,英文都不錯。(其他科我唔清楚啦~~不過聽佢地都話 OK)

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

港同近年英文公開試數字都穩定,約一半人5以上,算幾唔錯
英文係校本課程

Charlotte_mom 發表於 18-8-1 00:02
港同近年英文公開試數字都穩定,約一半人5以上,算幾唔錯
英文係校本課程
...

港同確實不錯,Charlotte mom還有介紹嗎?英文良好語景對阿囡有幫助,不過創意佢就差少少

1998Ruby1998 發表於 18-7-31 23:52
如果確保入到 IB 班的話,真道也 OK 的(但覺得英文教材不及優才、福小)。但問題真道 DSE....學校有取捨。 ...

請問優才算是谷嗎?很多功課嗎?

優才印象唔多功課,新派直資大多唔谷.

1998Ruby1998 發表於 18-8-1 00:41
優才印象唔多功課,新派直資大多唔谷.

謝謝你,那麼優才都值得考慮

1998Ruby1998 發表於 18-7-31 23:52
如果確保入到 IB 班的話,真道也 OK 的(但覺得英文教材不及優才、福小)。但問題真道 DSE....學校有取捨。 ...

請教有無方法幫初小生學Vocabulary?thx

回覆 ppmmbb 的帖子

如果你係講緊普通情況,想多學生字,除左睇書,仲可以單元學字,例如 Clothes、Seasons 等。網上應有唔少材料。
如果你係話 vocabulary 認識但串唔多掂,可分拆字,一部份一部份記。有 d 字可以組成兒歌唱。

回覆樓主:

想請問優才或其它直資約有幾人或%考入香港三大呢?

回覆樓主:

如果福建都叫較好的話,一定唔少得陸慶濤,羅氏的DSE成績win福建好多,如有錯請指正。

仲有上年培僑都唔錯,但今年未公怖唔知。

charchar2001 發表於 18-7-31 22:55
阿囡轉數比較慢,怕羞但都算聽教,英文唔錯。想請教各位那些直資考DSE成績比較好
...

久遺了!

少部份直資/私小已考咗了 (音小, 真道, GT?), 想考要加緊留意

最後決定咗去邊區抽?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

請問優才,羅氏 邊間dse 成績好啲?

1998Ruby1998 發表於 18-7-31 23:27

如果係講緊小學部一條龍,港同、優才、福建。未見識過港同所 ...

嘗試比較 (以2017”龍虎榜”結算)

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178&extra=page%3D1

優才

3322: 76.70%

人均5: 1.9

5以上:

3大比率:

聯招學士比率: (個人估計人均5 1.9, 入大學率應不俗)

港同中

3322: 70.6%

人均5: 2.78

5以上:53.2%

3大比率:41.67%

聯招學士比率:67.59%

https://hkugac.edu.hk/img/p/aboutus/en_us/annual_school_report_1617_v2.pdf

The JUPAS offer rate this year is 74.1% and the overseasstudies rate is 25.7% (相信有overlap)

福建中學

3322: 69.90%

人均5:

5以上:10.9%

3大比率: 20.11%

聯招學士比率:
升讀degree (Local+Oversea):62.33%

真道

3322: 56.31%

人均5:

5以上:

3大比率:

聯招學士比率: DSE+IBDP 升讀degree(本地+海外): 45.4%

(真道DSE唔太得相信唔係祕密, degree(本地+海外): 45.4%, OKOK啦)

羅氏 (資料太少)

3322: ≤81.3%

人均5:

5以上: 68% (4以上)

3大比率:

聯招學士比率:
去年全校有81%畢業生考入大學去年全校有81%畢業生考入大學去年全校有81%畢業生考入大學校有81%畢業去年全校有81%畢業生考入大學 (個人估計相信不只本地數字, 如果只計本地有81%入大學, 係幾乎全港最勁咁勁, 學校應該好多喜訊爭住公佈, 不過睇各科4以上成績亦的確唔錯)
https://topick.hket.com/article/2040207/%E4%BF%9D%E8%89%AF%E5%B1%80%E7%BE%85%E6%B0%8F%E5%9F%BA%E9%87%91%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E8%A8%AD%E7%94%9F%E7%89%A9%E7%A7%91%E3%80%808%E6%88%90%E7%95%A2%E6%A5%AD%E7%94%9F%E5%8E%BB%E5%B9%B4%E8%80%83%E5%85%A5%E5%A4%A7%E5%AD%B8?mtc=10027

培僑

3322: 61.2%

人均5: 1.71

5以上:

3大比率:35%

聯招學士比率:57% (8大聯招數字)

有錯請指正

hotpot_lover 發表於 18-8-1 10:36
嘗試比較 (以2017”龍虎榜”結算)https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178&extr ...

羅氏入大學成績, 不是校方正式公布。

DonSa 發表於 18-8-1 11:00
羅氏成績, 不是校方正式公布。

有4主科3、3、2、2,所以能計出同時3322之機會
4以上是學校官網公佈
入大學數字,除非記者亂作,否則亦應來自校方

http://www.plklfc.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=977&Itemid=80&lang=en

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1