用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教那些直資考DSE成績較好?
樓主: charchar2001
go

請教那些直資考DSE成績較好?   [複製鏈接]

HaYi 發表於 18-8-2 20:59
奇怪數據王的數據未update, 就算是今年DSE結果表, Laws 一直同上幾年一樣都是被列為B1C-2A, 可能數據王有時 ...

最尾嗰段又講得幾有道理,我哋好多時只以有幾多%入8大甚至3大去評論一間學校,實際係可能有一班中等甚至高材生根本就一早打算去外國升學,咁好自然8大/3大比例會下降。但好老實邊有學校會提供埋大學breakdown 丫,頂盡咪講包括xxx 同yyy, 揀一兩間勁嘅出唻講。

所以back to basic,  與其執著於學校係band 1 c 定band 2 a,  又或者升u率係45% 定50%, 不如集中睇下邊間學校嘅教學模式更適合自己小朋友同家庭理念好過啦。

muimui2 發表於 18-8-3 10:02
最尾嗰段又講得幾有道理,我哋好多時只以有幾多%入8大甚至3大去評論一間學校,實際係可能有一班中等甚至高 ...
當初我亦以入U率去評價學校, 可惜入U率水份太高

只有成績係最實在亦難有水份

中間是否多人會離開去海外升學, 其實每間學校都可能要面對既問題, 如果成日以"叻學生中途去咗外國"為理由, 亦講唔過去.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

最尾嗰段又講得幾有道理,我哋好多時只以有幾多%入8大甚至3大去評論一間學校,實際係可能有一班中等甚至高 ...
Yes. 成績當然要睇, 但唔係唯一. 去到差唔多level嘅學校, 再聚焦喺嗰幾個%數字上嘅上落, 更加冇必要!

charchar2001 發表於 18-7-31 22:55
阿囡轉數比較慢,怕羞但都算聽教,英文唔錯。想請教各位那些直資考DSE成績比較好
...

直資DSE 成績最好應該係麥當勞中學。

如坐得定,女校,格仔裙,都係DSE 直資 頭幾位

retriever 發表於 18-8-3 12:33
直資DSE 成績最好應該係麥當勞中學。

如坐得定,女校,格仔裙,都係DSE 直資 頭幾位

麥當勞中學?

麥當勞道中學 ??

醒目開學勳章

charchar2001 發表於 18-8-3 17:51
麥當勞中學?
spcc

出國讀書除咗好成績或中游學生,當中仲有成績跟唔上嘅學生(尤其近年中文科成績欠佳),所以未必係走咗嘅學生拖累學校整體成績.....

不過揀學校最重要應該睇心儀嘅學校整體條件能唔能配合到學生/家庭配合,算據只係參考指標之一。

Soundervolt 發表於 18-8-3 19:04

出國讀書除咗好成績或中游學生,當中仲有成績跟唔上嘅學 ...

或許返過來說,top of the cream有多少?勁的話很多會留港考埋試才出國。反過來,中高產父母見到個細路唔多掂,未在港考dse之前便送到外國去,這樣“拉高”該校公海試平均分,在傳統名津都常見

peggy 發表於 18-8-3 18:22
spcc

Thank you

蝦米豬 發表於 18-8-3 23:56
或許返過來說,top of the cream有多少?勁的話很多會留港考埋試才出國。反過來,中高產父母見到個細路唔 ...
哩幾年多左家長認識DSE的玩法,  DSE中文科的要求高, 要識的不是普通的母語溝通能力, 而是接近文學研究的要求,  但實質在大學中文的用處有限, 因中文而止步者25555可能比入到大學的34455更好成績.  加上現在大學畢業生多, 除非是學醫/學法在本地學習較實用, 其它科的更需要一些國際視野, 出外無疑可以加點分.  所以多左好多人出外.   

醒目開學勳章 王國長老

蝦米豬 發表於 18-8-3 23:56
或許返過來說,top of the cream有多少?勁的話很多會留港考埋試才出國。反過來,中高產父母見到個細路唔 ...

睇我女學校,各樣情況都有
好勁但一早出國,有
一般&不同階段出國,大把
一般&留港消費,大把
好勁而留港消費,一樣有

但唔出國=因為勁到唔出,我覺得又唔係主要考慮。通常都係一邊計劃出國一邊等jupas,再揀。而家我女同學都一大堆係咁,過埋下星期就有答案

HaYi    發表於 18-8-5 09:15

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

出國避3322呢個劫,亦係真嘅
好多家長走係因為呢個原因

IYY    發表於 18-8-4 11:19

Charlotte_mom 發表於 18-8-4 09:51
出國避3322呢個劫,亦係真嘅
好多家長走係因為呢個原因
"呢個劫"

醒目開學勳章 王國長老

poonseelai 發表於 18-8-4 10:01
"呢個劫"

真架,好多家長係咁唸
其實一班土生土長香港學生,怕中文唔合格而離港,真係好諷刺

Charlotte_mom 發表於 18-8-4 09:50
睇我女學校,各樣情況都有
好勁但一早出國,有
一般&不同階段出國,大把

似乎,近年,勁到唔會將放洋為首選既學生係唔少既,目標係神科。亦唔少勁既一早就放洋,目標係全球名U。

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-8-4 10:17
似乎,近年,勁到唔會將放洋為首選既學生係唔少既,目標係神科。亦唔少勁既一早就放洋,目標係全球名U。
...

聽聞要在英國讀幾多年,至可用本地生身分申請
加上英國脫鈎,歐洲人唔考慮到英國讀書,所以多左學位
我聽近年打算去/已去英國嘅家長係咁講

Charlotte_mom 發表於 18-8-4 10:29
我聽 ...

你指有英國居留權果批學生?我只知皮毛,好似係~~~

我見到某些學生佢地初中或以前去放洋,佢哋早已劍指牛劍,入既都係名寄宿學校。始終,放洋既目標乜都有,包括唔想受催谷式教育既學生~~~

Charlotte_mom 發表於 18-8-4 10:29
我聽 ...

要大學之前住滿 3 年,仲好似需要有英國屋地址證明  

回覆樓主:

今時今日出國讀書嘅原因五花八門,成績好、中、差,讀嘅係直私、官津、國際,什麼類型學生都有,跟本冇一個最大嘅共同原因,不過有一個共通點就係可以負擔得起最低消費,幾十年前好多學生可以半工讀,依家正所謂有錢先至可以多嘢諗。

‹ 上一主題|下一主題